Justitsministeriet: Hov, vi har alligevel 678 GB Tibet-mails

7. juni 2018 kl. 13:2422
Justitsministeriet: Hov, vi har alligevel 678 GB Tibet-mails
Illustration: kb-photodesign/Bigstock.
Ansatte i politiet har flyttet mails over i et personligt .pst-arkiv, fordi størrelsen på deres mailbokse var begrænset til 50 megabyte. Derfor blev mails fra politiets øverste ledelse ikke udleveret til Tibetkommissionen. Nu er de dog dukket op.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De meget omtalte e-mails fra ledelsen i Københavns Politi, der ikke kunne fremskaffes i forbindelse med undersøgelsen af Tibet-sagen, ser ud til at være blevet fundet.

I hvert fald har justitsminister Søren Pape Poulsen i en orientering til Folketinget om, at regeringen vil gennedsætte Tibetkommissionen, oplyst om »et fund af mailarkiver, som Rigspolitiet har gjort i forbindelse med en rutinemæssig serverkontrol«.

Ifølge Justitsministeriet har Rigspolitiet oplyst, at »mailarkiverne indeholder de dele af medarbejdernes mailbokse, som medarbejderne aktivt har flyttet fra egne mailbokse til mailarkiverne. Mailarkiverne er oprettet frem til juli 2014«.

Rigspolitiet oplyser også, at der samlet er fundet 678 gigabyte mailarkiver fordelt på 1.658 filer og 826 brugere.

Særarkiveringen i .pst var et tilbud

Der er tale om filer af .pst-typen, og ministeriet kommer også med en forklaring på, hvorfor de først er fundet nu og ikke i forbindelse med arbejdet under Tibetkommissionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arkivet, de blevet fundet i, var nemlig ikke en del af selve mailsystemet:

»Mailarkiverne blev oprettet, da størrelsen på de enkelte brugeres mailbokse i det tidligere mailsystem var begrænset til 50 megabyte. Det medførte, at medarbejdere, som overskred denne grænse, var nødt til at slette mails fra mailboksen for igen at kunne afsende mails. Alternativt blev medarbejderne tilbudt at flytte mails fra mailboksen over i et personligt arkiv, der blev gemt på en server uden for selve mailsystemet (i en .pst-fil),« lyder det.

Den lidt afsides opbevaring betyder også, at der ikke er tale om et mailarkiv, der omfatter samtlige gamle emails:

»Mailarkiverne har således ikke karakter af en systematisk back-up af politiets mailsystem,« fremgår det af Rigspolitiets redegørelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var faktisk kun ved en »beklagelig menneskelig fejl«, at .pst-filerne ikke blev slettet.

Justitsministeren beklager alligevel, at de efterspurgte e-mails først dukker op nu:

»I forlængelse af, at Rigspolitiet har oplyst mig om de mailarkiver, de har fundet, har jeg orienteret Folketinget og beklaget, at mailarkiverne først er fundet nu i forbindelse med en rutinemæssig serverkontrol,« siger Søren Pape Poulsen i en pressemeddelelse.

Det hele starter med at et flag bliver revet ud af demostranters hånd

Tibet-sagen startede, da en gruppe demonstranter fik frataget deres Tibet-flag i forbindelse med det kinesiske præsidentbesøg i København tilbage i 2012.

Ledelsen i Københavns Politi var fratrådt, da Tibetkommissionen tre år senere efterspurgte mails, som skulle belyse hændelsen. Rigspolitiet svarede dengang, at de ikke kunne udlevere mails, da de var slettet, og der ikke fandtes en backup.

Angiveligt var det Rigspolitiets praksis siden 2005, at mails fra fratrådte medarbejdere slettes efter 30 dage, og at Rigspolitiet anså det som værende umuligt at genskabe de slettede mails.

Men nu har sagen altså som nævnt fået en ny drejning, idet e-mails, som kan have betydning for Tibetkommissionens undersøgelser, alligevel er blevet fundet.

»Rigspolitiet ikke har været opmærksom på disse mailarkiver, idet den server, de er placeret på, ligger uden for mailsystemet. Endvidere er mailarkiverne navngivet på en måde, så de ikke umiddelbart fremstår som mailarkiver,« lyder forklaringen fra Justitsministeriet til Folketinget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye fund er af så afgørende betydning, at regeringen nu tager initiativ til, at Tibetkommissionen gennedsættes:

»Efter regeringens opfattelse vil det være mest hensigtsmæssigt at bede de personer, som én gang har brugt tid på sagen, om at se på sagen igen og overveje, om der er kommet nye oplysninger frem, der rykker ved konklusionerne i Tibetkommissionens beretning af 18. december 2017. Regeringen vil derfor tage initiativ til en sådan gennedsættelse af Tibetkommissionen.«

Tidligere har Rigspolitiet meddelt, at man har ændret praksis og nu først sletter mails et år efter fratrædelsen.

Den tidligere frist for sletning på Rigspolitiets server blev tilbage i 2005 fastsat til 30 dage af »it-driftsmæssige årsager begrundet i begrænset serverplads«, lød det i et folketingssvar.

Nu lyder det, at databegrænsningen på medarbejdernes mailbokse »blev fjernet i 2012, men det var muligt at lægge mails i det personlige mailarkiv frem til en omlægning af mailsystemet i juli 2014, hvorefter alle mails fra mailarkiverne blev kopieret ind i selve mailsystemet«.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
11. juni 2018 kl. 23:19

Nej.

21
9. juni 2018 kl. 01:17

Kunne det tænkes at den rutinemæssige kontrol i realiteten var et GPDR tiltag.

Og det at gemme sådanne mails, kan sagens vise sig at være på kanten af GDPR

20
9. juni 2018 kl. 00:32

Så heldigvis er det 678 GB mails der skal læses igennem. Husk at skrive dem ud på papir og distribuer dem derefter pr. brev via PostNord til alle kommissionsdeltagerne.

Jeg regnede for sjov ud, hvad det ville veje printet ud på A4-ark, med 2500 tegn på hver side. Jeg antager at det er ukomprimeret 678 mia. byte. Det er 271,2 mio. A4-sider. Et alm. A4-ark vejer 5 gram. Det giver 1356 tons papir pr. kommisionsmedlem. En 40-fods container kan have 28 tons nyttelast. Med ganske beskeden indpakning, kunne man muligvis have papirerne i 50 styk 40-fods containere. Jeg tvivler på, at ret mange af medlemmerne ville have plads til dem, endsige ville kunne nå at gennemlæse dem i resten af deres levetid :)

19
8. juni 2018 kl. 23:35

Hvis det er to menige betjente der har fundet på at fjerne Tibet flag kan politiledelsen, justitsministeriet og udenrigsministeriet jo kke have vidst noget. Og derfor kan ingen - slet ingen - have skrevet mails om emnet før besøgsdagen. Elsisterer der blit 1 enkelt mail om emnet inden besøgsdagen beviser det at dæk-historien er løgn. Det giver anledning til skandale nr 2. Nr 1 er overtrædelse af de flagendes rettigheder. Nr 2 er at tvære l**** ud på de menige betjente.

17
8. juni 2018 kl. 11:19

TDC-mail, nu genindpakket som YouSee, blokerer her i nutiden brugernes mailbox, hvis antallet af mails i en mappe overstiger 1000. Til gengæld må der godt være mange mapper, så bunker af gamle mails kan omhyggeligt fordeles på dem. Mange sletter i stedet panisk løs i hovedmappen, og støder konstant mod muren, når der kommer nye mails. Idioti per design!

16
8. juni 2018 kl. 11:13

Hej,

Jeg synes at have forstået det sådan at der var:

  1. Selve mailbox på serveren - backup af denne, gem 30 dage tilbage
  2. En arkivløsning ved siden af der sugede alt mail ned for at holde førnævnte mailboxes små, beskrevet ved første 'hov, vi har mails alligevel'
  3. og nu, til sidst, en bunke .PST filer hvor folk selv har lagt ting over i, uden auditing/rettighedsstyrelse osv

Hvorfor går man ikke hårdt efter #2? Har jeg misfortstået noget, eller viste #2 sig bare at være #3, med frygtelig dårlig beskrivelse?

15
8. juni 2018 kl. 10:46

Kan se ikke alle forstår hvordan disse arkiver er lavet.

.pst er et MS Outlook mail-arkiv-filformat - hvor man kan gemme et "ubegrænset" antal mails og MB. Mange firmaer anbefaler man arkiverer mails man ikke ønsker at slette i sådan et på ens egen computer eller en filserver - når ens mailkonto er fuld. Så det er altså til manuel arkivering.

Dermed har vedkommende aktivt tilvalgt hvad der skal arkiveres fordi vedkommende ikke ønskede det slettet - og resten er slettet.

Det giver altså ikke mening at forvente at "alt" er der. Men hvis nogen f.eks. aktivt ønskede at kunne dokumentere f.eks. ulovlige ordrer senere ville det være oplagt at gemme sådanne mails her. Dermed kan der godt ligge nogle relevante afsløringer og vente, selvom politiets nuværende ledelse troede deres mails var væk for altid...

14
8. juni 2018 kl. 10:42

Tilbage i 2012 var 50 MB mere end normale privatpersoner havde. Men for velhavende virksomheder var det ikke imponerende. Men politiet har jo længe været ramt af besparelser og oldnordisk IT.

13
8. juni 2018 kl. 10:18

Det hele går jo ud på at tækkes Kina indtil vi får udleveret to nuttede Pandaer. Så det må godt gå lidt langsomt - også den nye kommission. Så heldigvis er det 678 GB mails der skal læses igennem. Husk at skrive dem ud på papir og distribuer dem derefter pr. brev via PostNord til alle kommissionsdeltagerne.

12
8. juni 2018 kl. 08:53

med en-finger teknik er det skam ganske meget - (sarkasme kan forekomme)

11
8. juni 2018 kl. 08:37

Menes der seriøst megabyte her? Det virker som en fuldkommen latterlig lille lagerplads til sin mailbox.

10
7. juni 2018 kl. 19:02

OK, een ting er bruddet på Grundloven - det er slemt !

Men på siden af det kommer det jo frem:

  • ministerier og andre myndigheder som ikke vil samarbejde med den kommission (højeste instans som findes til sådant).

  • ministerier og myndigheder som ikke har en klar, ensartet, dokumenteret praksis for elektronisk arkivering - som modsvarer god forvaltningsskik og almindelig praksis (regnskabspligt og arkivering af bilag - 5 år)

  • ministerier og myndigheder som ikke har en klar, ensartet, dokumenteret og reviderbarhed praksis for sletning af oplysninger. Det er ren STASI; på trods af e.g. lovregler risikerer arkivoplysninger (f.eks. dom og straffeforhold) at overleve i ukendt tid og til senere ukendt og måske ulovlig anvendelse.

JEG HÅBER DISSE PUNKTER FÅR EN SELVSTÆNDIG OPFØLGNING - snart !!!!

9
7. juni 2018 kl. 18:32

Køreplanen er vel i første omgang at fjerne belastende beviser. De ansvarlig går fri - sagen lukkes . Herefter er et efterspil med kritik at de forsvundne data, som nu kan lukkes ved at give adgang til selvsamme mails. Altså politisk set perfekt udført køreplan. Mørklækning af værste skuffe.

Version2, kan I bore i, at med en så lemfældig omgang med data - hvordan kan det sikres og bevises at disse PST filer har sin integritet og fortrolighed? Det er let at fjerne mails fra en PST fil og kunne nok tænkes at disse er blevet fjernet.

8
7. juni 2018 kl. 16:36

Som Sophus Garfiel sagde: Hvis åbenhed er et problem, må vi tilrettelægge arbejdet, så vi undgår denne åbenhed.

Kan være Rigspolitiet har været 'prøveklud'.

6
7. juni 2018 kl. 15:53

Er jeg den eneste, som undrer sig over, at der kun tales om Politiets mails?

Jesper Tynell har jo, som redegjort for på P1 Orientering, for nyligt gravet frem, at centrale ministerier heller ikke ligefrem har været imødekommende, og at de lå, og sandsynligvis stadig ligger, inde med kopier af langt mere end de har valgt at dele med kommisionen.

Det virker som om, at nogen er meget opsat på, at eventuelle aber forbliver placeret hos Politiet.

5
7. juni 2018 kl. 15:44

Jeg gætter på at de ikke finder noget, fordi at belastende mail er “forsvundet”

4
7. juni 2018 kl. 15:37

Er det ikke mere normen and undtagelsen at folk er blevet uprofessionelle, ligeglade, smit professionel stolthed ud af vinduet og er ekstrem lemfældig med stort set alle typer data?

Når jeg snakker med mine jævnaldrende omkring IT, sikkerhed, backup, programmering / andet i den dur. Så tænker jeg 8/10 gange at dem jeg snakker med i virkeligheden er totalt ligeglade med det de foretager sig og de går aldrig i dybden med noget, så de kan ikke rigtig noget. Hvis ikke Google har svaret så er det mig der løser hvad end skal løses.

Så når jeg ser artikler som denne, så tænker jeg jo bare at det er status quo der opretholdes.

Dumhed avler dumhed.

3
7. juni 2018 kl. 15:13

Utrolig lemfældig omgang med politiets ledelses kommunikation. Er der slet ingen krav til at man kan spore hvad forhenværende medarbejdere og især ledere har foretaget sig? Det er jo en myndigheds udøvelse der er tale om!

2
7. juni 2018 kl. 14:47

"Det var faktisk kun ved en »beklagelig menneskelig fejl«, at .pst-filerne ikke blev slettet."

Men Brian du skal i retten, vi har ikke fundet de påstået beviserne for at du er uskyldigt.

Viser måske mere at der ikke er styr på noget som helst, og at dumhed, sledian og uvidenhed kan være skyld i at ikke alt er udleveret. Og ikke bevidst manipulation og sletning af beviser.

Eller det gør det så ikke, når der er så lidt styr på tingene. Så kunne et forsøg på dette, være stoppet, af mangel på kompetence eller viden til at gøre det.

Er det ikke de samme mennesker, som får 1.5 milliard for at passe på vores alle sammens data og sikkerhed ?

1
7. juni 2018 kl. 14:08

Når justits og politi ikke kan forstå og respektere loven er der vel ikke nogen grund til at vi andre skal det? Et soleklart eksempel på klart ulovlig adfærd.