De meget omtalte e-mails fra ledelsen i Københavns Politi, der ikke kunne fremskaffes i forbindelse med undersøgelsen af Tibet-sagen, ser ud til at være blevet fundet.
I hvert fald har justitsminister Søren Pape Poulsen i en orientering til Folketinget om, at regeringen vil gennedsætte Tibetkommissionen, oplyst om »et fund af mailarkiver, som Rigspolitiet har gjort i forbindelse med en rutinemæssig serverkontrol«.
Ifølge Justitsministeriet har Rigspolitiet oplyst, at »mailarkiverne indeholder de dele af medarbejdernes mailbokse, som medarbejderne aktivt har flyttet fra egne mailbokse til mailarkiverne. Mailarkiverne er oprettet frem til juli 2014«.
Rigspolitiet oplyser også, at der samlet er fundet 678 gigabyte mailarkiver fordelt på 1.658 filer og 826 brugere.
Særarkiveringen i .pst var et tilbud
Der er tale om filer af .pst-typen, og ministeriet kommer også med en forklaring på, hvorfor de først er fundet nu og ikke i forbindelse med arbejdet under Tibetkommissionen.
Arkivet, de blevet fundet i, var nemlig ikke en del af selve mailsystemet:
»Mailarkiverne blev oprettet, da størrelsen på de enkelte brugeres mailbokse i det tidligere mailsystem var begrænset til 50 megabyte. Det medførte, at medarbejdere, som overskred denne grænse, var nødt til at slette mails fra mailboksen for igen at kunne afsende mails. Alternativt blev medarbejderne tilbudt at flytte mails fra mailboksen over i et personligt arkiv, der blev gemt på en server uden for selve mailsystemet (i en .pst-fil),« lyder det.
Den lidt afsides opbevaring betyder også, at der ikke er tale om et mailarkiv, der omfatter samtlige gamle emails:
»Mailarkiverne har således ikke karakter af en systematisk back-up af politiets mailsystem,« fremgår det af Rigspolitiets redegørelse.
Det var faktisk kun ved en »beklagelig menneskelig fejl«, at .pst-filerne ikke blev slettet.
Justitsministeren beklager alligevel, at de efterspurgte e-mails først dukker op nu:
»I forlængelse af, at Rigspolitiet har oplyst mig om de mailarkiver, de har fundet, har jeg orienteret Folketinget og beklaget, at mailarkiverne først er fundet nu i forbindelse med en rutinemæssig serverkontrol,« siger Søren Pape Poulsen i en pressemeddelelse.
Det hele starter med at et flag bliver revet ud af demostranters hånd
Tibet-sagen startede, da en gruppe demonstranter fik frataget deres Tibet-flag i forbindelse med det kinesiske præsidentbesøg i København tilbage i 2012.
Ledelsen i Københavns Politi var fratrådt, da Tibetkommissionen tre år senere efterspurgte mails, som skulle belyse hændelsen. Rigspolitiet svarede dengang, at de ikke kunne udlevere mails, da de var slettet, og der ikke fandtes en backup.
Angiveligt var det Rigspolitiets praksis siden 2005, at mails fra fratrådte medarbejdere slettes efter 30 dage, og at Rigspolitiet anså det som værende umuligt at genskabe de slettede mails.
Men nu har sagen altså som nævnt fået en ny drejning, idet e-mails, som kan have betydning for Tibetkommissionens undersøgelser, alligevel er blevet fundet.
»Rigspolitiet ikke har været opmærksom på disse mailarkiver, idet den server, de er placeret på, ligger uden for mailsystemet. Endvidere er mailarkiverne navngivet på en måde, så de ikke umiddelbart fremstår som mailarkiver,« lyder forklaringen fra Justitsministeriet til Folketinget.
De nye fund er af så afgørende betydning, at regeringen nu tager initiativ til, at Tibetkommissionen gennedsættes:
»Efter regeringens opfattelse vil det være mest hensigtsmæssigt at bede de personer, som én gang har brugt tid på sagen, om at se på sagen igen og overveje, om der er kommet nye oplysninger frem, der rykker ved konklusionerne i Tibetkommissionens beretning af 18. december 2017. Regeringen vil derfor tage initiativ til en sådan gennedsættelse af Tibetkommissionen.«
Tidligere har Rigspolitiet meddelt, at man har ændret praksis og nu først sletter mails et år efter fratrædelsen.
Den tidligere frist for sletning på Rigspolitiets server blev tilbage i 2005 fastsat til 30 dage af »it-driftsmæssige årsager begrundet i begrænset serverplads«, lød det i et folketingssvar.
Nu lyder det, at databegrænsningen på medarbejdernes mailbokse »blev fjernet i 2012, men det var muligt at lægge mails i det personlige mailarkiv frem til en omlægning af mailsystemet i juli 2014, hvorefter alle mails fra mailarkiverne blev kopieret ind i selve mailsystemet«.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.