Justitsministeren vil genindføre overvågning af danskernes internetbrug

8. januar 2015 kl. 10:1516
Sessionslogningen blev afskaffet sidste år, men nu er justitsministeren parat til at genindføre den i udvidet form.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En dom fra EU-Domstolen satte sidste år en stopper for EU's logningsdirektiv, og det fik konsekvenser i Danmark, hvor den omstridte og i praksis uanvendelige logning af danskernes internetfærden blev afskaffet. Men nu kan logningen være på vej tilbage, skriver Berlingske.

Det er Rigspolitiet som i samråd med Justitsministeriet arbejder for at indføre en ny version af den såkaldte sessionslogning, hvor internetudbydere blev pålagt at indsamle data om, hvordan brugerne færdedes på internettet.

Sessionslogningen viste sig i praksis at være ubrugelig på grund af den måde, dataene blev indsamlet på. Blandt andet lød det tekniske krav, at hver 500. pakke skulle indsamles, men det gav et ukomplet billede, og det var reelt tilfældigt, om de indsamlede data kunne bruges i efterforskningen. Det viste sig da også, at politiet stort set ikke benyttede sig af sessionslogningen.

Derfor lød argumentet imod logningen, at den var et uforholdsmæssigt stort indgreb i borgernes privatliv i forhold til at være et effektivt redskab til efterforskning af blandt andet terrorisme, som var hovedargumentet for indførelsen af logningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved afskaffelsen af sessionslogningen lød det fra daværende justitsminister Karen Hækkerup, at det var måden, den var implementeret på, den var gal med, og ikke selve princippet i logningen. Og nu ser det altså ud til, at nuværende justitsminister Mette Frederiksen er på vej til at genindføre logningen i et nyt format.

Blandt de mest højlydte kritikere af sessionslogningen var teleselskaberne, som blev pålagt den praktiske opgave med at indsamle og opbevare billioner af registreringer. I 2013 blev der eksempelvis indsamlet 3.500 milliarder registreringer af danskernes internetbrug som følge af sessionslogningen.

»Det er jo en helt grotesk slingrekurs, hvis man nu vil genindføre den masseovervågning, som man afviklede i sommer. I syv år har vi indsamlet data, der ikke kunne bruges. Der var jo en god grund, at man fjernede det,« siger Jakob Willer, direktør i brancheorganisationen Teleindustrien, til Berlingske.

Uden for regeringen er der også skepsis over for at genindføre sessionslogningen, skriver Berlingskes Politiko. Venstre, SF, Liberal Alliance og Enhedslisten udtrykker således forskellige grader af modstand over for en ny logning.

»Jeg synes, det er beskæmmende, at vi hele tiden skal have denne diskussion. Det handler om borgernes ret til et privatliv og ikke blive overvåget. Det er vigtigt at have redskaber til at bekæmpe terrorisme, men det er også vigtigt, at vi sørger for ikke at ofre vores egne grundlæggende værdier,« siger retsordfører Simon Emil Ammitzbøll fra Liberal Alliance til Politiko.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
8. januar 2015 kl. 17:32

Søges:

Kandidater til høje stillinger i den offentlige administration, herunder ministerier og styrelser.

Kerneværdier for kandidater:

  • Tilhænger af retssikkerhed, for alle

  • Ønske om at øge den personlige frihed, for alle

  • Glæde ved privatlivets fred, for alle

  • Vilje til offentlighed i forvaltningen, også på egne arbejdsområder

13
8. januar 2015 kl. 17:12

Politicians, Christiansborg, bomb, terror, Kalashnikov, Al Qaeda, infidels must die.

Så er der lidt at komme igang på. Det var så lidt.

12
8. januar 2015 kl. 15:11

Nu hvor flere og flere websites og tjenester skifter til at køre med HTTPS eller TLS som standard, hvor meget fornuft er der så i at logge indholdet af pakker? Hvis forslagsstillerene mener det stadig giver god mening, er det mon så fordi de ved, at det (næsten) ikke er et problem med krypteret indhold hvis man bare har de rigtige venner?

10
8. januar 2015 kl. 14:27

Ja det er jo fint. Lad os endelig bruge millioner på noget der ikke virker. Hvis de skal til at logge al data trafik skal jeg personligt sørge for at få regelmæssige breve fra min internet udbyder om at begrænse mit forbrug. jeg vil bevidst udnytte min båndbredde til det maksimale. F.eks et script der henter diverse store linux distributioner via torrents. Sletter dem og henter dem igen. om og nom igen.

11
8. januar 2015 kl. 14:31

Det ender med de bare opsiger dig..

9
8. januar 2015 kl. 14:16

Jeg ved godt det er banalt, men man kan ikke overvåge IT aktiviteter som ikke findes!

De fleste kriminelle i dag bruger slet ikke mobiltelefon eller lignende. Tag f.eks. rockerne de ejer vel næppe en mobiltelefon og de taler da slet ikke i telefonen om kriminalitet. Det ved vi, fordi telefonaflytninger jo bliver fremlagt i f.eks. pushersager.

Lige siden den gang for snart 20 år siden hvor Thorsen og Rasmus Trads blev fældet af masteoplysninger og rockerdrabet ude i Kastrup lufthavn, er der ikke nogen alvorlige sager, hvor telefonaflytninger har leveret et fældende bevis.

Det er rigtigt, at ikke-trænede kriminelle kan tale over sig i telefonen, men i de tilfælde tror jeg at de alligevel ville lave noget "andet dumt" før eller siden!

Mit gæt er at målet med sessionslogning er masseovervågning af dig og mig, det er ikke at fange pædofile, terrorister som dem i Paris før de slår til eller lignende.

Man ønsker BigData hvor sessionsdata skal indgå som en del at "Normalbilledet" fordi hastig fremkomst af brugervenlig kryptering må formodes at vanskeliggøre overvågning.

Selvom kriminelle ikke bruger IT kan man få META oplysninger ud af det, ved at overvåge interaktionen med deres ikke kriminelle "kontakter" som familie og venner. F.eks. Den kommunikation som sker imellem lederne af en demostation sammenkørt med masteoplysninger og videooptagelser af demostartionen.

Og ved i hvad man siger i USA? At den slags ikke et overvågning, fordi det er en maskine som udvælger sagerne. Først når en sag er udvalgt kommer den for en dommer som så godkender overvågningen.

Med den teknologi kan man bagefter f.eks. udpege bagmændende til en demostation og så arresterer dem dagen efter, eller på et andet belejligt tidspunkt. Det gør man i Tyrkiet i dag.

Hvis den teknologi fandtes i USA under uafhængighedskrigen var USA forsat en britisk koloni, fordi Abraham Lincoln og de andre grundlæggere af USA var fanget dagen efter deres taler.

Det var mit bud på, hvorfor man vil have den logning.

8
8. januar 2015 kl. 12:12

Hvis logning igen bliver aktuelt, så kører jeg alt mit Internet trafik ud gennem en VPN tunnel i et andet land. Så må de gerne "logge" min kommunikation. Den vil være source IP i Danmark, krypteret VPN trafik, destination IP andet land og ikke andet.

Det sjove er netop at terrorister udemærket kender til mobilovervågning og deslige. De benytter i stedet brevduer og personlig kurer og holder sig langt væk fra noget der efterlader elektronisk spor.

7
8. januar 2015 kl. 12:10

Nu har de største problemer med terrorisme i Danmark været med karikaturer. Nu hvor Justitsministeriet er bange for terror i den forbindelse, og villig til at ofre fundamentale menneskerettigheder for at sikre os imod det, hvorfor så ikke fratage os retten til karikatur af Muhammed, i stedet for retten til frihed fra overvågning?

6
8. januar 2015 kl. 11:51

EU-dommen bordømte et direktiv, som på forhånd forpligtede medlemsstaterne til at sikre opbevaring af bestemte teleoplysninger.

Men dommen bortdømte ikke nationale regimer med samme virkning, når disse er baseret på en national vurdering af proportionalitet.

Derfor har de fleste lande de facto bevaret deres logningskrav uændret.

Sessionslogning var noget helt specielt dansk. Det var ikke med i direktivet, og dommen tog dermed slet ikke stilling til det på EU-niveau. Men det er da klart, at dommen bør mane til eftertanke for nationale regler i lyset af sessionslognings omfang og den manglende brug.

Og det var netop den manglende brug og det manglende retsgrundlag, der efter en ren dansk vurdering gjorde det umuligt at opretholde sessionslogning.

Jeg kender ikke det nye forslag.

Men tanken er givetvis, at det på en eller anden måde kan gøres mere brugbart og måske endnu mere omfattende. Dermed bliver proportionaliteten jo også forbedret, hvis det er rigtigt, at en ny type sessionslogning er mere anvendelig.

Så EU-dommen alene kan ikke standse et nyt forsøg.

Men det er alligevel helt håbløst.

Den simple ideologi bag den danske sessionslogning var politimesterens simple logik: "Vi vil have spor af alles kommunikation, ligesom vi er vant til at kunne få det for telefonopkald. Dette nymodens internet er bare en teknikændring, og vi vil fortsat have spor af hvem og hvad, der er kommunikeret med".

Men problemet er, at internetudbyderne bare er en lille del af kommunikationsprocessen, og internetudbyderne har slet ikke indsigt i den samlede end-to-end kommunikation på samme måde som for telefonitjenesten.

Så det er næsten som at bede benzinselskaberne registrere hvor bilerne kører hen.

Så sagens genopståen er blot udtryk for, at der stadig er nogen i den sfære, der ikke har forstået det.

Men forhåbentlig er forståelsen nu så udbredt, at det ikke vil lykkes at skabe endnu en skandale som sessionslogning reelt var.

4
8. januar 2015 kl. 11:01

I terrorpakken indgik også nogle nye beføjelser til politiet om telefonaflytning, ransagninger og anholdelser uden dommerkendelse. Men ifølge politiets egne årlig redegørelser for brugen af dem, viser det sig at de IKKE bliver brugt ifmb terror, kun alm. strafferetslige sager - og nogle svipsere om aflytning af journalister under klimakonferencer oa. :)

Så terrorkortet er rent hykleri!!

3
8. januar 2015 kl. 10:50

Det er dybt tragisk at 12 personer blev dræbt i Paris, det tror jeg vi alle kan være enige om, men jeg synes helt ærligt det vil være endnu mere tragisk, at 5 millioner danskeres privatliv skal krænkes for måske, eller måske ikke at kunne forhindre noget tilsvarende i DK.

Derfor finder jeg det helt ærligt lidt pudsigt at alle politikkerne i de her dage har så travlt med alle at sige vi skal værne om ytringsfriheden etc, mens de på samme tid vil masse overvåge os danskere...

2
8. januar 2015 kl. 10:32

Fjerne retskendelser mm. Det ville da være meget nemmere hvis politiet bare kunne komme ind alle steder uden at spørge om lov, og hvis visen er at hvis du ikke har noget at skjule er der jo ikke noget problem!

Det ville da bare være nemmere at give dem adgang til det hele uden pis og regler.. Hvorfor skulle din færden på nettet være anderledes end din fysiske færden.

5
8. januar 2015 kl. 11:11

Denne ret har Skattevæsenet allerede. Og herhjemme er de kulturradikale jo overbevist om, at har man ikke noget at skjule sååh.. Man glemmer bare de store omkostninger og risikoen for misbrug. EU har afsagt kendelse, så der er ikke noget at komme efter!

1
8. januar 2015 kl. 10:30

Hvor længe mon der går før gårsdagens terrorangreb i Paris bliver brugt som argumentation mod privatlivets fred, uden nogen reelt substantive beviser for at det har nogen virkning.