Justitsministeren skal se på sikkerhed i digital tinglysning

18. august 2009 kl. 10:181
Når tinglysning af pantebreve bliver fuldt digital, er der åbnet en ladeport for svindel, mener advokat. Nu skal Justitsministeren undersøge, om sikkerheden er god nok.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Til september lanceres et af Danmarks største digitaliseringsprojekter: Digital tinglysning. Men inden premieren, hvor lange, papirtunge arbejdsgange bliver afløst af en fuld digital proces, advarer en advokat om dårlig sikkerhed.

Selvom chefen for digital tinglysning, retspræsident Søren Sørup Hansen, afviser kritikken, har Folketingets Retsudvalg nu bedt Justitsministeren undersøge sikkerheden ved digital tinglysning, skriver Børsen.

Advokat Olav Willadsen har tidligere været ude med riven og har denne gang valgt at inddrage politikerne. Men selvom politikerne i Retsudvalget beder Justitsministeren om en redegørelse for sikkerheden, er der ikke lagt op til, at lanceringen af den digitale tinglysning sættes på standby.

Til september vil det kræve en digital signatur at oprette og tinglyse et pantebrev. Kritikerne frygter, at især ældre mennesker kan blive snydt af personer, der har adgang til deres hjem og dermed kan stjæle brevet med pinkoden til en digital signatur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med rådighed over en digital signatur kan svindleren oprette et pantebrev i en ejendom og sælge det videre, hvilket potentielt kan give en milliongevinst, uden at nogen opdager svindlen. Først når den ældre borger dør, og arvingerne gør boet op, vil det svindlede pantebrev blive opdaget, lyder kritikken.

Retspræsident Søren Sørup Hansen har tidligere på Version2 forklaret, at han mener, sikkerheden er god nok, og at det er sværere at stjæle en digital signatur end at forfalske en almindelig papirunderskrift. Desuden er det ikke ligetil at sælge et pantebrev videre, forklarer han.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
18. august 2009 kl. 18:06

Såvidt jeg husker, er en stor del af problematikken at denne bedragne ældre ikke opdager bedraget.

Hvor svært kunne det være at indføre et krav om at folk fik et rekommanderet brev, hver gang der blev handlet - med de afgifter der opkræves skulle der være plads til lidt statsstøtte til brevpostmonopolet....