Justitsministeren sender flere medarbejdere efter fejlramt Netcompany-system hos politiet

25. april 2022 kl. 08:559
Luftfoto af Netcompanys hovedkvarter på Grønningen i København.
Illustration: UBirkedal/Wikimedia Commons.
Det nye it-systemet hos Politiets Administrative Center (PAC), der behandler våbentilladelser, blev iværksat uden testfase. Efterfølgende er der konstateret fejl, som har betydet lange sagsbehandlingstider. Det vil justitsministeren nu rette op på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil rette op på det fejlbehæftede nye it-system hos Politiets Administrative Center (PAC), der behandler våbentilladelser, ved blandt andet sende flere medarbejdere. Problemerne forventes løst ultimo juni.

Det skriver Børsen.

Læs også: Ny undersøgelse: Markant færre danskere rammes af it-kriminalitet

It-systemet, der er leveret af Netcompany, har fået kritik for for lang sagsbehandslingstid på udstedelsen af våbentilladelser, og det betyder, at mindst 20.000 jægere står til ikke at få udstedt deres tilladelser i foråret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg har bedt politiet om hurtigst muligt at få rettet op på den stigende sagsbehandlingstid, og der bliver nu allokeret betydelige medarbejderressourcer til våbenområdet. Der er bl.a. ansat ekstra medarbejdere, og politiet arbejder fortsat på at gøre arbejdsprocesserne mere smidige, så der kan blive rettet op på de problemer, forsinkelsen har skabt,« skriver justitsminister Nick Hækkerup til Børsen.

Årsagen til de lange sagsbehandlingstider er, at det nye it-system blev sat i værk, selvom der var fejl og mangler ved systemet, fordi EU-regler kræver øgede krav til sporbarheden af skydevåben.

»Vi beklager, at det har vist sig at tage længere tid og være mere kompliceret at udbedre fejl og mangler og indarbejde de nye arbejdsgange end først antaget. Vi er enige i, at de aktuelle sagsbehandlingstider på området er utilfredsstillende, og det beklager vi meget,« har Rigspolitiet tidligere skrevet til Børsen.

Læs også: IT-Branchen: Milliarder til dansk forsvar må ikke glemme det digitale

Netcompany skriver til Børsen, at de tekniske fejl ved it-systemet skyldes den manglende testfase, og at problemerne forventes at være løst ultimo juni.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
26. april 2022 kl. 22:41

"fordi EU-regler kræver øgede krav"Den rigtige løsning vil være at Danmark melder sig ud af EU og nedlægger våbenregisteret.

Hvorfor skal vi overhovedet have et våbenregister? Hvad er formålet? At sikre sig at der ikke opstår et bondeoprør? Det er ikke noget problem for samfundet at jægere ikke registrerer deres rifler og bøsser. Det er et problem at de kriminelle bruger deres pistoler og revolvere til kriminelle ting. Og de kriminelle registrere ikke noget og er ikke afhængige af våbenregisteret.

Nedlæg det.

9
26. april 2022 kl. 22:47

Det er ikke noget problem for samfundet at jægere ikke registrerer deres rifler og bøsser.

Jeg tror det har noget med tilladelser at gøre, og dermed sagsbehandling, hvor diverse skydevåben er genstande rent sag og dokument set. Hvis min teori holder stik, er der lige så meget brug for det, som der er for biler, fly osv. Så det er ikke bare at nedlægge.

6
26. april 2022 kl. 14:49

Når man med åbne øjne og fuld viden satte systemet uden test i søen, er det så ikke topmålet af dårlig ledelse ikke allerede der, at have allokeret flere medarbejdere istedet for først at starte nu?

Hvad siger det ikke om vores embedsmænds og politikeres holdning til de almindelige danske borgere.

5
26. april 2022 kl. 06:26

Årsagen til de lange sagsbehandlingstider er, at det nye it-system blev sat i værk, selvom der var fejl og mangler ved systemet, fordi EU-regler kræver øgede krav til sporbarheden af skydevåben.

Den sætning giver ikke helt mening. Men som Computerworld skriver

Politiet satte systemet i sving i begyndelsen af året vel vidende, at det ikke var funktionsdygtigt, men igangsætningen skyldes, at politiet ellers risikerede at få en EU-sag på halsen for forsinket implementering.

Så man har vurderet, at det bedre kunne betale sig at få 20.000 jægere på nakken end EU. For at kunne sige, at de nåede deadlinen, droppede de at teste og satte i produktion. Der er altså tale om en ledelsesmæssig beslutning, hvor man fokuserer på tid frem for kvalitet. Og hvor konsekvensen for EU-dummebøder åbenbart overstiger konsekvenserne ved at have frustrerede politi-medarbejdere og jægere. Det er i min optik dårlig ledelse, og hvis man har et projekt med en risiko for EU-sag ved forsinkelse, er det desuden en dårlig forhandling, at man ikke har taget det med i betingelserne for udbuddet.

3
25. april 2022 kl. 16:19

Så de sender MAN efter PAC, så de kan jage spøgelser?

1
25. april 2022 kl. 12:46

Netcompany skriver til Børsen, at de tekniske fejl ved it-systemet skyldes den manglende testfase, ...

(min fremhævning) Mit eget eksperiment med at forlade mig på Test Drevet Udvikling (Indledende Programmering 2004) var, at man ikke kan teste ALT. Jeg havde kun implementeret test af programmets dynamiske komponenter, men den synlige fejl var i en statisk komponent.

Hvordan jeg kom i den situation med mit første java-program, er der ingen grund til at komme ind på her.

Det er nok ikke den fejl Netcompany har lavet, men at undlade "friske øjne" på et projekt er at bede om problemer. En eventuel besparelse er nok sat over styr? Den fejl laver de forhåbentlig heller ikke igen - lige forløbig. Det er altid dyrt, at lade kunden/brugerne finde fejlene!

7
26. april 2022 kl. 16:04

At der er tale om en "testfase", som nok ligger efter en "udviklingsfase" vidner om at der benyttes 30-40 år gamle processer for udvikling af systemet. Det skal gå galt. Test er en kontinuert ting. Derudover er der kvalitetssikring. Lur mig om ikke begge dele er sprunget over, for at sætte den lavest mulige pris og vinde tilbuddet. Det er jo som bekendt i 99% af tilfældene laveste pris og ikke bedste system/højeste kvalitet eller noget i den retning der vinder. Når man købe lav este pris, så køber man også laveste kvalitet, når man samtidigt vil have al indholdet lavet.

4
25. april 2022 kl. 18:35

var, at man ikke kan teste ALT

Korrekt - det er som bekendt både praktisk umuligt og teoretisk umuligt. Derimod kan man prøve at sørge for, at der er tilstrækkelig dækning (eng: coverage) på sine testcases men det kræver selvfølgelig, at man anvender statisk analyse, peer-reviews, inspektion o.lign for at afgøre om tests dækker tilstrækkelig. Hvis man så også prøver at automatiserer sine tests begynder det at batte.

2
25. april 2022 kl. 15:22

Det er altid dyrt, at lade kunden/brugerne finde fejlene!

Det kommer vel an på, om kunden finder fejlene i testfasen?