Justitsministeren overrasket over kortlivet telelogningslov: »Det er ikke et ønskescenarie«

3. juni 2022 kl. 11:006
Mattias Tesfaye
Illustration: Folketinget.
På et åbent samråd i Folketingets Retsudvalg udtrykte Justitsminister Mattias Tesfaye (S) overraskelse over, at landets nye logningsregler allerede skal ændres. Samtidig vil han indføre målrettet logning, der kan omfatte op mod 67 pct. af befolkningen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) er overrasket over, at den nye lovgivning om telelogning, der blev vurderet til at indebære en »væsentlig procesrisiko«, kun holdt seks dage.

Det skriver Ritzau på baggrund af et åbent samråd i Retsudvalget om generel og udifferentieret logning.

Samrådet kommer efter, at EU-Domstolen i april afsagde dom i en sag fra Irland, der fastslog, at politiet under efterforskning af grov kriminalitet ikke kan få adgang til trafikdata logget generelt og udifferentieret af teleudbyderne. Det fik for en uge siden Justitsministeriet til at meddele, at man nu må ændre i lovgivningen kun seks dage efter, at den nye lov blev vedtagt.

Senest har brancheorganisationen Teleindustrien udtrykt glæde over, at reglerne nok engang må ændres, og Ingeniørforeningen IDA har opfordret regeringen til at stoppe sin lognings-kamp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Tyskland advarer banker: Flere angreb fra russiske hackere på vej

Mattias Tesfaye vil ifølge Ritzau istedet for generel og udifferentieret logning indføre målrettet logning, der kan omfatte op mod 3,9 millioner mennesker, hvilket svarer til 67 procent af befolkningen.

»Det er ikke et ønskescenarie, men samlet set lander vi et sted, vi godt kan leve med,« siger Mattias Tesfaye på samrådet.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
3. juni 2022 kl. 14:02

PS: Hvor kommer det vanvittige tal dog fra? Er det alle landets bilister?

6
4. juni 2022 kl. 12:59

Det er bla. nævnt her:https://www.version2.dk/artikel/syv-ud-af-ti-danskere-kan-blive-udsat-regeringens-maalrettede-logningMen dog fortsat uden at specificere eller definer hvad og hvordan i detaljer. Men hvis man f.eks. siger man vil lave "udvalgt indsats" i 49 % af landets komuner (eller måske bare 10 stk.) og man "tilfældigvis" vælger dem ud fra befolknings antal, så kan det være de påstår at der ikke er tale om masseovervågning, Men at resultatet er at der reelt er tale om 69% af befolkningen.

4
3. juni 2022 kl. 14:02

"Mattias Tesfaye vil ifølge Ritzau istedet for generel og udifferentieret logning indføre målrettet logning, der kan omfatte op mod 3,9 millioner mennesker, hvilket svarer til 67 procent af befolkningen."

Han gør grin med os....Total foragt for befolkning, menneskerettigheder og lovgivning.

Men man kan vel håbe, at heller ikke den tolkning bliver langtidsholdbar, for den må da i den grad også indebære en procesrisiko...

3
3. juni 2022 kl. 13:48

Jeg undres virkelig, hvordan man kan få lov til at tilsidesætte og egen-fortolke på lovtekster og menneskerettigheder, uden der er nogen form for konsekvens.

Det kunne blive et spændende samfund, hvis sådanne privilegier var tilgængelige for alle danskere.

2
3. juni 2022 kl. 13:21

Det er skammeligt når den danske regering igen prøver at omgå intentionen i de europæiske menneskerettigheder.

Det er fuldstændig samme opskrift der bruges for at gøre automatisk nummerpladegenkendelse til totalovervågning af dansk bilisme. De må kun gemme no-hits i 30 dage, hvis ikke der er en målrettet aktion i et begrænset geografisk område. Siden indførelsen har vi konstant haft (forskellige) målrettede aktioner i alle dele af landet, hvilket i praksis betyder, at al færdsel i ikke-efterlyste biler også bliver gemt i op til 30 år.

Hvis regeringen ikke vil respektere vores menneskerettigheder, så må den arbejde på at vi træder ud af konventionerne. Vi kan ikke være med, og så bare skide på dem.

1
3. juni 2022 kl. 12:48

Målrettet? Det må vist falde ind under at skyde med spredehagl! /Niels