Justitsministeren kaldt i samråd: Skal forsvare ulovlig logning af danskerne

11. januar 2021 kl. 10:318
Justitsministeren kaldt i samråd: Skal forsvare ulovlig logning af danskerne
Illustration: MI Grafik.
Den årelange telelognings-sag munder nu ud i endnu et samråd. Denne gang er det Nick Hækkerup, der som minister skal stå skoleret i sagen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Folketingets Retsudvalg har kaldt justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om logningsbekendtgørelsen på torsdag den 14. januar.

Ukendt effektivitet

Rigspolitiet ønsker ikke at stille op til interview for at uddybe, hvorfor masselogning er et vigtigt værktøj for det danske politi.

Hverken Rigspolitiet eller Anklagemyndigheden ligger desuden inde med tal, der kan kvalificere nødvendigheden af den omstridte overvågning.

Justitministeriet kan heller ikke kvalificere behovet og ønsker ikke at stille op til interview.

Udvalget har bedt ministeren redegøre for, hvorfor man ikke straks ophører den ulovlige masselogning af danskernes teledata, når EU-Domstolens afgørelse af 6. oktober 2020 præciserer, at reglerne er i strid med EU-retten og ikke kan opretholdes midlertidigt.

Derudover er ministeren blevet bedt om at redegøre for teleselskabernes retsstilling i forhold til EU-Domstolens afgørelse, herunder hvordan ministeren forventer, teleselskaberne kan agere, efter det er fastslået og præciseret, at deres praksis også midlertidigt er i strid med EU-retten, men den danske stat fortsat pålægger dem at fortsætte denne praksis.

Det fremgår af indkaldelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endelig er ministeren blevet bedt om at redegøre for, hvorvidt regeringen med det lovforslag, som ifølge ministeren fremsættes i februar 2021, planlægger at ændre reglerne, således at de vil være i overensstemmelse med EU-retten og regler om retten til privatliv.

Samrådsspørgsmål J-L er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF). Du kan se dele af Version2's dækning af sagen i linkene over for og Version2 vil naturligvis følge samrådet.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
12. januar 2021 kl. 10:49

Hvad vil det hjælpe når det er EU lovgivning vi ikke vil overholde?

Kan man få stoppet den åbenlyse opfattelse i ministeriet, at man bare kan producere en forblommet udtalelse, og så ellers blæse på love og regler. Det vil da øge niveauet generelt, og nok også smitte af på EU lovgivning.

Det kunne også være en stor hjælp at undgå at ministeransvar er afhængig af hvem man er venner med, (eller kan lave studehandler med).

5
11. januar 2021 kl. 15:12

Jeg håber inderligt, at dette samråd vil gøre en forskel. Dog har erfaringen sat sine udmattende og bitterlige spor.

Nu har vi også gjort os nogle erfaringer med ministeren og hans approach. Manden er komplet afvæbnende. Ligesom at slå i en pude, passiv og apatisk. Med en attitude a la ”jeg har ikke nogen arme – jeg kan ikke gribe bolden.”

Alligevel får han det til at se ud, som om han gør noget.

Han har en ph.d. i jura, men er god til at skjule det. Med stoisk alvor, dreven og lang i spyttet, grænsende til det søvndyssende – ”jamen, vi gør noget ved det” – værner denne passivitet imod alskens ansvar og handling, når det gælder. Alting preller af på hans gummiværn.

Og det virker! En uhyre effektiv taktik.

Jo mere passiv, han er, jo mere aggressiv bliver modparten. Man ser rødt. Deraf tilnavnet Vatnick, undskyld. Men mon ikke, de griner i skægget bag linjerne?

Kendte du ikke hans titel, ville du knapt overveje om denne person havde nogen form for magt, som han står der og snøfter i kulden (ved præsentationen af overvågningspakken).https://www.dr.dk/live/nyheder/live/2903280/seneste/1175889264https://www.dr.dk/live/nyheder/live/2903280/seneste/1175889121

Held og lykke på torsdag!

(PS: Kan også godt give en karakteristik af forgængeren, Pape, men den gemmer vi til en anden god gang. Vi har kun det sjov, vi selv laver).

3
11. januar 2021 kl. 11:43

Deenne sag har kørt i så mange år, at der tydeligvis ikke er interesse for at opfylde loven internationalt. Og da man åbenbart kan slippe godt fra det, er der ikke nogen grund til at ændre på det. Han er også involveret i ulovlighederne i mink sagen. Der er som bekendt heller intet som helst sket for at råde bod på overgrebene og magtfordrejningen. I Danmark er retssikkerheden gået tabt. Vi har ikke et Grundlovsværn som Sverige. Ej heller en forfatningsdomstol som vore civiliserede nabolande.

2
11. januar 2021 kl. 11:02

Jeg synes det ville være helt på sin plads at dumpe os ned i usikker-gruppen.

1
11. januar 2021 kl. 10:59

Med Schrems II for øje, kunne man forestille sig, at EU (midlertidig) klassificerede visse medlemsstater som usikre 3. partslande (som USA) i denne og andre fremtidige tilsvarende sager? Hvis EU forventer at hele EU er 'sikker' (i modsætning til USA) - så må man vel også kræve at medlemsstaterne ikke laver denne slags julenumre?!?