I et svar til Folketingets Retsudvalg skriver Justitsminister Nick Hækkerup, at logget teledata af både generel og udifferentieret karakter ikke skal kunne opbevares i mere end ét år, hvis det vurderes, at Danmark står over for en alvorlig trussel mod den nationale sikkerhed. På den måde håber ministeren, at logning såvel som opbevaring ikke får en systematisk karakter.
Logning af »generel og udifferentieret karakter« betyder, at teleselskaberne logger data på alle borgere, uanset tidspunkt - også for personer, der ikke har nogen forbindelse til kriminalitet.
På baggrund af denne viden stillede IT-ordfører for Enhedslisten, Eva Flyvholm, et spørgsmål om, hvordan Justitsministeren vil sikre, at logning ikke har systematisk karakter.
Det er ingen hemmelighed, at Eva Flyvholm er stærkt kritisk over for lovforslaget, der vil revidere reglerne om telelogning. I december bragte Version2 et blogindlæg skrevet af netop Eva Flyvholm, hvori hun kalder lovforslaget for »knaldhamrende ulovligt« og bedyrer, at Enhedslisten, Radikale og SF vil forsøge at belyse lovforslagets omfang for offentligheden.
Kritikken står hun ikke alene med, da lovforslaget også er blevet mødt med modstand fra andre kanter, efter det blev præsenteret i november sidste år - Institut for Menneskerettigheder har, blandt andet, kaldt lovforslaget for et »brud på menneskerettighederne«.
For eksempel har organisationen ligesom andre foreslået, at der opereres med uger eller måneder i stedet for år, når man skal forlænge eller indføre generel masselogning som den, der pågår i skrivende stund.
I svaret på spørgsmålet fra Eva Flyvholm uddyber ministeren, at udbyderens pligt til at registrere data højst kan fastsættes til en periode på ét år ad gangen. Om muligt skal perioden begrænses så meget som muligt. Det betyder, at hvis det vurderes, at sagen kan løses på mindre end et år, skal opbevaringen vare en tilsvarende tidsperiode.
Justitsministeriet gør også opmærksom på, at der ikke findes nogen præcisering af, hvad systematisk registrering og opbevaring af trafikdata er. Derfor vil spørgsmålet om den kritiserede systematik i overvågningen hvile på en konkret vurdering af den pågældende sag. I forbindelse med den vurdering kan ministeriet så afgøre, om der er grundlag for, om den foreslåede tidsramme på et år kan få systematisk karakter.
Eva Flyvholm spurgte også ministeren, om han forudser, at mængden af logget data vil falde som følge af lovforslaget.
Til det svarer ministeren, at lovforslaget vil give politiet og anklagemyndigheden mere begrænset adgang til logningspligtig data, end de har i dag. Samtidig vil der i perioder med målrettet registrering og opbevaring blive registreret og opbevaret færre logningspligtige data, end det i dag er tilfældet, oplyser ministeren.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.