Justitsminister: Sessionslogning virkede ikke i praksis

2. juni 2014 kl. 15:236
Det var et godt redskab for politiet – men kun i teorien. Den praktiske udførelse betød, at sessionslogning ikke var brugbart, konkluderer justitsminister Karen Hækkerup nu, syv år efter reglerne blev indført.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Sessionslogning, den omstridte internetovervågning af alle danskere, er nu lagt i graven, og en ændring af logningsbekendtgørelsen vil i løbet af få dage sørge for, at sessionslogning bliver fjernet fra den danske lov.

Men det sker ikke som en reaktion på, at EU-Domstolen i april dømte, at hele EU-direktivet om telelogning var ulovligt – nej, det er en konstatering af, at sessionslogning rent praktisk ikke var et godt værktøj.

Det fortalte justitsminister Karen Hækkerup på et samråd i Folketingets Retsudvalg mandag eftermiddag. Dermed bekræfter ministeren og ministeriet ret præcist den kritik, der har været af sessionslogning, siden det blev indført i 2007, nemlig at det rent teknisk var en dårlig løsning, som ville være meget svært for politiet at få nogen glæde af.

»Vi har tidligere sagt, og den tidligere regering har nok også sagt, at sessionslogning var et nødvendigt og brugbart redskab. Det var det også – i teorien. Problemet er bare, at den måde, det er pakket på, ikke virker. I virkelighedens verden betyder den måde, det er skruet sammen på, at vi ikke kan opklare det, vi ville,« sagde ministeren på samrådet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidigt lagde hun op til, at internetovervågning af danskerne kunne vende tilbage i en ny form, der var bedre at arbejde med for politi og efterretningstjenester.

»Det er måden, man har valgt at sessionslogge på, der ikke virker, og derfor har det været bedst at ophæve reglerne. Ikke fordi, det ikke er godt at have det, men fordi den nuværende løsning ikke virker. Jeg synes personligt, at logning er et rigtig godt redskab. Så sætter man et fingeraftryk, og så man kan gå ind og se, hvem der har rørt ved havd,« sagde Karen Hækkerup.

Karina Lorenzen, retsordfører for SF, ville høre, om der er eksempler på domme som følge af logningen, der sidste år var årsag til over 90 procent af de 3.500 milliarder registreringer om danskernes adfærd med telefon og internet.

Men det var der ikke, sagde Karen Hækkerup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi kan ikke pege på nogle domme,« sagde hun.

Dansk Folkeparti var i 2012 i første omgang med i et flertal uden om regeringen, som ville have fjernet sessionslogning, men sprang i målet, da partiet blev overbevist af justitsministeriet om, at det var et vigtigt redskab til politiets arbejde.

Nu var Dansk Folkeparti derfor forundret over, at den socialdemokratiske justitsminister kaldte sessionslogning for et redskab, der ikke virkede.

»Det virker sjusket og uprofessionelt, at man afskaffer det uden en evaluering. Man har tidligere sagt, at man regnede med at bruge sessionslogning mere og mere,« sagde partiets retsordfører Martin Henriksen og hev et par citater fra den tidligere justitsminister Morten Bødskov frem.

Det måtte Karen Hækkerup på det nærmeste undskylde for.

»Jeg er ked af, hvis det virker sjusket. Jeg havde også selv den opfattelse, at det var et godt redskab. Jeg kan nu bare konstatere, at det ikke virker. Man kan prøve at lave det på en anden måde, men som det er i dag, virker det ikke,« sagde hun til samrådet.

De samlede danske regler for telelogning, altså også logning af telefonopkald, sms’er og nærmeste mobilmast, skal revideres til efteråret. Her kan eventuelle nye måder at indføre sessionslogning på også blive diskuteret.

Reglerne om sessionslogning, der er en særlig dansk opfindelse i EU, blev fastlagt i 2006 og trådte i kraft i september 2007. Hele vejen har teleselskaber og teknikere strittet imod konceptet, blandt andet med henvisning til, at den omfattende logning – der har kostet teleindustrien mange millioner at indføre – slet ikke ville stå mål med resultatet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En planlagt revision af reglerne blev af både VK-regeringen og af S-SF-R-regeringen udskudt gang på gang, men truslen om et alternativ flertal uden om regeringen fik i 2012 Justitsministeriet til at forfatte en rapport, hvor politiet og PET svarede, at brugen af sesssionslogning var meget begrænset.

Siden kom det også frem, at der i de første fem år med sessionslogning var tekniske problemer hos politiet, som slet ikke kunne læse de data, som teleselskaberne var pålagt at gemme i billion-tal.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
2. juni 2014 kl. 22:45

Er så sandlig også en del ting de bør fjerne så befolkningen kan få friheder igen. Dette er kun en, og når de nu vil lave noget andet overvågning i stedet for - så er vi stort set lige vidt.

Men det er jo klart med alle de terrorister der angriber Danmark hele tiden, så skal vi jo overvåge Hr. og Fru. Danmark fordi der er virkelig hurtige gevinster.

5
2. juni 2014 kl. 16:58

Der er aldrig nogen sinde nogen der har nævnt at logningsbekendtgørelsen ikke ville virke i praksis, er der ?

Hvad fanden nytter det at holde "høringer" hvis man ikke hører efter ?

4
2. juni 2014 kl. 16:03

hvis jeg var NSA, og skulle bruge det klyt de flikkede sammen.

Så derfor fik hun selvfølgelig fik et godt tilbud, som man ikke kan sige nej til.. billigt tilmed, så det slet ikke ses på finansloven. Den helt rigtige opskrift, som der nu bages på..

Samtidigt lagde hun op til, at internetovervågning af danskerne kunne vende tilbage i en ny form, der var bedre at arbejde med for politi og efterretningstjenester.

Blot synd at hun er så ung, at hun intet fatter om tjenester som GRU, KGB, NVA & STASI og lignende venlige 'onkler'. Hun får et forklaringsproblem overfor sine børn og børnebørn en dag.

Jeg troede vi slap af med et fæ, og det kun blev bedre - desværre, næste nitte også levebrødspolitiker.

1
2. juni 2014 kl. 15:50

Mon tele udbyderne kan gå sammen i et fælles sagsanlæg mod staten? Der blev sagt præcis det samme både fra tele sektoren og fra universiteterne, den gang man indførte ordningen.

3
2. juni 2014 kl. 16:01

Mon tele udbyderne kan gå sammen i et fælles sagsanlæg mod staten?

Jeg tror det faktum at sessionslogning ikke virker, er en "fin" måde for folketinget - konsekvensløst - at droppe lovgivningen. En slags "joker". Ved ikke at indrømme at lovgivningen eventuelt er i strid med EU-lovgivningen, skal eventuelle sagsøgere vel først bevise, at lovgivningen var ulovlig.