Justitsminister klar til at ændre logningsregler

9. april 2014 kl. 15:156
Justitsminister Karen Hækkerup (S) vil ændre de danske logningsregler, hvis en dansk undersøgelse finder, at de strider mod EU-dom.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Dagen efter EU-domstolens afgørelse, der erklærer de europæiske logningsregler ugyldige, melder den danske justitsminister Karen Hækkerup (S) sig klar til at ændre de danske regler, så de stemmer over ens med EU-retten. Men først skal en undersøgelse afgøre om det er tilfældet.

»Hvis vores undersøgelser viser, at de danske logningsregler på baggrund af dommen må anses for at være i strid med EU-retten, vil vi naturligvis hurtigst muligt tage de nødvendige skridt til at sikre, at reglerne bringes i overensstemmelse med EU-retten«, oplyser ministeren i en skriftlig kommentar til Politiken.

I en kommentar til Version2 supplerer hendes partifælle og it-ordfører Karin Gaardsted udsagnet på denne måde:

»Nu har EU domstolen så erklæret direktivet om lagring af data for ugyldigt, fordi de vurderer, at det ikke er proportionelt i forhold til i hvor høj grad det griber ind i vores privatliv. Men det, der er en juridisk og abstrakt diskussion om principperne for vores samfund, kan få alvorlige konsekvenser, hvis terrorister får spillerum til at bombe f.eks. Hovedbanegården. Derfor har jeg også noteret mig, at afgørelsen slår fast, at der er legitime formål med at nationale myndigheder indsamler og lagrer data i forbindelse med bekæmpelse af kriminalitet og terrorisme. Som jeg kan læse det, har domstolen i sin afgørelse lagt vægt på, at direktivet ikke er tilstrækkeligt præcist i forhold til, hvem man kan overvåge, hvornår og i hvor lang tid man kan lagre data. Det synes jeg sådan set er fint nok – vi har jo en tredeling af magten i EU, og så må vi lovgivere naturligvis bøje os for den dømmende magt.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

At direktivet er faldet, betyder ikke, at de danske regler også automatisk skal væk. Professor i tele-ret på Aalborg Universitet Søren Sandfeld Jakobsen forklarer således:

»De danske regler er ikke ugyldige, for det er kun direktivet, der er blevet underkendt. Det betyder, at der ingen EU-regulering er, kun national ret, og så har medlemsstaterne frit spil til at gøre, hvad de vil. Men reglerne skal stadig kunne opfylde de principper, som EU-Domstolen udtrykker i afgørelsen,« siger han til Version2.

Derfor skal de danske regler med det samme kigges igennem af Justitsministeriets jurister og holdes op imod EU-Domstolens afgørelse og begrundelser. Og faktisk kan den danske fortolkning af reglerne vise sig at være fin nok, også i fremtiden, fordi man har undgået nogle af de kritikpunkter, som EU-Domstolen har brugt som begrundelse for at annullere EU-direktivet, siger professoren.

På Christiansborg har EU-dommen vagt opsigt hos alle partier. SF ønsker hurtig handling:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis muligheden er der, vil det være fornuftigt at suspendere reglerne allerede nu«, siger formanden for Retsudvalget, Karina Lorentzen (SF).

Også V og K er klar til at skrue ned for overvågningen af danskerne. Til Politiken udtaler de følgende:

»Vi er parat til at ophæve internetlogningen, og telelogningen mener vi også kan reduceres, uden at formålet går tabt«, siger retsordfører Karsten Lauritzen (V).

I Sverige har internetudbyderen Bahnhof på egen hånd taget konsekvensen af EU-Domstolens erklæring:

»Bahnhof afbryder al datalagring med omgående virkning. Desuden sletter vi de oplysninger, som allerede er lagret,« udtaler direktør Jon Karlung fra Bahnhof.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
10. april 2014 kl. 14:14

Som jeg forstår har denne logning kun været brugt et par gange til at opklare kriminalitet, derudover er den KUN til besvær for ISP'erne og til at gøre amindelige danskere paranoide.

Hvorfor ikke bare lukke den ned, hvorfor skal der nedsættes udvalg, oprettes det ene og det andet der skal kigge på og rode i, i flere år før der kommer en eller anden afgørelse der sikkert anbefaler at beholde den ?

INGEN vil have den, eller jo sikkert NSA som sikkert meget gerne får data stillet til rådighed fra den danske regering der bare ikke kan få nok af at tilfredsstille og slikke r*v på USA

2
9. april 2014 kl. 16:52

Men det, der er en juridisk og abstrakt diskussion om principperne for vores samfund, kan få alvorlige konsekvenser, hvis terrorister får spillerum til at bombe f.eks. Hovedbanegården.

Ja og hvis små grønne rummænd begynder at overflyve alle banegårde i Danmark og bombarderer dem med syre og radioaktive partikler så er det godt at vi har internet-logning og indbyggede fingeraftryk i alle pas så de ikke kan skjule sig iblandt os og bruge nettet til at "ringe hjem" og modtage ordrer om nye bombemål.

Det er vist meget godt at visse MF'ere snart skal på græs..

3
9. april 2014 kl. 17:06

Desværre kommer der så bare en anden flok får på det græs og de er lige så lidt interesserede i at beskytte privatlivet. Mere seriøst kunne jeg har godt tænke mig at vide jeg m det vil have rettighederne til de data der er logget hvis man mod forventning stopper denne. Vil teleselskaberne kunne sælge det, eller er de tvungne til at slette?

5
10. april 2014 kl. 08:46

Vil teleselskaberne kunne sælge det, eller er de tvungne til at slette?

De vil uden tvivl skulle slette de data og du kan være ret sikker på de ikke bliver solgt - I hvertfald ikke officielt. De vil blive mødt med en storm af utilfredse kunder og det vil også være at overtræde adskillelige danske love. Husk på at de data er logget og må kun bruges af politiet efter tilladelse fra en dommer - At loven bortfalder betyder ikke at de data pludselig må bruges til alt muligt andet.

1
9. april 2014 kl. 16:39

"..FØRST skal en undersøgelse afgøre .." "HVIS vores undersøgelser viser.. må ANSES for at stride mod.." "..hurtigst MULIGT.."

Jeg har sjældent set så mange forbehold og syltemuligheder på så få linier, efterfulgt af en klar holdning om at ændre mindst muligt: "..(en) abstrakt diskussion om principperne for vores samfund, (som) kan få alvorlige konsekvenser, hvis terrorister får spillerum til at bombe fx Hovedbanegården" Så har hun vist givet sin holdning til kende ikke?

Politiets årsrapport har ellers rammet en pæl igennem det med teoristerne: Logningerne er indtil nu, stort set kun blevet brugt til efterforskning af almindelig kriminalitet.

Så det eneste abstrakte i diskussionen om privatlivsfreden, er at vi kun kan gætte os til grunden til den meget stædige fastholden af statens ret til at snage i alt om alle.

4
10. april 2014 kl. 08:44

Jeg har sjældent set så mange forbehold og syltemuligheder på så få linier, efterfulgt af en klar holdning om at ændre mindst muligt:
"..(en) abstrakt diskussion om principperne for vores samfund, (som) kan få alvorlige konsekvenser, hvis terrorister får spillerum til at bombe fx Hovedbanegården"
Så har hun vist givet sin holdning til kende ikke?

ja, det var dømt 110% bullshit bingo med den udtalelse og det sædvanlige stråmands argument omkring terror blev selvfølgelig(og helt forventet) bragt på banen. Hold nu kæft med det tuderi omkring terror... Faktum er at alle de love der bliver indført i terrorens navn bliver brugt til alt andet end terror. Kunne vi ikke få sat en effektiv stopper for at man tror der sidder en terrorist på hvert gadehjørne der gerne vil bombe vores lille land. Jeg er ikke villig til at give afkald på mit privatliv og mine basale rettigheder fordi man MÅSKE kan stoppe et enkelt terror angreb om X antal år. Terrorens formål er jo netop at skræmme og begrænse folk, men det klare vi helt selv med de love vi indføre med terror som stråmands argument.

Prøv for en gangs skyld ikke at vær så bange for at sige det som det er - De regler skulle aldrig have været indført, de er en kæmpe mæssig fejl og en skændsel for privatlivets fred. Få dem som minimum suspenderet øjeblikkeligt og få dem derefter afskaffet. Det burde være logik for burhøns at når EU mindre restriktive regler er dømt ulovlige, så er den endnu mere omfattende danske fortolkning næppe lovlig. At vi i sin tid har valgt en mere omgribende fortolkning gør det jo kun værre!