Justitsminister fastholder logning af ubrugelige data

11. februar 2013 kl. 10:4410
Ubrugelige logningsdata fra teleselskaberne har "væsentlig betydning." Det siger justitsministeren - der ikke vil ændre reglerne, selvom teleselskaberne bruger millioner på at indsamle data, politiet ikke kan bruge.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Justitsminister Morten Bødskov (S) fastholder, at de samme logningsdata, som en redegørelse fra justitsministeriet kalder "stort set uanvendelige", i hans øjne har " væsentlig betydning for efterforskning og retsforfølgning af alvorlige forbrydelser".

Det fremgår af en mail fra Justitsministeriets presseenhed til Version2. Version2 havde bedt om et interview med ministeren i forlængelse af den omtalte redegørelse, men har "på grund af travlhed" i stedet modtaget en skriftlig udtalelse fra ministeren.

»Som det fremgår af Justitsministeriets redegørelse af 21. december 2012, har loggede oplysninger om både telekommunikation og internetkommunikation væsentlig betydning for efterforskning og retsforfølgning af alvorlige forbrydelser, uanset at der har været og fortsat er visse tekniske udfordringer med hensyn til logning og brug af oplysninger om internetkommunikation,« skriver Morten Bødskov således til Version2.

Dermed lægger han sig tæt op af det svar, som politiet fredag gav Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er Rigspolitiets opfattelse, at logningsbekendtgørelsen har haft konkret efterforskningsmæssig betydning og vil få endnu større betydning fremover,« skrev Rigspolitiets presseenhed til Version2.

Herefter uddyber Morten Bødskov svaret ved at afvise en revision af logningsbekendtgørelsen, der ellers flere gange har skullet revideres - men som gang på gang er blevet udskudt.

»EU forventes i løbet af 2013, evt. 2014, at fremsætte forslag til en revision af EU-reglerne om logning, som med stor sandsynlighed vil nødvendiggøre tilpasning af de danske logningsregler. Derfor finder regeringen, at revisionen af de danske logningsregler bør afvente revisionen af direktivet,« skriver Morten Bødskov gennem sin presseenhed til Version2.

Nedenfor bringer vi de spørgsmål, som Version2 havde fremsendt til ministeren med henblik på et interview, men som altså resulterede i ovenstående, skriftlige svar.

  • Der gik mere end to år, før RAVEN (politiets it-system til håndtering af de loggede data, red.) kom op at køre i 2010. Og selv derefter kunne det ikke bruges til formålet. Hvorfor opretholder man pligten til at logge, når oplysningerne ikke kan bruges?

  • Hvordan kan det stå på i fem år, uden at nogen griber ind?

  • Hvis de data, teleselskaberne leverer, ikke kan bruges, hvorfor er der så ikke behov for at revidere logningsbekendtgørelsen?

  • Når man pålægger en branche udgifter i størrelsesordenen en halv milliard kroner, bør man så ikke have et vist ansvar for, at der er en god mening med udgiften?

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
12. februar 2013 kl. 16:27

Så lidt tjek der er med statens brug af "anti"-terrorlovgivningen samt logningerne. Især i betragtning af de historiske fakta omkring staters misbrug af magt og informationer om befolkningen.

Staten er altid ufejlbarlig god og til vores alles bedste - uanset om vi vil have det eller ej. ...

Man må sige vi stiller op til den helt store røvtur endnu en gang. Og endnu engang vil folk naivt påstå de er så overrasket over at misbruget kunne finde sted...

10
13. februar 2013 kl. 00:50

Og endnu engang vil folk naivt påstå de er så overrasket over at misbruget kunne finde sted..

"Those who would sacrifice freedom for security deserve neither." - Benjamin Franklin

Vores tryghedsnarkomani er misbrugt på de groveste, samt opreklameret af visse -ismer i vores velfriserede samfund. Men den nuværende yngre generation (25+) tror jeg ikke hopper på vognen - de kan løbende hver eneste dag frit læse, hvad der sker overalt på kloden. Den luksus eksisterede ikke for generationerne før dem, der alle som en blev opflasket med Dansk Reklameradio (DR) og udvalgt stof i dagspressen..

Et flertal uden om regeringen ser ud til at hjælpe Bødskov på rette vej: https://www.version2.dk/artikel/flertal-tvinger-boedskov-til-revidere-udskaeldt-logningsbekendtgoerelse-50386

6
11. februar 2013 kl. 12:52

Jeg fatter simpelhen ikke at automatisk overvågning af uskyldige mennesker nogensinde blev accepteret. At det ingen praktisk værdi har for magthaverne er da nærmest heldigt, men da kun endnu en grund til at afskaffe overvågningen.

Det er forbudt for postvæsnet at registrere navne og adresser på breve, men det er ulovligt for internetudbydere IKKE at registrere navne og adresser på internet kommunikation? Det hænger ikke sammen!

Kære politikkere, vær i det mindste konsekvente og indfør det totale overvågningssamfund hvis det er det i går ind for.

8
11. februar 2013 kl. 18:19

Svante... du har vist ikke helt styr på Big Brother.

Nuværende simple lavniveau netværk og en overvågning med GPS er alene simple positionssystemerne, men med den kommende Gallileo (EU) og Glonass (Rusland) samt Compass (Kina) koblet med lokale og regionale systemer, så bliver fremtidens systemer særdeles slagkraftige, når lige position registreres med nævnte herunder.

Sammenkøring af registre får da en helt anden betydning. For ~20 år siden var sammenkøring et fyord, og skete ikke med offentlighedens viden. I dag sker det løbende og fremtidige systemer planlægges direkte med det formål for øje (Udbetaling Danmark [drift 01.03.2013] m.fl.) eller kan ske via et etableret 'Datawarehouse' https://www.google.com/search?q=Datawarehouse&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official

Marker og tæl først op hvad der kikker dig over skulderen:

  • smartdimser
  • kilometerbetaling for lastvogne (senere personbiler)
  • NemID = pengeinstitutter, offentlige systemer + private virksomheder
  • betalingsveje- og BroBizz'er
  • logningsregistre, transmission og dataudveksling via internet og telefon
  • teleselskaber (faktureringsregister)
  • fly- og skibstransport (regnings-, betalings-, passagerregister)
  • adgangskort, adgang til offentlige + private arealer og bygninger
  • logon, offentlige og private systemer
  • kameraer i beboelsesområder, offentlige gade og vej, private + offentlige arbejdspladser m.fl.

Sæt derefter klokkeslet på (fra-til), og nogle af jer har sør'm sikret sig, at et antal 'systemer' har et øje på dig hvert eneste af døgnets 24 timer og årets 365 dage.

Endnu flere personer er kun usynlige i deres seng - fra tidspunktet ved indsovning til de vågner igen.

5
11. februar 2013 kl. 12:49

I redegørelsen fra december 2012https://www.ft.dk/samling/20121/lovforslag/l142/bilag/2/1213533.pdfskriver Justitsministeriet at internetudbyderne har implementeret sessionslogningen på en sådan måde at den er nærmest uanvendelig. Fra redegørelsen

Implementeringen af logningen blev imidlertid gennemført på en sådan
måde, at den stort set blev uanvendelig, hvilket stod klart for politiet, da
man første gang ønskede at gøre brug af sessionslogning i forbindelse med
efterforskningen af en straffesag.

Det er tydeligt ud fra redegørelsen at Justitsministeriet gerne vil have en anden type sessionslogning direkte ved kundens udstyr. Det er dog ikke helt klart hvad problemet er, idet Justitsministeriets redegørelse roder rundt i flere tekniske begreber, og på visse punkter er redegørelsen direkte forkert (sagen i afsnit 5.4.2 er ikke sessionslogning men masteoplysninger fra telelogning; derudover har Justitsministeriet tydeligvis ikke forstået hvilke problemer carrier-grade NAT skaber).

Hvis den nuværende sessionslogning er uanvendelig, med Justitsministeriets egne ord, er der to logiske veje man kan gå. Afskaffe den eller udvide den. Der er næppe tvivl om hvad Justitsministeriet ønsker.

Vi har set denne strategi i tidligere notater fra Justitsministeriet. Det meget omtalte notat om personregistrering på offentligt hotspots fra juni 2011https://www.version2.dk/artikel/her-er-notatet-fra-justitsministeriet-om-person-logning-total-forvirring-over-hvem-der-skalkonstaterer eksempelvis at den nuværende logning på offentlige hotspots er værdiløs for politiet fordi den eneste brugeroplysning som logges er MAC adressen (side 5).

Det kan ikke komme bag på nogen. Justitsministeriet var formentlig også advaret om dette tilbage i 2007, men bedre sent end aldrig, og i 2011 er de trods alt blevet klar over at logningen på offentlige hotspots (hoteller, cafeer, m.v.) er værdiløs.

Men hvad gør Justitsministeriet? De bruger hullerne i den eksisterende logning (som altid vil være der) til at foreslå endnu mere logning, i dette tilfælde personregistrering på offentlige hotspots og en masse andre grumme ting.https://itpol.dk/notater/logningspakke2

Det er skruen uden ende.

Lad os håbe at et flertal i Folketinget kan stoppe dette logningsvanvid hvor Justitsministeriet bruger løs af borgernes penge ved at pålægge ISP'erne forpligtelser om at logge data, som politiet aldrig vil kunne bruge.

4
11. februar 2013 kl. 11:16

Ubrugelige logningsdata fra teleselskaberne har "væsentlig betydning." Det siger justitsministeren

Det har også "væsentlig betydning", hvis justitsministeren gad sætte sig ordentligt ind i sagerne og gad høre efter eksperterne, det er trods alt dem der ved bedst...

3
11. februar 2013 kl. 11:14

i en tyk sky af opportunisme, er det meget svært bare at justere den, uden at kompromittere sig selv. Selvfølgelig var justitsministeren helst fri for at skulle beskæftige sig med alt det makværk, der blev kastet ned i loven, mest af udenrigspolitiske årsager, men nu ligger loven der altså - i hans resort - og hvad gør man som god fodboldspiller i nød foran målet, når der der bliver lidt for hedt om ørerne ? Man skyder naturligvis bolden til hjørnespark - frem for at lave selvmål !

2
11. februar 2013 kl. 11:08

Det kunne måske også være relevant at spørge Justitsministeren om hvilken forhandlingsposition, Danmark indtager ved de verserende drøftelser i ministerrådet om revisionen af logningsdirektivet. Var Danmark eksempelvis blandt de lande, som ved CATS-mødet i maj fremhævede ønskværdigheden af, at kommissionens forslag til revision af direktivet ikke forkorter perioden for lovpligtig lagring af teleoplysninger jfr. punkt 2 i nedenstående?

https://register.consilium.europa.eu/pdf/en/12/st12/st12974.en12.pdf

1
11. februar 2013 kl. 10:55

Justitsministeren forsætter med at forsvare sagen ved at henvise til værdien af al logning, uden at forholde sig til det afgørende spørgsmål om sessionslogning, der udgør 90% af posterne, ikke bruges andre steder, stort set ikke er anvendt og som aldrig vil komme med i et revideret direktiv.

Sagens kerne er simpelthen, at man bruger en sigtes rettighed til at benægte, selv om beviserne er åbenlyse.

Jeg skal så også tilføje, at mange af de andre logningsoplysninger er fornuftige og af stor værdi for politiet. Så lad nu være med at skyde på al logning.

Endelig skal man være varsom med omkostningsestimaterne. De stammer fra oprindelige bud på branchens samlede omkostninger ved gennemførelse af hele logningen, levering af friske data, aflytning af dataforbindelser osv. Altså alle de forhold der indgik i hele pakken i 2006.

Sessionslogning er en pæn del af disse omkostninger, formentlig 25-50%. Men det er meget svært at vurdere, da forholdene er højst forskellige for de mange udbydere.

Hertil kommer Hoteller, camping mv. som ikke var med i Telebranchens estimat.

vh

Mogens Ritsholm