Justitsministeren åben for mere videoovervågning på gader og torve

Det skal nu undersøges, om reglerne for videoovervågning i det offentlige rum i dag er for stramme. Retsudvalget vil give kommunerne friere rammer til at videoovervåge, som de finder nødvendigt.

Der skal være friere rammer for kommunerne til at sætte videoovervågning op i det offentlige rum, mener Folketingets Retsudvalg.

Argumentet er, at de nuværende regler er en barriere for at opsætte mere videoovervågning, som der ifølge politikerne er behov for efter flere kriminelle hændelser på gader, ved havne og på torve.

»Når jeg ser på rammerne i dag, er jeg ikke sikker på, at de lever op til de eksisterende behov,« sagde justitsminister Søren Pape Poulsen på samrådet.

I dag skal kommunerne have politiets godkendelse til at sætte videokameraer op i det offentlige rum. Men det bliver et problem for kommunerne, når politiet skønner anderledes end kommunerne og borgerne. Derfor havde retsudvalget kaldt Søren Pape Poulsen i samråd i går, 1. juni.

Problem når politi og kommuner er uenige

Reglerne for videoovervågning i det offentlige rum reguleret af persondataloven. Her står der, at videoovervågning skal være saglig, nødvendig og proportional i forhold til den opgave, der skal løses. Om videoovervågning er nødvendig skal i dag baseres på politiets vurdering.

Dermed er det eksempelvis politiet og ikke kommunerne, der skal afgøre, om det at en 29-årig fik knust ansigtsknogler af voldsmænd i Haderslev, eller den Lille Havfrue, som for nyligt blev overhældt med rød maling, opvejer reglerne om at være saglig, nødvendig og proportional.

Usikkert tidsperspektiv

Søren Pape Poulsen tager nu initiativ til at undersøge den nuværende lovgivning blandt andet ved at høre samtlige af de danske kommuner, om de finder det nødvendigt med mere videoovervågning for at sikre, at borgerne kan bevæge sig frit og trygt på de danske gader.

»Kort sagt kan tv-overvågning være et nyttigt redskab til at bekæmpe kriminalitet, og jeg har ingen berøringsangst,« sagde justitsministeren.

Uenighederne mellem politiet og kommunerne over, om der er vægtig begrundelse for at sætte videoovervågning op, skal derfor undersøges. Dog har Søren Pape Poulsen (K) svært ved som justitsminister totalt at underkende politiets skøn, siger han.

Derudover nævner han, at det selvfølgelig vil kræve ekstra ressourcer, som i det tilfælde, at reglerne bliver lempeligere, skal findes et sted.

Hvornår undersøgelsen er færdig, kan justitsministeren ikke umiddelbart svare på.

»Det er klart, når vi både skal se på rammerne, og om der skal laves ændringerne i loven, så kan jeg ikke lige i dag give et bud på et tidsperspektiv. Det vigtigste må være at få sat en proces i gang.«

Mulighed for nummerpladescannere på vejdirektoratets videokameraer

En anden mulighed for overvågning, som kom på på samrådet, var muligheden for at sætte nummerpladescannere på Vejdirektoratets kameraer, der er sat op langs Danmarks store veje for at holde øje med trafikken.

Den mulighed kunne ministeren ikke udtale sig om, da han ikke havde haft det oppe som en overvejelse. Det kommer nu til at indgå i den kommende undersøgelse.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Albert Nielsen

Den kendsgerning, at adskillige gerningskvinder (og -mænd) er blevet genkendt pga. videoovervågning, fortæller os, at overvågningen ikke kan forventes at forebygge kriminalitet.

Lægger man dertil, at gerningsmænd med f.eks. elefanthue og gennemsnitlig påklædning ikke kan genkendes (kun de dummeste fanges), er der næppe tilstrækkelig gevinst ved at overvåge hele befolkningen 24/7.

 • 9
 • 0
#2 Deleted User

Jeg fulgte samrådet i går, og problemet er at disse overvågningsliderlige (undskyld udtrykket) politikere ingen menneskelige omkostninger ser, så er det en meget let afvejning at lave.

Som Peter Kofod Poulsen udtrykte det (løst fra hukommelsen)

Når jeg går en tur ned af strøget, er jeg jo en offentlig person, og jeg opfører mig sådan, man kan ikke forvente privatliv på offentlige områder

Der var julelys i øjnene på manden da han foreslog at gemme data fra vejdirektoratets kameraer.

Som jeg forstår det er det kun overvågning af folkssoveværelser der tilnærmelsesvis ville være krænkende.

 • 5
 • 0
#3 Michael Cederberg

For min skyld kan man hænge overvågningskameraer op på hvert gadehjørne, ved hver hoveddør og ud af hvert eneste vindue. Det kan måske gøre en smule for at forebygge kriminalitet, men gør det meget nemmere at efterforske hård kriminalitet. Når forbrydere er i fængsel lever de ikke ny kriminalitet og sådan skal det være. Der er ikke noget problem i sig selv ved at hænge kameraer op.

Problemet opstår når man kobler kameraer sammen, sådan at folk kan sidde i et centralt kontrolrum og kigge på live billeder eller kigge tilbage i optagne billeder. I så fald kan kameraer bruges til masseovervågning og det er begyndelsen på et big brother samfund.

Hvis kameraerne ikke er koblet sammen, så skal en politimand ud og bede om fx SD kort fra hvert eneste relevant kamera. Optimalt med en dommerkendelse i hånden. På den måde vil videoovervågning kun blive brugt til efterforskning af den mest alvorlige kriminalitet og der vil være så mange mennesker involveret at det vil være nemt at se hvis det misbruges.

Der hvor det bliver rigtigt skræmmende er hvis man kobler kameraer sammen og herefter laver billede analyse sådan at der kommer søgbart data ud af det for så til sidst at gemme det i en central database. Det kunne være nummerplade analyse (som man allerede laver), ansigts analyse eller bevægelses analyse. Så kan man lave en central database med data på alle.

Af samme grund er politiets nuværende nummerplade skanning hvor data koncentreres i en central server allerede meget skræmmende, og jeg har svært ved at forstå at Søren Pind accepterede det.

 • 1
 • 1
#5 Anne-Marie Krogsbøll

"

Som jeg forstår det er det kun overvågning af folkssoveværelser der tilnærmelsesvis ville være krænkende.

" Selv der er overvågning ikke krænkende - i hvert fald ikke, hvis der foregår noget, som medfører besøg hos læge/sygehus - så er der frit slag for det offentlige til at høste data - og videregive disse til diverse formål.

Privatlivet er officielt afskaffet til fordel for BigData-konsortierne, som alle magthavende politikere gerne vil stå sig godt med. Man har bare "glemt" at fortælle os det...

 • 3
 • 1
#6 Cristian Ambæk

Privatlivet er officielt afskaffet til fordel for BigData-konsortierne, som alle magthavende politikere gerne vil stå sig godt med. Man har bare "glemt" at fortælle os det...

Personligt syntes jeg jo det er forfærdeligt at IT professionelle ikke har rygrad nok til at sige "den opgave vil jeg sku ikke lave" aka total overvågning. For imellem IT professionelle og politikere hvem har så den lange pind?

Selvfølgelig er der dem der vil sige "jamen hvis ikke mig så kommer en anden bare og gør det". Så lad en anden gøre det. Man kan ikke stå og råbe op med den ene hånd og samtidig høste disse opgaver ind med den anden.

 • 5
 • 0
#7 Peter Lundtofte

Den kendsgerning, at adskillige gerningskvinder (og -mænd) er blevet genkendt pga. videoovervågning, fortæller os, at overvågningen ikke kan forventes at forebygge kriminalitet.

Så du har simpelthen undersøgt hvor mange kriminelle der undlod at lave deres kriminalitet i/på de overvågede zoner og kan dermed med sikkerhed sige, at overvågning ikke kan forebygge? Du kan også udtale dig om, at hvis en gerningsmand er genkendt og fængslet, så har det ikke forebygget noget som helst at gerningsmanden er væk fra gaden? Selv hvis vi tror på denne lidet intelligente udtalelse, så er det vel rart og betryggende alle de gange at en gerningsmand bliver fundet og straffet?

Lægger man dertil, at gerningsmænd med f.eks. elefanthue og gennemsnitlig påklædning ikke kan genkendes (kun de dummeste fanges), er der næppe tilstrækkelig gevinst ved at overvåge hele befolkningen 24/7.

Så dumme gerningsmand kan ikke forvolde voldsom skade på deres ofre, og intelligente kriminelle kunne ikke tænkes at blive væk fra overvågede zoner? Der er bare ingen måder at vinde på i din verden eller også får du ikke helt tænkt tingene igennem inden du skribler? Dertil vil jeg spørge dig om, hvor stor en andel intelligente kriminelle udgør af den samlede mængde kriminelle? 5%? Hvilket medfører at vi stadig kan fange de 95%, men samtidig også, at de sidste 5% bliver væk.

Jeg tror overvågning har en langt større effekt end dig.

 • 1
 • 5
#8 Peter Lundtofte

Personligt syntes jeg jo det er forfærdeligt at IT professionelle ikke har rygrad nok til at sige "den opgave vil jeg sku ikke lave" aka total overvågning. For imellem IT professionelle og politikere hvem har så den lange pind?

Ja, for det kan jo slet ikke tænkes at der findes IT professionelle der måske er enige i politikken? Jeg tror du har færdes for meget i lukkede miljøer der deler samme synspunkt som dig. Undersøgelser viser faktisk at et flertal af danskeren ønsker øget overvågning.

 • 2
 • 2
#11 Peter Lundtofte
 • 1
 • 4
#12 Deleted User

Forventer du da, når du går ned af strøget blandt 1000vis af andre mennesker, at du er privat?

For god ordens skyld vil jeg gerne nævne at Strøget kun var et af Peter Kofod Poulsens eksempler, det inkluderede også den lokale gågade i den by han kommer fra.

Men uanset om der er 0, 100er eller 1000vis af mennesker er mit svar til dig det samme.

Ja. Uanset om jeg går ned ad Strøget, langs landevejen eller på stranden så forventer jeg at jeg er privat. Går jeg ind i Netto eller en anden privatvirksomhed der har et skilt der advarer mig om andet, så forventer jeg ikke at jeg er privat. Men hvad forstår du ved begrebet 'at være privat'?

 • 3
 • 0
#13 Michael Cederberg

Ja, og til hurtig reaktion ifbm et terrorangreb er det ubrugeligt og gammeldags. Der er intet i denne verden der er perfekt, men at minimere evt dødstal ved et terrorangreb, så kan jeg godt leve med flere kameraer.

Det handler om at finde en balanceret løsning, som på den ene side giver tilstrækkeligt hjælp til myndighederne til at håndtere kriminalitet og på den anden side bevarer vores frihedsrettigheder.

Terrorisme i det små, som det vi så i weekenden i London, er ikke noget stort problem. Den slags folk er nogenlunde ligeså farlige som en undsluppen voldsforbryder eller nogle personer med psykoser. Vi har fint levet med den slags altid og det kan vi også godt fortsætte med. De større terrorister, dem der laver fx 9/11, skal fanges med helt andre midler (efterretningsarbejde).

Problemet ved kameraer med feed til centrale servere er at det er det perfekte værktøj til totalovervågning. Sæt computere til at analysere billederne, sådan at de ikke længere blot er billeder men i stedet metadata i stil med ”person X gik fra venstre mod højre kl. 17.34 på kamera Y”. Sæt det sammen med data fra alle andre kameraer, nummerpladeskanninger og du har en fuldstændig kortlægning af hvad alle laver.

Det er skræmmende og det kan fantastisk nemt misbruges. Der findes ingen personer i dette land hvor min tillid er stor nok til at jeg vil overlade den magt til dem (bortset fra mig selv … jeg lover at være en venlig diktator!). Allerede i dag er jeg meget bekymret for hvad Søren Pinds nummerplade oplysninger bruges til.

 • 2
 • 1
#15 Cristian Ambæk

Jeg tror du har færdes for meget i lukkede miljøer der deler samme synspunkt som dig

Bomb bomb skal jeg da lige love for, av.

Ja, for det kan jo slet ikke tænkes at der findes IT professionelle der måske er enige i politikken?

Hvis du kender nogle så vil det da være fedt med en objektiv samtale omkring hvorfor de syntes dette. Det er interessant om det udelukkende er penge der motivere dem eller hvad deres argumenter ellers er.

Er du selv IT professionel og varm på total overvågning?

Undersøgelser viser faktisk at et flertal af danskeren ønsker øget overvågning.

Fik de også af vide hvordan og i hvilken grad denne overvågning ville ske? For alle dem jeg selv oplyser om dette fra husmødre til advokater bliver chokeret når jeg kan hive store mængde data frem på dem som er offentlig tilgængeligt.

Men nu må du undskylde mig, det er på tide at jeg hiver min teflonhat frem og bevæger mig ind i mine mørke indspiste IT miljøer.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere