Jurister: Ny ombudsmand skal have indsigt i digital forvaltning

29. august 2019 kl. 09:331
Jurister: Ny ombudsmand skal have indsigt i digital forvaltning
Illustration: LuMaxArt, BigStock.
Indsigt i digital forvaltning bør være blandt kompetencerne, når en ny ombudsmand om kort tid skal vælges.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen er blevet indstillet som dommer i Højesteret. Derfor blev der afholdt møde i Retsudvalget den 22. august, hvor der blev drøftet proces i forbindelse med indstilling og valg af ny ombudsmand.

Det får to jurister, Hanne Marie Motzfeldt, som er jurist og lektor ved Center for Informations- og Innovationsret ved Københavns Universitet, og tænketanken Justitias vicedirektør, Birgitte Arent Eiriksson, til at appellere til retsudvalget.

I en henvendelse fra juristerne står der:

»Valg af ny ombudsmand er naturligvis altid af stor betydning. Det gælder ikke mindst nu, hvor den offentlige forvaltning er under voldsom forandring på grund af digitalisering og anvendelse af nye teknologier som f.eks. kunstig intelligens. Den forestående beslutning om, hvem der skal afløse Jørgen Steen Sørensen, vil derfor være af afgørende betydning for udviklingen af den fremtidige offentlige forvaltning og dermed også borgernes retssikkerhed og tillid til det offentlige. «

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er juristernes opfattelse, at den offentlige forvaltning er under en meget omfattende forandring, der har karakter af en egentlig transformation. Digitalisering og ny teknologi ændrer alle forvaltningsområder, herunder arbejdsgange, organisering, kvalitetssikringsmekanismer og den måde, som forvaltningen møder borgerne på.

»Robotter og kunstig intelligens vil helt eller delvist overtage sagsbehandlernes opgaver. F.eks. indføres velfærdsteknologier som intelligente toiletter, vaskerobotter og digitale fysioterapeuter i plejesektoren. Kunstig intelligens er også på vej ind i sundhedsvæsenet og skal hjælpe med at stille diagnoser, lægge behandlingsplaner og meget andet. Der sker – kort sagt – en overgang fra offentligt ansatte mennesker (professioner) til digitale løsninger (produkter). «

Offentlige digitale produkter skal være forsvarlige og lovlige

Det fremhæves ofte, at de digitale produkter kan forbedre, effektivisere og billiggøre den offentlige service. Det er dog en forudsætning, at de digitale produkter er forsvarlige og lovlige, fastslår Hanne Marie Motzfeldt og Birgitte Arent Eiriksson.

»Fejl i f.eks. sagsbehandlingsløsninger, vaskerobotter eller diagnosticeringsteknologier kan få helt uoverskuelige konsekvenser for borgernes retssikkerhed, fysiske sikkerhed og sundhed. Der er endnu ingen, som med sikkerhed ved, hvordan der skabes stærke, afbalancerede rammer, der kan sikre de digitale løsningers kvalitet og lovlighed, når mennesker erstattes af digitale produkter. Baseret på de historiske erfaringer er der imidlertid ingen tvivl om, at en formel og reel uvildig ombudsmand med fokus på og indsigt i dette område er helt afgørende for de kommende års udvikling, og at vi som samfund kan udvikle rammer, der sikrer en forsvarlig digitalisering. «

Juristerne peger også på behovet for, at kandidater til stillingen har en indsigt og forståelse for både de praktiske og principielle spørgsmål, som digitalisering af den offentlige forvaltning og anvendelse af ny teknologi rejser.

»Det er bl.a. vigtigt, at de etiske standarder om forsvarlighed og ordentlighed, der ligger i god forvaltningsskik, kan kombineres med overvejelser om etisk brug af data, hvis vi skal sikre en sund udvikling af den offentlige forvaltning, som tager de fornødne hensyn til borgernes retssikkerhed og grundlæggende rettigheder, sikkerhed og sundhed, samt at beslutninger om at udvikle og indkøbe digitale løsninger hviler på et oplyst grundlag.«

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
29. august 2019 kl. 15:40

Først for nylig er Skatter blevet omfattet af Ombudsmandsinstitutionens arbejde og der er meget a tlære her, ja det går faktisk ret så skidt. Så det vil være forkert at fokusere specielt på digital lovgivning. Digital lovgivning kunne hjælpe på den ubehjælpsomme lovgivning, ved at kræve at al lovgivning skal gennemgå en logisk test og formulerin så det kan programmeres - det ville være et værdifuldt bidrag til bedre retssikerhed. Ingen lov skal kunne vedtages uden denne test. Desuden skal love i højere grad testes mod eksisterende lovgivning. Og det digitale medie gør det let at ophæve årtiers ubehjælpelige lovgivning, hvor love udgives som ændring på ændring, der gør det umuligt at læse den gældende lov uden at gennemsøge 20 love og bekendtgørelser. Med kravet om at man skal kende loven, burde der også være et krav om at loven skal skrives, så hver man kan læse den. Se Valdemar Sejr 1241.