Regeringen bør overveje at benytte sig af øget dataindsamling og overvågning af borgerne i kampen mod coronavirus. Sådan lyder det fra Hanne Marie Motzfeldt, der er lektor i digital forvaltning ved Københavns Universitet og direktør i tænketanken Justitia, Jacob Mchangama.
Det skriver Politiken.
Ifølge de to eksperter kan øget overvågning være et nyttigt redskab mod corona, men de understreger, at det skal være nøje afgrænset til det formål.
»Men øget dataindsamling kan give borgerne større frihed til at bevæge sig rundt, mødes med folk og gå på arbejde. Det kan muligvis være et bedre trade-off, der samlet set giver større frihed«, siger Jacob Mchangama.
Jacob Mchangama henviser til Sydkorea, hvor dataindsamling via borgernes mobiltelefoner har været et centralt værktøj til smitteopsporing under pandemien. I en dansk sammenhæng peger han på, at der kan laves en mere mild og databeskyttende version, der eventuelt kan erstatte andre restriktioner, som danskerne er underlagt.
Derudover vil det i modsætning til regeringens telelogning af alle danskere være lovligt for regeringen at skrue op for dataindsamlingen for at bekæmpe en pandemi, påpeger Hanne Marie Motzfeldt. Ifølge hende giver det derfor ingen mening, hvis man ikke vil bruge teknologien i en krise, hvor den kan give et positivt bidrag.