Jurister: Mere corona-overvågning kan øge danskernes frihed

Illustration: World Image/Bigstock
I kampen mod coronavirus kan mere overvågning og dataindsamling være med til at øge friheden for borgerne, lyder det fra eksperter fra Københavns Universitet og Tænketanken Justitia.

Regeringen bør overveje at benytte sig af øget dataindsamling og overvågning af borgerne i kampen mod coronavirus. Sådan lyder det fra Hanne Marie Motzfeldt, der er lektor i digital forvaltning ved Københavns Universitet og direktør i tænketanken Justitia, Jacob Mchangama.

Det skriver Politiken.

Ifølge de to eksperter kan øget overvågning være et nyttigt redskab mod corona, men de understreger, at det skal være nøje afgrænset til det formål.

»Men øget dataindsamling kan give borgerne større frihed til at bevæge sig rundt, mødes med folk og gå på arbejde. Det kan muligvis være et bedre trade-off, der samlet set giver større frihed«, siger Jacob Mchangama.

Jacob Mchangama henviser til Sydkorea, hvor dataindsamling via borgernes mobiltelefoner har været et centralt værktøj til smitteopsporing under pandemien. I en dansk sammenhæng peger han på, at der kan laves en mere mild og databeskyttende version, der eventuelt kan erstatte andre restriktioner, som danskerne er underlagt.

Derudover vil det i modsætning til regeringens telelogning af alle danskere være lovligt for regeringen at skrue op for dataindsamlingen for at bekæmpe en pandemi, påpeger Hanne Marie Motzfeldt. Ifølge hende giver det derfor ingen mening, hvis man ikke vil bruge teknologien i en krise, hvor den kan give et positivt bidrag.

Læs også: Justitsministeren blæser på EU-traktaten trods tre domme: »Telebranchen skal stadig logge og udlevere oplysninger«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Søren H

Ja tak til mere frihed. Klart nej tak til mere overvågning.

Behovet for mere overvågning skabes af den fejlagtige Corona strategi vores regering krampagtigt holder fast i.

Skift strategi og giv os vores frihed tilbage.

Læs nedenstående artikkel, skrevet af en af landets førende forskere inden for vaccine og imunforsvar. Den tager udgankspunkt i offentliggjorte tal og studier.

https://www.linkedin.com/pulse/corona-tanker-om-restriktioner-og-immunit...

 • 16
 • 3
#2 René Nielsen

Det er jo den grad urealistisk at brugen af disse data begrænses til bekæmpelse af COVID-19 pandemien.

Jeg forstår ikke at Jacob Mchangama som jeg normalt opfatter som fornuftig dog kan hoppe med ”på den galej”.

Love kan og vil blive lavet om, når først data er indsamlet, så går der ikke lang tid før DF eller et andet overvågningsliderligt parti stiller lovforslag om at politiet skal have adgang til disse data.

Når politiet så finder ud af ikke hele befolkningen benytter Smittestop appen, bliver det ulovligt at gå ud uden en personlig, henfør bar mobiltelefon med mindst 25% strøm med den autoriserede overvågnings app og onlineforbindelse imod overvågningsservere. Og sådan vil det kører derudad.

Så jo – det giver god mening ikke at skrue op for teknologianvendelsen. I sidste ende drejer det sig om tillid til folketinget. Jeg beklager, men jeg har ikke den nødvendige tillid vedrørende dette emne til folketinget

Telelogning er langt mere upræcis end COVID-19 data fra smittestop appen. Når justitsministeriet har så svært ved at overholde loven og standse den ulovlige logning af teledata som gentagende gange er dømt ulovlig, hvem mon så tror på at politikkerne kan holde sig væk fra COVID-19 data?

Mit gæt er at Jacob Mchangama og Hanne Marie Motzfeldt må have spist af de forkerte svampe i efterårsskoven, for dette forslag er simpelthen ikke gennemtænkt.

 • 22
 • 1
#5 Henrik Morell

Hvad er det så lige, at man skal brug big data til? SmitteStop prøver at begrænse data, så man ikke får for mange falske positive udslag, og man kunne sagtens skrue, så man får advaret endnu flere, men til hvad formål? Mon ikke Sydkoreas succes nok så meget har været, at man har fået lavet en massiv testning? Den app, som Sydkorea har anvendt, Co100, giver besked til dem, der var 100 meter inden for en smittet. Hvis alle de personer isolerer sig eller lader sig teste, så vil det give resultater. Ikke fordi personerne nødvendigvis har været i risiko for at være smittet af den udløsende smittede person, men fordi isolation og test i sig selv er med til at inddæmme smitten.

 • 3
 • 0
#6 Denny Christensen

Har vores justitsminister ikke blameret sig med samme mønster allerede?

Så længe vi ved hvor du er og hvad du laver har du fuld frihed...

Uden at være prepper eller andet tilsvarende så må jeg konstatere en personlig indædt modvilje mod at afgive dna, position, holdninger, hvad som helst til et statsapparat jeg ikke ved hvordan ser ud om lidt.

Der sker konstant formålsskred i 'den gode sags' tjeneste, eks. klip i kørekort der startede ok men nu gives klip for stort set alt. Og brug af data skrider også, 'når vi nu alligevel har dem'.

 • 9
 • 1
#8 Louise Klint

Mchangama henviser til Sydkorea.

Hele foråret har vi talt ”kultur”.

Diskuteret det aspekt, at fordi en løsning fungerer godt i ét land, er det ikke sikkert, at samme vil skabe lignende resultater i et andet land. Pga. landenes forskellige kulturer. Danskerne ville fx. sandsynligvis vanskeligt acceptere et generelt udgangsforbud – som er indført i mange lande efterhånden – vil jeg tro. Herhjemme kan vi omvendt komme langt med fornuft og frivillighed.

Selvom Sydkorea er et oplyst og velfungerende demokrati, som vores, er vore lande alligevel forskellige, målt på andre parametre.

Deres samfund har en langt mere patriarkalsk og hierarkisk kultur, hvor man – i højere grad, end i Danmark – gør, hvad der bliver sagt. (Har haft en nabo fra Sydkorea, så har interesseret mig lidt for det).

Ellers her: 05.03.18: https://politiken.dk/udland/art6365741/Eunyoung-forlod-Sydkorea-for-at-a...

Eller vælg først ”Denmark”, derefter ”South Korea”, i søgefeltets rullemenu her, og sammenlign: https://www.hofstede-insights.com/product/compare-countries/

https://geerthofstede.com/culture-geert-hofstede-gert-jan-hofstede/6d-mo...

I Danmark reagerer et stort antal borgere ikke på Opsporingsenhedens (myndighedernes) mange henvendelser. https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art7971179/Over-2.000-...

Ligesom en kommune har anbefalet sine medarbejdere at slå Smittestop-appen fra i arbejdstiden. Fordi appen anbefaler alt for mange medarbejdere at blive testet og gå hjem i selvisolation. https://www.berlingske.dk/danmark/favrskov-kommune-til-medarbejdere-sluk...

På samme vis har nordjyske virksomheder, under nedlukningen, i sidste uge, ikke alle fulgt myndighedernes opfordring til at holde sig inden for kommunegrænsen, fordi de har en forretning at holde i live. https://www.dr.dk/nyheder/regionale/nordjylland/virksomheder-ignorerer-k...

Så: Teoretisk set kunne vi måske gøre som i Sydkorea.

Hvis vi nu bare alle sammen ”gør, hvad der bliver sagt”. (Altså følger myndighedernes anvisning, på baggrund af den store dataindsamling, forslaget indebærer).

Det gør vi bare ikke altid i Danmark.

Med andre ord: Jeg tror ikke, at den sydkoreanske model vil fungere i praksis, herhjemme.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere