Gymnasielærere skal sidde og tjekke elevernes personlige computere igennem – både sociale medier, browserhistorik og alt andet, der potentielt kunne bruges til eksamenssnyd.
Det fremgår af et udkast til en ny bekendtgørelse fra undervisningsminister Merete Riisager (LA). Udkastet er nu sendt i høring og indeholder blandt andet formuleringen:
...eksaminanden giver institutionen adgang til at undersøge de anvendte hjælpemidlers indhold, søgehistorik, logfiler mv. samt eksaminandens anvendelse af materialer, konti på sociale medier mv. på internettet med henblik på udredning af formodning om snyd eller andre brud på eksamensreglerne
»Det er noget pjat at sige, at man skal give samtykke for at få adgang til eksamenen. Efter min vurdering kan en offentlig myndighed ikke stille krav til ting, der ikke forekommer nødvendigt. Selvfølgeligt kan man give samtykke, men udgangspunktet er, at man giver samtykke til noget relevant data. Man giver jo ikke ubegrænset adgang,« siger Sten Schaumburg-Müller, juraprofessor SDU.
Ikke et reelt alternativ
Gymnasieeleverne skal altså give samtykke til, at gymnasiet må tjekke en lang række private informationer igennem – ellers får de simpelthen ikke lov til at gå til eksamenen.
»Hvis alternativet er ikke at gå til eksamenen, så er det jo ikke et alternativ. Samtykket er ikke tilstrækkeligt, når der ikke er et reelt alternativ,« mener Sten Schaumburg-Müller, der fortsætter:
»At sige, vi skal have adgang til hele din computer, hele din søgehistorik og dine sociale medier forekommer mig at være ude af proportioner. De kan have alle mulige ting på deres personlige sider, sociale medier, datingsites eller politiske sider – det skal det offentlige jo ikke blande sig i.«
Administrativt bøvl
Det er ikke blot privacy og juridiske problemstillinger, der ser ud til at knytte sig til ministerens udspil. For gymnasierne vil den omfattende kontrol også være en stor ekstra administrativ byrde, mener Annette Nordstrøm, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening:
»Jeg ser en del problemer i det udspil, vi ser her til morgen. Det er administrativt krævende at skulle tjekke samtlige computere. Der er skåret ned for gymnasierne, og vi har meget begrænsede ressourcer.«
Selvom snyd desværre forekommer – og det er naturligt, at ministeriet forholder sig til, hvad man kan gøre på området, så vil det nye udspil kunne ramme alle elever, mener Nordstrøm.
»Det er en mistænkeliggørelse af rigtigt mange elever, der ikke har gjort noget som helst forkert,« siger Annette Nordstrøm.
Ikke helt tydeligt budskab
»Jeg glæder mig til at se mere af ministerens udspil, men umiddelbart virker det voldsomt. Jeg kan ikke gennemskue, hvad hun præcis vil. Har hun givet sig på spørgsmålet om at anvende nettet til eksamenen?« spørger Annette Nordstrøm.
Ministeren har tidligere mødt kritik, da hun foreslog, eleverne skulle fratages internettet fuldstændigt under eksamenen for at komme snyd til livs.
»Hvis hun har flyttet sig på dét punkt, så siger vi 'ja tak', og så må vi finde nogle tekniske løsninger, men hvis det ikke er det, så føler jeg, at det er skudt langt over målet,« siger Annette Nordstrøm.
Sten Schaumburg-Müller, der til hverdag underviser på SDU, nikker også genkendende til de studerendes behov for adgang til internettet under eksamenen.
»De må selvfølgelig godt tjekke relevante hjemmesider, men de må naturligvis ikke have kontakt med andre, der kunne hjælpe dem.«
Har Version2s læsere en smart teknisk løsning til at undgå eksamenssnyd uden at lave omfattende indgreb i elevernes privatliv, så byd gerne ind i debatten herunder.