Juraprofessor om overvågning af gymnasieelevers computere: »Det skal det offentlige jo ikke blande sig i«

Undervisningsministerens forslag om, at gymnasierne skal have adgang til at tjekke elevers computere, sociale medier og browserhistorik for at undgå eksamenssnyd, møder modstand hos både fagfolk og jurister.

Gymnasielærere skal sidde og tjekke elevernes personlige computere igennem – både sociale medier, browserhistorik og alt andet, der potentielt kunne bruges til eksamenssnyd.

Det fremgår af et udkast til en ny bekendtgørelse fra undervisningsminister Merete Riisager (LA). Udkastet er nu sendt i høring og indeholder blandt andet formuleringen:

...eksaminanden giver institutionen adgang til at undersøge de anvendte hjælpemidlers indhold, søgehistorik, logfiler mv. samt eksaminandens anvendelse af materialer, konti på sociale medier mv. på internettet med henblik på udredning af formodning om snyd eller andre brud på eksamensreglerne

»Det er noget pjat at sige, at man skal give samtykke for at få adgang til eksamenen. Efter min vurdering kan en offentlig myndighed ikke stille krav til ting, der ikke forekommer nødvendigt. Selvfølgeligt kan man give samtykke, men udgangspunktet er, at man giver samtykke til noget relevant data. Man giver jo ikke ubegrænset adgang,« siger Sten Schaumburg-Müller, juraprofessor SDU.

Ikke et reelt alternativ

Gymnasieeleverne skal altså give samtykke til, at gymnasiet må tjekke en lang række private informationer igennem – ellers får de simpelthen ikke lov til at gå til eksamenen.

»Hvis alternativet er ikke at gå til eksamenen, så er det jo ikke et alternativ. Samtykket er ikke tilstrækkeligt, når der ikke er et reelt alternativ,« mener Sten Schaumburg-Müller, der fortsætter:

»At sige, vi skal have adgang til hele din computer, hele din søgehistorik og dine sociale medier forekommer mig at være ude af proportioner. De kan have alle mulige ting på deres personlige sider, sociale medier, datingsites eller politiske sider – det skal det offentlige jo ikke blande sig i.«

Administrativt bøvl

Det er ikke blot privacy og juridiske problemstillinger, der ser ud til at knytte sig til ministerens udspil. For gymnasierne vil den omfattende kontrol også være en stor ekstra administrativ byrde, mener Annette Nordstrøm, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening:

»Jeg ser en del problemer i det udspil, vi ser her til morgen. Det er administrativt krævende at skulle tjekke samtlige computere. Der er skåret ned for gymnasierne, og vi har meget begrænsede ressourcer.«

Selvom snyd desværre forekommer – og det er naturligt, at ministeriet forholder sig til, hvad man kan gøre på området, så vil det nye udspil kunne ramme alle elever, mener Nordstrøm.

»Det er en mistænkeliggørelse af rigtigt mange elever, der ikke har gjort noget som helst forkert,« siger Annette Nordstrøm.

Ikke helt tydeligt budskab

»Jeg glæder mig til at se mere af ministerens udspil, men umiddelbart virker det voldsomt. Jeg kan ikke gennemskue, hvad hun præcis vil. Har hun givet sig på spørgsmålet om at anvende nettet til eksamenen?« spørger Annette Nordstrøm.

Ministeren har tidligere mødt kritik, da hun foreslog, eleverne skulle fratages internettet fuldstændigt under eksamenen for at komme snyd til livs.

»Hvis hun har flyttet sig på dét punkt, så siger vi 'ja tak', og så må vi finde nogle tekniske løsninger, men hvis det ikke er det, så føler jeg, at det er skudt langt over målet,« siger Annette Nordstrøm.

Sten Schaumburg-Müller, der til hverdag underviser på SDU, nikker også genkendende til de studerendes behov for adgang til internettet under eksamenen.

»De må selvfølgelig godt tjekke relevante hjemmesider, men de må naturligvis ikke have kontakt med andre, der kunne hjælpe dem.«

Har Version2s læsere en smart teknisk løsning til at undgå eksamenssnyd uden at lave omfattende indgreb i elevernes privatliv, så byd gerne ind i debatten herunder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Kenneth Andersen

Kunne man ikke sikre, at der ikke bliver snydt via:

*opsætte hver enkelte computer, så hverken SSL eller HTTPS bliver brugt (som sikkerhed opsættes accesspointet, så kommunikation med SSL/HTTPS ikke tillades gennem NAT) *sikre at hver enkelte computer kun kan gå på nettet via trådløs forbindelse *overvåge den digitale kommunikation via Wireshark *nulstille hver enkelte computers søgehistorik (internetindstillinger) før eksamen, og tjekke den nye søgehistorik efter eksamen (hvis søgehistorikken så pludselig er "forsvundet", medfører det dumpning af faget)

Vil man derved så ikke komme ud over, at elevers andre private gøremål end eksamens bliver undersøgt? Vil man så ikke også kunne opfange den nøjagtige kommunikation, som hver enkelte elev har haft med andre under eksamen, som forholdsvis hurtigt kan gennemløbes af eksaminator (eller programmer udviklet til dette formål)?

 • 1
 • 6
#4 Frank Jumppanen Andersen

Lad være med at spilde tiden. Bloker wifi og mobilnet i eksamenslokalerne. Forholdsvis simpel teknologi som løser opgaven. Alternativt kan tilbydes et overvåget wifi som skal bruges...

Vi bruger Cisco Cloud Security (tidl. Scansafe) og kan på den måde bestemme hvilke sites der må tilgås... Ganske simpelt og effektivt - og helt oplagt til at undgå eksamenssnyd.

 • 7
 • 1
#8 Martin Skou

Denne kommentar fra https://www.reddit.com/r/Denmark/ er et meget godt bud

Nu spitballer jeg bare her. Men kunne man ikke bare uddele en USB pen til alle elever med et live OS på? Så sæt stikket i, boot op og så er de kørende i et lukket miljø. Alt hvad de foretager sig der vil blive overvåget. Det betyder så at de ikke har adgang til deres egne filer og alle er automatisk logget af deres facebook. Nu overvåger skolen kun de ting der rent faktisk foregår til eksamen. Hvorfor har de her ministre ikke nogle mennesker inden over deres ideer inden de bare kaster dem rundt?

https://www.reddit.com/r/Denmark/comments/77gwaz/minister_vil_lade_gymna...

Man kan bare bruge en RAT til at overvåge, eg. darkcomet

 • 2
 • 1
#9 Deleted User

Der findes mange tekniske løsninger til dette problem. Jeg er personligt imod, at indgribe i den enkeltes computer eftersom der ville gå sport i, at kunne snyde det tilsyn og overvågningssoftware der måtte blive installeret.

Man burde hellere fokusere på enten at, forbyde privat udstyr og konfiskere telefoner og smarte ure eller bygge et eksamenslokale som et faraday cage hvor intet signal slipper ud eller ind og vil blokere for telefon og wifi. Det er selvfølgelig også en løsning med en simpel cell jammer som dog kan være ulovligt.

 • 0
 • 1
#10 Jesper Jepsen

Snyd er ikke problemet eksamen er. Hvorfor ikke bare bruge den lav praktiske løsning at lave eksamensformen om. Der sidder en flok gamle forstokkede mennesker der ikke forstår den verden de bliver lønnet for at administre og da de jo er fejlfrie så skal alt og alle bankes ned i deres gamle tankegang. Der skal tænkes nyt, en eksamen hvor de studerende skal mundligt forsvare opgave er den mest enkle måde at opdage snyd på men problemet for ministeriet er at det koster penge og det går jo ikke... tænk sig at betale for kvalitet... det gør ikke.

 • 7
 • 1
#11 Tom Ringtved

Citat "»Det er en mistænkeliggørelse af rigtigt mange elever, der ikke har gjort noget som helst forkert,« siger Annette Nordstrøm."

generel mistænkeliggørelse er der jo ikke noget nyt i, vi er jo alle mistænkeliggjort når politiet stiller en kameravogn op, eller når en butik sætter et kamera op ... argumentet plejer at være ".... jamen har du rent mel i posen, så kan du jo ikke have noget imod det"

 • 1
 • 0
#12 Thomas Hansen

Aflever mobilos ved indgangen

Nåå ja for de studerende kan umuligt finde på at tage 2 stk. med? Og det er helt utænkeligt at en af dem har en mobil liggende i skabet udenfor eksamenslokalet med hotspot enabled? Og heldigvis har ingen nogensinde produceret en laptop med sim slot også...

Det har længe ikke været tilladt at have en mobil til eksamen og alligevel har jeg modtaget billeder som studerende har taget af opgaverne for at bede om hjælp.

 • 1
 • 0
#13 Jonas Finnemann Jensen

Se: https://github.com/digabi/digabi-os

I kommentarer på https://news.ycombinator.com/item?id=15513698 blev det fremhævet at de i Finland beder eleverne boot en Linux distro fra usb-disk.

Det er jo relativt nemt at sætte en distro op, således at diverse programmer er installeret; at der ikke er root adgang... Man kunne måske ligefrem koble det med en keylogger og screen recorder.

 • 2
 • 0
#14 Thomas Hansen

et af modargumenterne jeg har hørt er at det dels medfører at du skal bruge programmer du ikke nødvendigvis kender særlig godt til eksamen, eller at du kan have forskellige noter e.lign. på din private computer som du så mangler hvis du skal starte en linux distro op.

Jeg ved ikke hvor godt et argument det er, men fx bruger jeg et program til at holde styr på referencer til artikler, og det ville være noget af et handicap for mig at skrive uden adgang til dette.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere