Jurabrøler vælter udbud af kæmpe BI-system til staten

En fejl i udbudsmaterialet får nu UNI-C til at annullere et konsulentudbud til et business intelligence-system i staten.

Et stort anlagt it-system skal om få år kunne fortælle politikerne på Christiansborg, om deres uddannelsespolitik overhovedet batter noget ude på skolerne i det ganske land.

Men det udbud, der skulle skaffe konsulenter med tjek på business intelligence og datavarehus til udviklingen af systemet, er netop blevet aflyst.

Det sker på grund af fejl i udbudsmaterialet.

»På grund af sagens karakter har Koncernjura forelagt sagen for Kammeradvokaten, som har anbefalet, at udbudsprocessen afbrydes,« forklarer Karsten Vest Nielsen i et skriftligt svar til Version2.

Han er projektchef hos UNI-C, der har ansvaret for det såkaldte Datavarehusprojekt på vegne af Ministeriet for Børn og Undervisning.

Klogere på uddannelserne

Når Datavarehusprojektet kører for fuld damp om 2-3 år, bliver det samlingspunktet for enorme mængder data om skoler og uddannelser herhjemme.

Med et business intelligence-system på toppen kan der efter planen hentes vigtig viden ud af datamængderne, som politikerne kan bruge til at pejle efter, når de træffer beslutninger om fremtidens uddannelser.

Stiger frafaldet på en bestemt gren af erhvervsuddannelserne, skal systemet kunne give en alarm på samme måde, som banken får besked, hvis en kundes økonomi er ved at køre i sænk. Det er blot et af eksemplerne.

Datavarehusprojektet ventes at gå i luften i den første version til sommer og skal løbende udbygges med datakilder fra cirka 70 forskellige it-systemer på tre forskellige ministerområder.

Projektet har en størrelse, så det er nødvendigt at købe arbejdskraft ind udefra svarende til mellem 4.000 og 6.000 konsulenttimer om året på en rammeaftale. Derfor blev udbuddet sat i søen i december.

Må arbejde hårdere

Ifølge Karsten Vest Nielsen kommer annulleringen af det ikke til at give forsinkelser, når man sætter det lange lys på.

»Vi bliver forsinket i forhold til at rekruttere konsulenter til projektet via et udbud. Men det vil blive kompenseret ved, at vi selv intensiverer arbejdet på projektet og evt. ved inddragelse af anden konsulentbistand,« forklarer projektchefen.

Direktør Claus Rehfeld fra Rehfeld Partners A/S, som er et af de konsulenthuse, der gerne vil med på rammeaftalen, beskriver Datavarehusprojektets størrelse som »et godt stykke over middel«.

»Det er ikke noget, der kan udføres af tomandsvirksomheder,« siger direktøren.

Han ønsker ikke at kommentere på den aktuelle aflysning af udbuddet. Men han bekræfter, at konsulenthuset er klar til at byde ind, når det nye udbudsmateriale på et tidspunkt er færdigt.

Og det vil ske hurtigst muligt, oplyser Karsten Vest Nielsen fra UNI-C. Han forklarer, at fejlen i udbudsmaterialet kunne give anledning til forskelsbehandling mellem leverandørerne.

»Der er under spørgsmål/svar-perioden konstateret fejl og uhensigtsmæssigheder i udbudsmaterialet i forhold til traktatens overordnede principper om proportionalitet og ikke-forskelsbehandling samt udbudsdirektivets artikel 2 om ligebehandling.«

Datavarehuset forventes at være fuldt udbygget i 2015-2016. UNI-C har ansvaret for etablering og drift af systemet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk

Følg forløbet

Kommentarer (7)

Kommentarer (7)
Daniel Udsen

»Der er under spørgsmål/svar-perioden konstateret fejl og uhensigtsmæssigheder i udbudsmaterialet i forhold til traktatens overordnede principper om proportionalitet og ikke-forskelsbehandling samt udbudsdirektivets artikel 2 om ligebehandling.«

oversat til alm dansk betyder ovenstående nok at de kom til specificere hvem de allerede havde valgt til opgaven sådan lidt for tydeligt mellem linierne.

Det store underliggende problem for de her udbud er at man har startet samarbejdet inden udbudet er udarbejdet og at man ikke har nogen objektiv målestok at vurdere bud udfra i sidste ende.

Pelle Söderling

Jeg er egentlig lidt nysgerrig - hvor ser man kravende der stilles til leverandøren og hvordan byder man i praksis på en sådan opgave?

Jeg kan se der findes en side der hedder udbudsportalen.dk, men jeg er allerede druknet i forsøget på at finde relevant info derinde - findes der et sted man kan få et overblik over offentlige IT projekter der pt. er i udbud?

Kenneth Lylloff

Er der nogen der ved, om man havde forestillet sig, at det beskrevne system skulle kodes fra bunden af eller benytte et eller andet standard datawarehouse værktøj f.eks. SAP?

Finn Christensen

Er der nogen der ved, om man havde forestillet sig, at det beskrevne system skulle kodes fra bunden af eller benytte et eller andet standard datawarehouse værktøj f.eks. SAP?

http://www.uni-c.dk/Om-os/Projekter-og-initiativer/Andre-projekter
(generel datavarehus/BI platform)

Mon ikke det er grænse-/snitflader til studieadministrative systemer og fagsystemerne samt selvfølgelig rapportering, der vil kræver hovedparten af konsulenttimerne.

Daniel Udsen

Jeg er egentlig lidt nysgerrig - hvor ser man kravende der stilles til leverandøren og hvordan byder man i praksis på en sådan opgave?

Tog en runtur med google selve udbudded er her
http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:399788-2012:TEXT:DA:HTML
"""
Tilbudsgiver skal kunne dokumentere erhvervet projekterfaring, jf. nedenstående 3 punkter.
1) Erfaring fra datavarehus- og Business Intelligence projekter hos offentlige kunder i Danmark.
2) Erfaring fra implementering og konfigurering af Microsoft SQL Server 2012 datavarehus.
3) Erfaring med datavarehus arkitekturrådgivning.
"""
og senere
"""
IV.3.6)Sprog, der må benyttes ved afgivelse af bud eller ansøgninger om deltagelse
dansk.
"""
punkt 1 og 2 kan givet hvor nyt området er godt resultere i at der kun er et firma der realt kan byde ind, ang 2 er det klarlagt man har valgt en MS platform(var der et udbud om det). ovenstående link er self kun selve annonceringen af udbuddet der er sikkert en masse supplerende literatur i selve udbuddet.

At specificere at kun dansk accepteres uden nogen real grund lugter lidt af protektionisme, hvilket ikke er vildt populært hos eu's kontrol myndigheder.

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Pressemeddelelser

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 10:29

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017

Affecto has the solution and the tools you need

According to GDPR, you are required to be in control of all of your personally identifiable and sensitive data. There are only a few software tools on the market to support this requirement today.
13. sep 2017