Juleferieprojekt: Opdatér svigermors browser

Juleferie hos familien er det tidspunkt, hvor du har størst risiko for at løbe ind i Internet Explorer 6. Så udnyt chancen til i år at give svigermor en opgradering.

Når du nu alligevel skal agere personlig it-support for familien i juleferien, hvorfor så ikke udnytte chancen til at gøre os alle en tjeneste? Version2 foreslår, at du i din juleferie sørger for, at dine familiemedlemmer bliver opgraderet til en moderne browser.

De forskellige browserleverandører skændes i fuld offentlighed om, hvilken browser der er den mest sikre, og det er svært at pege på én bestemt vinder. En ting ligger dog helt fast: En ny browser er mere sikker end en gammel.

Derfor er det ikke så vigtigt, om der lige står Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari, Opera eller noget sjette på browseren. Derimod er det vigtigt, at den er den nyeste version.

Hvis du vælger at overtale familien til at skifte til for eksempel Chrome, så sørg dog alligevel altid for at opdatere Internet Explorer til den nyeste version, hvis det er en Windows-pc eller Safari til den nyeste version, hvis det er en Mac.

Uanset om den obligatoriske 'vi tænkte, om du ikke lige kunne se på printeren' support-forespørgsel fra familien handler om et kabel, der er ikke er sat i det rigtige stik, så bør du altid sørge for at installere softwareopdateringer på pc'en, nu du er i gang.

En god huskeliste:

 • Java
 • Adobe Reader
 • Adobe Flash
 • Internet Explorer
 • Quicktime

Husk din bruger

Når du nu har fingrene i svigermors pc, så kunne det være fristende at ændre opsætningen ligesom du gerne ville have den. Men lad vær med at falde for fristelsen til at installere Gentoo Linux eller ændre på musehastigheden og skærmopløsningen.

Du ville heller ikke bryde dig om, at svigermor blandede sig i din filstruktur og valg af baggrundsbillede på skrivebordet, ville du?

Så bid det fyldte skrivebord med genveje til Hestenettet og opløsningen på 800 gange 600 i dig og fokusér på at minimere de fremtidige behov for din support.

Du kan dog med god samvittighed tillade dig at fjerne de ekstra toolbars, som med garanti er installeret.

Hvilken browser skal du vælge? Der er få forskelle på de nyeste versioner af de fire store browsere lige nu. Chrome er det populære valg, men hvis du mistænker, at familiemedlemmet alligevel vil fortsætte med at dobbeltklikke på det blå 'e' på skrivebordet, så er Internet Explorer 9 også en ganske kapabel browser.

For din bruger er det vigtigste, at han eller hun kan finde sine sædvanlige genveje. Er brugeren til klassiske bogmærker, så er de lidt nemmere at have med at gøre i Firefox og Internet Explorer end i Chrome, og begge browsere kan importere de gamle bogmærker.

Den sidste tuning

Når browseren er installeret, så er det en god idé at sikre, at brugeren så let som muligt kan fortsætte sine normale arbejdsrutiner.

 • Skal autoudfyldning af formularer være slået til?
 • Er der sider, hvor der skal gemmes login-oplysninger, som ikke er overført fra den gamle browser?
 • Skal der vælges en bestemt startside?
 • Er der nogen udvidelser, som skal installeres eller godkendes?

Det kan være en god idé lige at slå et smut forbi vigtige sider som netbanken, webmailen og Facebook for at sikre, at brugeren ikke støder på ekstra dialogbokse eller andet, som kan udløse et supportopkald midt under skihop den 1. januar.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Claus Gårde Henriksen

med fare for jule-nedslagtning, vil jeg som sædvanlig påstå at svigermor med fordel ville kunne køre Ubuntu (eller een af de Linux'er Version2 ellers pt. anbefaler).

Det tager omkring 20 minutter at installere, og så er det slut med bøvl.
Dvs null virus, underlige reklamemeddelelser ved startup, langsom opstart etc. Og så er der indbygget java/nemid support, flash og masser af gratis spil og MS-compatible office-produkter. For ikke at nævne den gratis support hun kan få på http://Ubuntudanmark.dk.

 • 5
 • 2
Leif Neland

Svigerfars aldrende Dell kørte med en ikke længere supporteret windows-version, så jeg foreslog at prøve en linux. Jo, det kendte han da godt fra arbejdet, så det kunne vi da godt.
Så i med en liveCD, og det kørte fint, enhederne blev genkendt og det hele.
Så det blev besluttet at installere det på harddisken, så der skulle lige rebootes.
Men det var åbenbart så chockerende for maskinen at køre andet end windows, at den nægtede at starte op igen; psu'en startede slet ikke.

Men han tog det nu meget pænt...

 • 5
 • 0
Anonym

Når nu man har "hjulpet" svigermor, og checket at hendes skrammel virker, så har man samtidigt startet balladen, hvis der senere opstår problemer.

Når der forsvinder penge fra svigermors konto, eller der bliver spillet på rullete med svigerfars NemID, så ved man hvem der bliver peget på.

Også selvom det er naboen der har hacket sig ind over det trådløse lan, eller svigerfar der har klikket sig ind over et "man in the midle" link, så er det "svigersøn" der har lavet lort i det !

 • 6
 • 0
Henrik Pedersen

@Arne Sørensen
Nu må du sgu ikke friste mig! :)

Men @Thomas Hansen har altså en pointe. Jeg har prøvet den slags før. Desværre er folk her i IT Danmark lige akkurat nok IT bevidste til at hvis man skifter en printerpatron, og PC'en går ned 1½ måned efter, så er det fordi man satte printerpatronen forkert i.

Generelt set synes jeg at man bør holde sig fra at hjælpe folk med deres computere ved mindre de explicit spørg om det. Og så hold hjælpen til det som der bliver spurgt om. Jeg kan godt se pointen i en browser upgrade, men sørg lige for at være på suveræn god fod med "ofret" først, fordi det er dig som bliver skydeskive senere hen når mobiltelefonen ikke virker.

 • 6
 • 1
Claus Gårde Henriksen

@Henrik Petersen

Desværre er folk her i IT Danmark lige akkurat nok IT bevidste til at hvis man skifter en printerpatron, og PC'en går ned 1½ måned efter, så er det fordi man satte printerpatronen forkert i.
Generelt set synes jeg at man bør holde sig fra at hjælpe folk med deres computere ved mindre de explicit spørg om det. Og så hold hjælpen til det som der bliver spurgt om.

Og når IT bevistheden er lav er hun ikke nødvendigvis i stand til at formulere, hvad der bør fixes ;-)

Jeg fik iøvrigt lige kørt jule-opdatering på svigermors Ubuntu PC. Hun skiftede fra Mac til Linux for mange år siden, og det har været optimalt til hendes behov som er office, mail, internetsøgning og hjemmebank.

 • 2
 • 0
HW Jensen

Jeg har gennem længere tid hjulpet en kammerat med Linux på en PC som skulle være smidt ud for længe siden. Hans behov minder om svigermors, og han er rigtig glad for sin PC, så det er ikke lykkedes mig at overtale ham til at købe en ny endnu :-)

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize