Juleferieprojekt: Opdatér svigermors browser

27. december 2011 kl. 11:3310
Juleferie hos familien er det tidspunkt, hvor du har størst risiko for at løbe ind i Internet Explorer 6. Så udnyt chancen til i år at give svigermor en opgradering.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når du nu alligevel skal agere personlig it-support for familien i juleferien, hvorfor så ikke udnytte chancen til at gøre os alle en tjeneste? Version2 foreslår, at du i din juleferie sørger for, at dine familiemedlemmer bliver opgraderet til en moderne browser.

De forskellige browserleverandører skændes i fuld offentlighed om, hvilken browser der er den mest sikre, og det er svært at pege på én bestemt vinder. En ting ligger dog helt fast: En ny browser er mere sikker end en gammel.

Derfor er det ikke så vigtigt, om der lige står Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari, Opera eller noget sjette på browseren. Derimod er det vigtigt, at den er den nyeste version.

Hvis du vælger at overtale familien til at skifte til for eksempel Chrome, så sørg dog alligevel altid for at opdatere Internet Explorer til den nyeste version, hvis det er en Windows-pc eller Safari til den nyeste version, hvis det er en Mac.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uanset om den obligatoriske 'vi tænkte, om du ikke lige kunne se på printeren' support-forespørgsel fra familien handler om et kabel, der er ikke er sat i det rigtige stik, så bør du altid sørge for at installere softwareopdateringer på pc'en, nu du er i gang.

En god huskeliste:

  • Java
  • Adobe Reader
  • Adobe Flash
  • Internet Explorer
  • Quicktime

Husk din bruger

Når du nu har fingrene i svigermors pc, så kunne det være fristende at ændre opsætningen ligesom du gerne ville have den. Men lad vær med at falde for fristelsen til at installere Gentoo Linux eller ændre på musehastigheden og skærmopløsningen.

Du ville heller ikke bryde dig om, at svigermor blandede sig i din filstruktur og valg af baggrundsbillede på skrivebordet, ville du?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så bid det fyldte skrivebord med genveje til Hestenettet og opløsningen på 800 gange 600 i dig og fokusér på at minimere de fremtidige behov for din support.

Du kan dog med god samvittighed tillade dig at fjerne de ekstra toolbars, som med garanti er installeret.

Hvilken browser skal du vælge? Der er få forskelle på de nyeste versioner af de fire store browsere lige nu. Chrome er det populære valg, men hvis du mistænker, at familiemedlemmet alligevel vil fortsætte med at dobbeltklikke på det blå 'e' på skrivebordet, så er Internet Explorer 9 også en ganske kapabel browser.

For din bruger er det vigtigste, at han eller hun kan finde sine sædvanlige genveje. Er brugeren til klassiske bogmærker, så er de lidt nemmere at have med at gøre i Firefox og Internet Explorer end i Chrome, og begge browsere kan importere de gamle bogmærker.

Den sidste tuning

Når browseren er installeret, så er det en god idé at sikre, at brugeren så let som muligt kan fortsætte sine normale arbejdsrutiner.

  • Skal autoudfyldning af formularer være slået til?
  • Er der sider, hvor der skal gemmes login-oplysninger, som ikke er overført fra den gamle browser?
  • Skal der vælges en bestemt startside?
  • Er der nogen udvidelser, som skal installeres eller godkendes?

Det kan være en god idé lige at slå et smut forbi vigtige sider som netbanken, webmailen og Facebook for at sikre, at brugeren ikke støder på ekstra dialogbokse eller andet, som kan udløse et supportopkald midt under skihop den 1. januar.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
28. december 2011 kl. 13:14

Jeg har gennem længere tid hjulpet en kammerat med Linux på en PC som skulle være smidt ud for længe siden. Hans behov minder om svigermors, og han er rigtig glad for sin PC, så det er ikke lykkedes mig at overtale ham til at købe en ny endnu :-)

8
28. december 2011 kl. 08:52

@Henrik Petersen

</p>
<p>Desværre er folk her i IT Danmark lige akkurat nok IT bevidste til at hvis man skifter en printerpatron, og PC'en går ned 1½ måned efter, så er det fordi man satte printerpatronen forkert i.
Generelt set synes jeg at man bør holde sig fra at hjælpe folk med deres computere ved mindre de explicit spørg om det. Og så hold hjælpen til det som der bliver spurgt om.

Og når IT bevistheden er lav er hun ikke nødvendigvis i stand til at formulere, hvad der bør fixes ;-)

Jeg fik iøvrigt lige kørt jule-opdatering på svigermors Ubuntu PC. Hun skiftede fra Mac til Linux for mange år siden, og det har været optimalt til hendes behov som er office, mail, internetsøgning og hjemmebank.

5
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den tir, 12/27/2011 - 17:34

Når nu man har "hjulpet" svigermor, og checket at hendes skrammel virker, så har man samtidigt startet balladen, hvis der senere opstår problemer.

Når der forsvinder penge fra svigermors konto, eller der bliver spillet på rullete med svigerfars NemID, så ved man hvem der bliver peget på.

Også selvom det er naboen der har hacket sig ind over det trådløse lan, eller svigerfar der har klikket sig ind over et "man in the midle" link, så er det "svigersøn" der har lavet lort i det !

4
27. december 2011 kl. 17:13

Ja det kunne være en passende hævn at installere Unix på svigermors PCer

6
27. december 2011 kl. 18:47

@Arne Sørensen Nu må du sgu ikke friste mig! :)

Men @Thomas Hansen har altså en pointe. Jeg har prøvet den slags før. Desværre er folk her i IT Danmark lige akkurat nok IT bevidste til at hvis man skifter en printerpatron, og PC'en går ned 1½ måned efter, så er det fordi man satte printerpatronen forkert i.

Generelt set synes jeg at man bør holde sig fra at hjælpe folk med deres computere ved mindre de explicit spørg om det. Og så hold hjælpen til det som der bliver spurgt om. Jeg kan godt se pointen i en browser upgrade, men sørg lige for at være på suveræn god fod med "ofret" først, fordi det er dig som bliver skydeskive senere hen når mobiltelefonen ikke virker.

3
27. december 2011 kl. 17:01

Svigermor fik Chrome samt Libreoffice til erstatning for Office 2003.

2
27. december 2011 kl. 15:41

Svigerfars aldrende Dell kørte med en ikke længere supporteret windows-version, så jeg foreslog at prøve en linux. Jo, det kendte han da godt fra arbejdet, så det kunne vi da godt. Så i med en liveCD, og det kørte fint, enhederne blev genkendt og det hele. Så det blev besluttet at installere det på harddisken, så der skulle lige rebootes. Men det var åbenbart så chockerende for maskinen at køre andet end windows, at den nægtede at starte op igen; psu'en startede slet ikke.

Men han tog det nu meget pænt...

1
27. december 2011 kl. 14:35

med fare for jule-nedslagtning, vil jeg som sædvanlig påstå at svigermor med fordel ville kunne køre Ubuntu (eller een af de Linux'er Version2 ellers pt. anbefaler).

Det tager omkring 20 minutter at installere, og så er det slut med bøvl. Dvs null virus, underlige reklamemeddelelser ved startup, langsom opstart etc. Og så er der indbygget java/nemid support, flash og masser af gratis spil og MS-compatible office-produkter. For ikke at nævne den gratis support hun kan få på http://Ubuntudanmark.dk.

7
27. december 2011 kl. 20:04

Enig. Svigermor har kun haft en computer med linux, da hun ingen windows-only behov har. Og jeg har supporten, så derfor den lette løsning.