Juleferieprojekt: Hvor god er din backup i praksis?

28. december 2011 kl. 10:4422
Backup er for mange en evig kilde til dårlig samvittighed. Brug juleferien på at få helt styr på, hvor godt du er sikret, hvis det værst tænkelige sker.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Backup. En klassiker, som er så indlysende, at det burde være overflødigt at minde it-kloge Version2-læsere om det.

Men her på redaktionen tør vi godt vædde et vissent juletræ på, at mange måske alligevel ikke har helt samme høje standard for backup derhjemme, som de har på arbejdet. Eller omvendt.

Backup skal ikke bare beskytte mod, at harddisken går i smadder, men også kunne tage højde for brand, tyveri, malware eller menneskelige fejl.

Derfor er det sjældent godt nok bare at kopiere billeder og dokumenter til en ekstern harddisk, der ligger på skrivebordet derhjemme. En lidt mere sikker løsning kunne være at have to eksterne diske, én derhjemme og én på arbejdet, og så løbende tage backup af sin bærbare computer til begge to.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det hjælper ikke meget, hvis huset er fyldt med computere fra ægtefælle og børn. Så er det tid til det lidt hårdere skyts, nemlig en NAS (network attached storage), som alle computere automatisk bliver backet up til. Der skal helst være flere diske i en RAID-konfiguration i NAS’en, så et disknedbrud ikke giver ballade.

For at beskytte mod tyveri og brand, kan én af diskene opbevares et sikkert sted, for eksempel et brandsikkert pengeskab, og så en gang om ugen blive taget ud og opdateret.

Bedst er det selvfølgeligt at få sine data sendt af sted til et professionelt datacenter, og der findes i dag et væld af backup-løsninger i skyen. Fordelene er mange, men det bliver først rigtig sjovt at tage backup af 85 gigabyte billeder på den måde, hvis man har mere end en forkølet ADSL-forbindelse med 1-megabit på upload-siden.

Nogle er også utrygge ved at overlade personlige data til et eksternt firma, men det kan en omgang kryptering hjælpe på - forudsat du er sikker på at kunne huske passwordet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den slags løsninger kan fås med ubegrænset lagerplads for under 50 kroner om måneden.

Er uheldet ude, så en fil er forsvundet eller en harddisk brudt sammen, er der tit mulighed for at redde data. For eksempel kan det gratis program Recuva nemt skaffe slettede billeder på et hukommelseskort tilbage, hvis der ikke er skrevet for meget på kortet siden sletningen.

Der findes også firmaer, som kan redde data ud fra harddiske, selv i meget sørgelig tilstand. Men så bliver det pebret.

En ekstern harddisk, der faldt ned på et hårdt gulv og gik i udu hos en bekendt af Version2-redaktionen, ville for eksempel koste 19.000 kroner at få repareret. Selvom harddisken rummede alle familiens billeder fra en lang, spændende ferie i Asien, takkede familien nej tak…

Har du den perfekte backup-løsning - eller satser du på at være heldig? Del dine tips i debatten herunder.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
25
7. februar 2012 kl. 14:03

Backup af filer er en ting, men er filerne iorden ? Mange tools ser på dato klokkeslet men har feks ikke en md5 checksum eller lignende over selve filens indhold. Bare et bitflip kan være kritisk i en fil. Hvis man har 500 GB på en disk har man mange mange mange bits på den :-) hvad er sandsynligheden for et enkelt bitflip ? Ret stor over 4 år vil jeg tro.

så jeg pusler med at lave md5's på mine filer - tager bare en krig, men det er nok det værd hvis eks mine billeder også skal leve om 20 år

21
29. december 2011 kl. 12:47

Jeg er storbruger af både Dropbox og Evernote som er helt centrale for mig. Jeg har fx alle mine papirer digitaliseret og liggende i Evernote. Evernote opbevarer alle mine noter og filer lokalt på harddisken såvel som i skyen og lokalt på alle andre devices jeg sync'er med(iPad, iPhone m.m.). Dertil kommer en kopi af alle mine dokumenter såvel som et par GB af de vigtigste filer liggende i Dropbox.

Hele maskinen kører backup via Timemachine og det betyder at jeg lige nu har adgang til en fuld backup af min maskine med historik helt tilbage fra marts måned.

Det setup fungere som mit daglige setup og vil umiddelbart kunne klare alt pånær tyveri af min Timemachine disk.

Hertil benytter jeg så Crashplan som laver online backup af alle mine data(Inklusiv eksterne diske). Problemet med Crashplan er en elendig restore hastighed(Ca. 3.5Mbit på en 20Mbit forbindelse) men det fungere også kun som et ekstra lag af sikkerhed. Normalt vil restore foregå via Timemachine.

Det betyder at de vigtigste filer som regel vil ligge 5 forskellige steder - Dropbox, Evernote, lokalt på computeren, Timemachine og Crashplan. Dertil kommer så alle andre data som vil ligge på minimum 3 steder - Lokalt, Timemachine og Crashplan.

Jeg skal have opsat en NAS som vil blive gemt godt væk som så vil fungere som central storage men som ligeledes vil køre en direkte backup til Crashplan.

Min største anke mod Crashplan er restore hastigheden - Den er meget lav og en restore vil tage lang tid. Men i tilfælde af tyveri af computer eller HD crash så benytter jeg ikke en "fuld restore" process - Jeg har bare brug for at vide at alle mine filer er sikret. Så de vigtige filer vil jeg kunne have downloadet på under en time og de resterende kan så komme i det tempo som hastigheden tillader - Det har ingen betydning for produktiviteten.

Jeg er dog ved at undersøge alternativer til Crashplan - Selve produktet fungere i det store hele fint pånær en dårlig download hastighed. Men deres support er elendig og fyldt med dårlige undskyldninger. Så alternativer som Livedrive, Mozy, Blaze, Carbonite m.fl. er ved at blive undersøgt.

Største problem med online backup er manglen på fiber forbindelser - Så snart en god synkron fiber forbindelse er tilgængelig i Århus så vil jeg formentligt køre online backup til to uafhængige services.

Et tip til de folk der benytter Crashplan - Benyt dig af deres backup set feature. Det bevirker at din backup bliver delt op i flere uafhængige dele på deres servere. Hvis uheldet skulle være ude og de korrupter én af dine backups så op påvirker det ikke samtlige af dine data. Jeg har derfor sat flere backupsets op - Ét til de vitale filer(Personlige dokumenter m.m.), en til vigtige fotos, en til andre vigtige filer, endnu en til generel data, en til musik samt en til mine digitaliserede film.

20
29. december 2011 kl. 06:30

Billeder kopieres til Picasa via DigiCam, men ellers bliver de pakket sammen, krypteret (gpg, 2048bit) og smidt op på Dropbox med et rotational backup script hver nat, lige nu med tre backupsæts - både server (dokumenter+lokal setup+CMS+DBdump) og skrivebordsmaskiner (lokal setup+billeder).

Tester lige nu SpiderOak (client side encryption) som replacement, der ryger ind i et test-script her i weekenden. Dette er nok den sidste måned med Dropbox, indførslen af UPS er planlagt til foråret.

19
28. december 2011 kl. 22:12

Jeg har 4 GB gratis online back fra Mcafee så den køre selv en gang om ugen.

Ved godt at 4 GB ikke er meget men det er også kun til vigtige filer. Ellers så er alle min andre dokumenter hos Google Docs. Også er der jo ferie billeder osv. som ligger på 2 ekstren.

18
28. december 2011 kl. 20:16

Udover min egen NAS så har jeg 2 stående eksternt hos familie. Dem kan jeg så tilgå og opdatere hjemmefra uden at skulle ulejlige familien. Jeg gør det derfor også om natten aht båndbredden. Hver NAS er sat op på en UPS med sikring mod lynnedslag. Den slags koster ikke ret meget. Data på hver NAS ligger som TrueCrypt filer.

17
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den ons, 12/28/2011 - 19:33

Hvad gør i for at sikre data ved brand, oversvømmelse, spikes i elnettet, en tyv der finder den gemte harddisk på loftet osv osv?

16
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den ons, 12/28/2011 - 19:11

Jeg bruger en almindelig ekstern HD, som Backup.

Tidligere brugte jeg et bånddrev, men det røg ud for en del år siden. Jeg har også haft en gammel server stående, som jeg har haft startet med jævne mellemrum.

Fordelen ved at bruge en ekstern HD er, at den IKKE er på net, og derfor på ingen måde kan tilgås uden at jeg ved det.

Når jeg skifter Backup-enhed, overfører jeg alle data. Efterfølgende piller jeg HD'en ud af kabinettet, og giver den nogen tæsk med en hammer, så andre ikke kan pille data af den, når den havner på genbrugsen. ( Lidt paranoia har man vel :D )

Jeg er vild med ideen om at bruge en maskine der tænder og slukker på et tænd/sluk-ur. Det kan fungerer rigtigt godt, hvis netværket er sat rigtigt sammen.

Jeg bruger privat en løsning med tænd/sluk-ur, og slukker helt for internet om natten. 20.95 kr. for 100% sikkerhed mod kompromittering om natten, er til at overkomme. For mig, er der oven i købet den tillægsbonus, at jeg får tildelt en ny IP hver dag. En ide, som mange mindre og mellemstore virksomheder, med fordel kan benytte, uden at sprænge budgettet.

15
28. december 2011 kl. 18:36

Jeg kører rdiff-backup+ssh til en usb hd, som er koblet min kammerats server 10 km væk. Han har ligeledes en usb hd stående her, og tager backup på samme måde.

Restore er testet ved flere lejligheder :-)

Jeg tager backup af firmaets servere på samme måd (hjem til mig selv).

Båndbredden på adsl er ikke noget problem, da det jo kun er diff backup, og der ikke bliver genereret de store datamængder. Rekorden er 19 GB ændringer (fotos), og det tog da også sin tid, men man behøver jo ikke at sidde og vente :-)

14
28. december 2011 kl. 15:46

Jeg har selv en lille intel atom-baseret maskine stående et strategisk sted i huset med en masse diskplads, og den kører så rdiff-backup til en maskine der er lejet hos Hetzner.de, og der køres så backup af mine private websites den anden vej.

Det fungerer ganske fint og er meget nemt at restore fra.

13
28. december 2011 kl. 15:10

Har man en netværksharddisk, skal den ikke ligge på skrivebordet; man skal sætte den et "hemmeligt" sted, f.ex. i klædeskabet, skunkrummet, loftet, krybekælderen eller lignende. Så hverken tyveknægte eller ifpi kan finde den :-) Specielt hvis man har en kablet installation er det let at anbringe disken et sikkert sted. Så er det hurtigt at komme i luften igen efter der har været ubudne gæster.

12
28. december 2011 kl. 14:16

Kom til at overskrive den forkerte disk med nuller på min laptop (eller i hvert fald starten, men det er jo slemt nok)...

Den problematiske del var reelt i forbindelse med selve install af min XUbuntu. Det ser ud til at de har smadret Ubuntu repositories så man ikke kan bruge dem til netinst, hvilket betød at mine preseedede installs ikke virkede. Så jeg skulle ud og hente en ISO og lave en standard install USB nøgle og en manuel install.

Efter systemet faktisk var oppe at køre og jeg havde puppet inde, så kørte resten automatisk, incl. restore af backup, dog med den undtagelse at jeg selv skulle reboote computeren efter puppet var færdig så Nvidia driveren blev loaded.

Men ellers en brugbar oplevelse. Fik bekræftet at det var det rigtige sted at starte, selvom min backup lige pt. består af simpel rsync til en NAS uden historik. Sådan et privat setup vil nødvendigvis have nogle kompromiser i sig, da der ikke er den samme mængde tid til at sætte det op. Så vi må starte et sted, og så arbejde ud derfra, og bare sørge for at det mest værdifulde data kommer med ind først.

11
28. december 2011 kl. 13:55

Jeg har en Synology NAS og det samme har min bror. Vi laver remote backup til hinanden. Det er ikke noget problem da vi begge har fiber :) Derudover laver jeg lokalt backup fra min NAS til en tilsluttet USB disk.

Derudover benytter jeg bla. Timemachine til backup af min Macbook Pro til min NAS. Derudover har jeg configureret http://www.duplicati.com/ til at tage remote backup til min NAS af nogle familiemedlemmers bærbare.

Crashplan har jeg brugt og det fungerer fint, men det fungerer ikke med netværksdrev :(

10
28. december 2011 kl. 13:55

Jeg bruger selv to stk. Synology NAS, et hjemme og et hos min mor, som tager backup "på kryds".

Jeg har efterhånden "solgt" Crashplan til en håndfuld familiemedlemmer, men altid anbefalet at supplere backup til ekstern harddisk (der er ingen garanti for at Crashplan eksisterer eller er oppe, lige præcis når du har benhårdt brug for at restore filer). Det håndteres også nemt og smertefrit med Crashplan.

Jeg har dog en bekymring ved at bruge Crashplan til lokale backups. Enkelte gange har jeg oplevet at Crashplan har været nede. Så vidt jeg husker er det ikke muligt at installere Crashplan, uden samtidig at logge på.

Samtidig mener jeg at nøglen tilknyttet ens Crashplan konto, bruges til at kryptere backup'en på den eksterne harddisk. I så fald er man fortsat afhængig af Crashplan's eksistens og drift, for at kunne restore fra lokal backup.

Er der nogen der har gjort sig samme overvejelser? Nogen der har undersøgt hvordan Crashplan tager lokal backup på, og om man på nogen måde kan restore det vha. andre værktøjer?

8
28. december 2011 kl. 12:39

Mine private billeder, der er resultat af mange års scanne-arbejde og digitale fotografier gemmer jeg på; Skydrive, F-Secure online backup & på en sekundær hdd i min lokale server. Dokumenter er både på sekundære servere og på online backup. Mit musik har jeg meget kærlighed for, samlingen er et resultat af mange, mange timers digitaliseringsarbejde i FLAC. Den har jeg backet up lokalt og ydermere har jeg en komplet kopi hos en ven, der bliver jævnligt opdateret. Data-mængderne jeg ligger inde med gør fuld online backup urealistisk indtil jeg får noget fiberforbindelse.

6
28. december 2011 kl. 11:55

... mellem en server i en skunk og en server på hjemmekontoret (to etager og brandmur). Med passende mellemrum: umount, diskskift og placering af disk et sikkert sted. Dette beskytter mod brand og tyveri, men ikke mod utilsigtet sletning. Kan trivielt cloud'es efter behov.

7
28. december 2011 kl. 12:29

Jeg har en lignende løsning, men bruger rdiff-backup i stedet. rdiff-backup er rsync med historie.

5
28. december 2011 kl. 11:49

Jeg bruger Crashplan unlimited til private data og billeder. Det virker bare og prisen er ok.

4
28. december 2011 kl. 11:23

Selvfølgelig skal folk tage backup, men det de skal fokusere på er restore processen, for det er kun den som bringer deres data tilbage.

Nogle er også utrygge ved at overlade personlige data til et eksternt firma, men det kan en omgang kryptering hjælpe på - forudsat du er sikker på at kunne huske passwordet.

Kryptering gør restore mere besværligt, og helt umuligt hvis man ikke har kodeordet som står på et stykke papir der opbevares i et hemmeligt ringbind i reolen bag nogle bøger i det hus som nu er brændt!

Måske var det alligevel bedre at gemme det uden kryptering.

Den slags løsninger kan fås med ubegrænset lagerplads for under 50 kroner om måneden.

Ja, men er du sikker på at de overlever til den lave pris? Og er du sikker på at du kan lave en restore fra dem, samt hvor lang tid denne restore tager? Det er set før at data forsvinder i konkurser, så hellere gøre det selv.

Mit forslag er at lave krydsbackup til familie, men så skal det jo egentlig nok være krypteret, og så er vi tilbage ved ovenstående problem.

Måske man kunne dele koden i 2, som så kunne opbevares på 3 eller flere forskellige steder således at ingen enkelt person kan få adgang til dine data?

Jeg plejer at bruge rsync til backup fordi det kun er de ændrede data som bliver overført. Som hardware vil jeg foreslå en HP Micro Proliant samt et simpelt tænd/og sluk ur som sørger for at den starter mindst 1 gang i døgnet, så skal den bare opsættes til at tage eller modtage backup når den er tændt, og så lukke ned igen bagefter. Evt. kan du med den rette router setup bruge wake-on-lan til at tænde den med.

9
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den ons, 12/28/2011 - 13:17

Ja Restore er nøglen.

Jeg plejer at anbefale at man tager sin backup flytter den til en anden computer, og ser om man kan lave en restore uden at bruge det software man har taget backuppen med.

Jeg tager selv flere typer backups. De absolut vigtigste data for mig er helt klart vores digitale familiebilleder og filmklip. Dem har jeg liggende ved Amazon S3 i en krypteret backup (ArqBackup - skaberen af Arqbackup har også udgivet et opensource restore værktøj). Derudover har jeg data liggende i Timemachine og i sparsebundles på vores NAS (disse er det planen skal rsync'es hjem til mine svigerforældres NAS - vi har fiber begge steder).

3
28. december 2011 kl. 11:17

Backblaze. Eneste fejl de pt har er at de ikke vil uploade mere end 1 fil-del (de splitter store filer op i 10 mb dele) af gangen, mens den godt vil uploade små filer samtidigt.

Priser https://secure.backblaze.com/buy.htm

2
28. december 2011 kl. 11:16

Bruger time capsule som kører løbende over wifi.

En gang om ugen kører jeg en kopi til USB:

"rsync -aE --delete --verbose --stats ~ /Volumes/BackupWD/"

Har to eksterne USB som på skift kommer til andre fysiske adresser.

Har prøvet restore fra time capsule. To klik og en kap kaffe (Brug netkabel ved restore - ikke sjovt med 500 GB over wifi)

1
28. december 2011 kl. 11:08

kan anbefales