JPEG får måske indbygget kopibeskyttelse

16. oktober 2015 kl. 15:066
I fremtiden får du muligvis ikke lov at downloade og dele JPEG-billeder, medmindre du har de rette digitale rettigheder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Komiteen Joint Photographic Experts Group, der står bag verdens måske mest populære billedformat JPEG, har ved en netop overstået konference i Bruxelles lanceret et privacy- og sikkerhedsinitiativ med forslag om at udvide den nuværende JPEG-standard med en række funktioner til at håndtere digitale rettigheder (DRM).

Forslaget sigter mod, som det hedder på komiteens webside, at udvikle en standard for sikker deling af billedinformation, som både kan sikre privatliv, fastholde dataintegritet og værne om ophavsrettigheder. Standarden skal ikke blot beskytte privat information indeholdt i billedet eller tilhørende metadata, men skal også give en grad af tryghed ved deling af dette indhold i forhold til individuelt definerede rettigheder.

Joint Photographic Experts Group har i første omgang defineret en række krav, som den nye standard gerne skal understøtte. Disse inkluderer blandt andet muligheden for at kryptere meta- og billeddata individuelt med hierarkiske lag af adgang og beskyttelse for begge dele. Rettighedsstyret adgang til meta- og billeddata og mulighed for at spore ændringer foretaget af billedet eller metadata med henblik på at garantere billedets integritet.

Tanken bag forslaget er blandt andet, at et fotos metadata skal kunne krypteres med det formål at beskytte ophavsmandens identitet, fremfor at det skal være nødvendigt helt at fjerne billedets metadata, som det for eksempel sker, når det uploades til Facebook eller Twitter. Det ville nemlig samtidig betyde, at ophavsrettighedsoplysningerne til et billede også følger med, hvilket blandt andet er interessant for billedbureauer med flere.

DRM er et brud på privates rettigheder, mener amerikansk forening for borgernes digitale rettigheder

Men implementeringen af DRM i JPEG-formatet betyder også, at det vil være muligt at bestemme, hvem der i det hele taget har ret til at se billedet, downloade eller dele det med andre. Det har fået den amerikanske forening Electronic Frontier Foundation (EFF), som kæmper for borgernes digitale rettigheder, på barikanderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EFF påpegede i et partsindlæg på konferencen i Bruxelles, at implementeringen af DRM i JPEG kan ende med at krænke brugernes lovlige ret til et ophavsrettighedsbeskyttet værk for så vidt angår for eksempel personligt brug eller citationsret. Ligesom EFF mener, at DRM åbner op for konkurrenceforvridende regionslåsning af indhold samt potentielt stiller programmører og forskere overfor en juridisk risiko.

EFF peger blandt andet på, at der ved at implementere DRM i JPEG kan der opstå juridiske problemer, hvis du for eksempel ønsker at indrapportere en fejl i en app, fordi brugerfladens JPEG-ikoner er rettighedsbeskyttede. De henviser blandt andet til en sag, hvor en russisk programmør blev sigtet for overtrædelse af Digital Millennium Copyright Act(DMCA) fordi han ved en konferencen DEF CON holdt et oplæg om, hvordan krypteringen af e-bøger kunne knækkes.

Ifølge EFF kan en lang række af Joint Photographic Experts Group ambitioner for JPEG-formatet løses helt uden brug af DRM men gennem brug af digitale signaturer og eksisterende container-formater, ligesom EFF mener, at der fint kan være behov for kryptering af et billedes metadata, men at de så skal ske uden at låse hele billedet. Endelig opfrodrer EFF blandt andet Facebook til i højere grad at give brugerne kontrol over, hvilke metadata de uploader, frem for blot at fjerne dem.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
19. oktober 2015 kl. 13:55

Man kan jo starte med at droppe den tudsegamle JPG standard. Men hvis også JPEG XR bliver plastret til med DRM, må man jo dømme JPEG (og MPEG?) helt ude. Man kunne jo lave et "clean cut" og omgående skifte til PNG, SVG og WebP... Det er mig bekendt kun bagstræberisk software, som endnu ikke understøtter disse åbne standarder.

DRM og andre bizarre påhit for at blokere offentlighedens adgang til information er og bliver et mareridt for de arkiver, som nu og i fremtiden skal overtage og opbevare f.eks. mediearkiver.

5
19. oktober 2015 kl. 11:08

Hvornår mon det går op for dem at jo mere de spræller jo mere bliver de trukket ned.

2 sekunder efter de begynder med deres kryptering findes der en håndfuld programmer der løser det problem.

4
18. oktober 2015 kl. 18:42

Prøv med knappen PrtSc :) Det behøves der vist ikke de vilde programmeringskundskaber til :)

3
17. oktober 2015 kl. 16:06

Sikre privatliv og dataintegritet .... mon dog .... sikre ophavsrettigheder BINGO .....

You overgrown child, will you never learn.

2
17. oktober 2015 kl. 07:43

Det er en god grund til at png blev populært.

Nu mangler det bare at mpeg-2 tvinger frem drm, så lukker de sig selv helt ude af markedet.

De gamle dinosaurer ved bare ikke hvornår det er på tide at stoppe.

1
16. oktober 2015 kl. 17:52

Jeg tager "shit that won't happen" for 500kr . Dels vil det være nemt at lave applikationer der gemmer et screenshot af billedet i stedet. Og dels vil folk blot konverterer til andre formater så.