Journalist fik udleveret 800 sider om sig selv af Tinder: »Vi kan ikke garantere den fortsatte sikkerhed«

800 sider lyder ikke nødvendigvis af specielt meget, men det er, hvad en journalist fra The Guardian fik udleveret, da hun bad Tinder om de oplysninger, firmaet lå inde med om hende. Ifølge Tinder selv kan firmaet ikke garantere for den fortsatte beskyttelse af de oplysninger, som brugerne frivilligt afgiver.

Den tyske journalist Judith Duportail har været på Tinder i sammenlagt fire år. Hun har datet, mødt folk, »glemt folk« og generelt levet med den tilføjelse til hverdagen, som Tinder kan være. For nyligt bad hun om at få afleveret de oplysninger, som firmaet har gemt om hende - oplysninger, som er blevet optaget i den øjensynligt simple interaktion, det er at swipe til højre eller venstre og chatte lidt frem og tilbage.

Det kan hun forlange takket være EU's databeskyttelsesdirektiv, som blandt andet giver dig ret til at se, hvilke oplysninger internetselskaberne gemmer om dig.

Hun fik udleveret 800 siders meget personlige oplysninger, som hun har skrevet en artikel om i The Guardian.

Det meste af de data, hun fik udleveret, stammede fra Tinder-appen selv. Hvem hun havde 'liket', hvem hun har skrevet med, hvad hun skrev til dem, og hvor hun stod, når hun brugte appen.

»Ved at læse gennem de 1.700 Tinder-beskeder, som jeg har sendt siden 2013, tog jeg på en rejse ind i mit håb, min frygt, mine seksuelle præferencer og dybeste hemmeligheder. Tinder kender mig så godt,« skriver hun blandt andet i artiklen

Derudover havde folkene bag appen også adgang til informationer, som korresponderede med eksempelvis Facebook og Instagram. Altså likes, billeder, musikinteresser, uddannelse, hvilke mænd hun var interesseret i osv.

»Apps som Tinder udnytter det simple følelsesmæssige fænomen, at vi ikke kan mærke data. Det er derfor, at du først bliver ramt, når du ser det på print. Vi har brug for materialisering,« siger digitalteknologisk sociolog ved Dartmouth University Luke Stark.

»Du bliver lokket til at give al denne information videre.«

»Kan ikke garantere sikkerhed«

Det er ikke nødvendigvis overraskende for folk, som ved en smule om, hvad der i bund og grund bliver betalt for, at du kan benytte dig af de gratis tjenester, som bliver stillet til rådighed. Og beder man Facebook om samme opgørelse, vil der helt sikkert dukke et langt større antal sider op.

Men fra et sikkerhedsmæssigt perspektiv kan det virke en smule ildevarslende, når man i Tinders 'Terms & Agreements' kan læse, at du »ikke skal forvente, at din personlige information, chats og andet kommunikation altid vil forblive sikker«.

Og det har tidligere vist sig, at det ikke nødvendigvis er kompliceret at scrape Tinder for informationer. Følger man denne Github ved navn Tinder Scraper, kan man relativt nemt »samle information om brugere for at få indsigter, som kan gavne offentligheden«.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Bjarne Nielsen

Det er ikke det samme som at "kende" folk

Hvad er det, at du prøver at sige?

At vi ikke skal være bange for, at Tinder har samlet et dossier på en helt almindelig person, som ville gøre Stasi helt skæve af misundelse, fordi at de indtil videre ikke har vist tegn på at have forstået indholdet?

Hvis de ikke kan bruge oplysningerne, så skal de sørge for at skaffe sig af med dem. Og endda alligevel, for ingen - inkl. dem selv - tror på, at det kan holdes hemmeligt.

 • 5
 • 0
Kim Henriksen
 • 1
 • 0
Bjarne Nielsen

Eller lade være med at disse tjenester.

Det er faktisk en god pointe. Med Tinder har man det valg. Det er sværere med andre "sociale platforme", og helt umuligt, når man taler om "offentlig selvbetjening".

Og de skal da have den ros, at de selv peger på sikkerhedsmæssige problemstillinger i brugsbetingelserne (siger artiklen ... jeg har ikke selv checket).

Så de fortjener nok knapt så megen grovfil, som andre.

Meeen ...

 1. De udnytter fok i et svagt øjeblik (vi mennesker mister åbenbart en del dømmekraft, når vi er sociale, og i særlig grad i det scenarie, som Tinder adresserer - det bør de vide, og så begynder det at blive kynisk).
 2. Og de "putter mere i kurven" end man regner med (billeder gemmes langt ud over den tid, hvor de vises, og glemte eller ignorerede "match" huskes langt ud over, hvad der er menneskeligt muligt - hvad man forledes til at tro er slettet og glemt, er lige det modsatte). Og der registreres langt mere end man forledes til at tro.
 3. Hvem læser brugsbetingelser?

Jeg er - desværre - ikke overrasket. Men jeg vil stadig have lov til at synes, at det er forkert - ja, faktisk endda til at være forarget.

PS: Og hvis nogen siger, at hvis noget er gratis, så er man selv varen, skal lige stoppe op, og spørge selv, om det mon havde gjort en forskel, hvis man selv havde betalt?

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere