Journalist bag kontroversiel Snowden-historie: ‘Vi gengiver regeringens budskab’

De kontroversielle oplysninger om, at de russiske og kinesiske regeringer skulle være i besiddelse af store mængder Snowden-dokumenter i klartekst, savner endnu enhver form for bevis eller pålidelig kilde.

‘Så essentielt er det, I rapporterer det samme, som regeringen siger, men hvad angår beviser, der underbygger de påstande, så er du ikke i stand til at kommentere på det eller give en forklaring, vel?’

Svaret på ovenstående spørgsmål svæver endnu i vinden, efter at CNN-vært George Howell stillede det til én af de tre Sunday Times-journalister, Tom Harper, der står bag den kontroversielle artikel, som udkom med avisen søndag.

Interviewet sætter nemlig en streg under den kritik, der har været af artiklens hovedpåstande, som hviler på udokumenterede oplysninger fra anonyme britiske regeringskilder, der hævder, at både Kina og Rusland skulle være i besiddelse af dekrypterede filer eller dokumenter, der kan stamme fra det oprindelige Edward Snowden-læk.

Læs også: Medie: Dekrypterede Snowden-dokumenter er i hænderne på Rusland og Kina

Historien hævder tilmed, at den britiske regering har været nødt til at hjemkalde sine MI6-agenter i fjendtlige lande, da de takket være de lækkede oplysninger var i fare for at blive identificeret.

Adspurgt adskillige gange om detaljerne bag de heftige påstande måtte Tom Harper gentagne gange være George Howell svar skyldig og indrømmede, at ‘de blot gengav regeringens budskab’, og at det måtte være op til den britiske regering nu at enten be- eller afkræfte historien officielt.

Ingen af delene er endnu sket, og endnu mere mærkværdigt er det, at Sunday Times lader til at stå fast på deres historie, og i skrivende stund har avisen endnu ikke trukket den tilbage.

Artiklen mødte da næsten også omgående modstand fra journalister og andre skeptiske læsere, der løftede på øjenbrynene over, at ingen kilder i avisens historie var angivet ved navn, og ingen form for dokumentation underbyggede artiklen, der blev bragt under overskriften ‘British spies betrayed to Russians and Chinese’.

Historien blev derfor hurtigt mistænkt for at være en smædekampagne med den britiske regering som afsender henvendt mod whistlebloweren Edward Snowden.

Det ønskede tweet er blevet slettet eller kunne ikke findes.

Den oprindelige artikel indeholdt blandt andet udsagn fra de anonyme embedsmænd om, at ‘Snowden havde blod på hænderne’, mens det i sætningen efter gøres klart, at ingen agenter var kommet til skade som direkte konsekvens af lækagen.

Sunday Times skal dog have reageret på dele af kritikken ved via trussel om søgsmål for krænkelse af avisens ophavsret at angribe kritiske artikler på nettet, der undsagde avisens påstande.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Henrik Winther Jensen

Det har vi jo set før. Det smarte ved dette eksempel er jo at den britiske regering kan nægte at dokumentere påstandende ud fra sikkerheds hensyn.

Smukt!

I øvrigt er der også den finte, at det er briterne som prikker til amerikanerne for at lække informationer. Det plejede at være den anden vej! Måske er det elementer i den engelske efterretningstjeneste som mener at man skal holde igen med samarbejdet med amerikanerne og derfor lækker en lille, ikke benægtelig eller bekræftelig historie.

  • 16
  • 0
#3 Martin Kristiansen

Den oprindelige artikel er et stykke politisk bestillingsarbejde, der skal bane vejen for at kunne give endnu mere vidtrækkende til GHCQ.

De er over to år siden at Edward Snowden lavinen rullede, hvis NSA/CIA og GHCQ/MI6 ikke har sikret agenter, der eventuelt kunne blive kompromitteret af det materiale Snowden kopierede, er de jo en flok amatører.

  • 10
  • 0
#4 Thue Kristensen

Det er jo ret alvorligt at lække operationelle detaljer. Nu ved Russerne at jo at Briterne ved hvad Russerne ved, hvis man antager at avisartiklen er sand. Hvis man for eksempel husker tilbage til Ultra, hvor briterne havde knækket tyskernes koder, så er det super vigtigt ikke at afsløre når man har afluret en hemmelighed.

Så de nye lækkere som afslørede vigtige statshemmeligheder til Sunday Times er jo lækkere, som bør retsforfølges (whistleblowers). Jeg er sikker på at USA og GB vil forfølge dem lige så ihærdigt som de har forfulgt Snowden!

/s

Det er faktisk en af Greenwald's bedste pointer at der er denne magt-assymetri, hvor lækkere som stiller regeringen i et bedre lys ikke bliver retsforfulgt, mens lækkere som afslører ubehagelige sandheder om regeringen bliver forfulgt.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere