Jordforbindelsen kan bruges til at aflytte tastaturet

Elektriske signaler fra tastaturkablet kan sprede sig via computerens jordforbindelse og aflyttes fra stikkontakter i nærheden.

Pc'ens jordforbindelse er beregnet som en sikkerhedsforanstaltning, som skal beskytte både brugeren og udstyret. Men i hænderne på kreative hackere kan den også bruges til spionage.

To sikkerhedseksperter vil på sikkerhedskonferencen Black Hat 2009 i Las Vegas demonstrere, hvordan man ved hjælp af jordforbindelsen kan aflytte tastaturtryk fra en pc i et andet lokale. Det skriver Network World.

Aflytningen er mulig på tastaturer, som benytter et PS/2-stik, som har en jordforbindelse, der er forbundet til selve pc'ens jordforbindelse.

De kabler, som tastaturets signaler sendes gennem, er ikke afskærmet fra jordforbindelsen i tastaturkablet. Derfor kan signalet blive spredt til jordforbindelsen og sendt via strømforsyningen ud på elnettet i samme bygning.

De to eksperter har angiveligt demonstreret, hvordan man fra en anden stikkontakt i nærheden derefter kan aflæse signalet fra tastaturet ved at forbinde til den samme jordforbindelse. Det kræver dog, at man samtidig har adgang til en referencejordforbindelse ved eksempelvis at koble en ledning til et vandrør.

Derefter er det muligt at isolere frekvensområdet for et bestemt tastatur og på den måde aflytte signalet og tastaturtrykkene.

Denne metode hører til blandt de mere kreative metoder, mens den langt mest almindelige form for aflytning af tastaturer sker ved hjælp af spionprogrammer, som bliver installeret på brugerens pc.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Deleted User

Jeg har endnu ikke set en laptop, hvor jord var ført længere end til adapteren. Så vidt jeg ved er kredsløbet fra adapteren og ind skærmet fra alle signalvejene, i hvert fald på de dyrere laptops. Fx: Lenovo.

 • 0
 • 0
#4 Deleted User

Ikke alle. :)

Der er fx mange pc'er, der kører med kvm-løsninger, som stadig kører med ps2 i Windåse-miljøer, da USB og Windåse ikke altid er enige om, hvornår perifirert udstyr kan slukkes for at spare strøm.

 • 0
 • 0
#5 Dennis Krøger

Måske har du ret, men min (en Dell D620) ser ud til at have 3 ledere fra AC adapter:

 1. pin i midten.
 2. inderside af "røret".
 3. ydersiden af "røret".

inderside og yderside er adskilt af en plastikvæg.

 • Sjovt nok kommer D620erens AC ledning kun med et stik uden jord, men der kan fint tilsluttes en ledning med jord (havde en fra en gammel Inspiron, hele den gamle AC adapter virker også fint på D620).
 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere