Din pc bliver kidnappet i 2013

Ramsomware bliver stort i det kommende år. Se hvilket gennembrud, der har gjort kidnapningen af pc'er attraktiv for it-kriminelle.

Programmer, der låser brugerens computer og afkræver betaling for at låse den op igen, vil være en af de hastigst voksende it-trusler i 2013. Det forudser it-sikkerhedsfirmaet Symantec.

Malwaren, der går under betegnelsen ransomware, er typisk udformet med en tekst, der forsøger at skræmme brugeren til at indbetale et nærmere angivet beløb, ellers vil programmet enten slette data, kryptere harddisken eller anmelde påståede ulovligheder til myndighederne.

Læs også: 'Dansk' afpresningssoftware truer dig til at betale 750 kroner

Ransomware har tidligere været spået som et oplagt værktøj for it-kriminelle. Allerede i 2007 kunne Version2 citere Symantecs konkurrent Kaspersky for at forudse ransomware som en stigende trussel.

»Selvom metoden har eksisteret længe, så er det nu på vej til at blive så raffineret, at det kan blive et rigtig stort problem, hvis flere kriminelle giver sig kast med det,« sagde Eugene Kaspersky, direktør for Kaspersky Lab, til Version2 i 2007.

Læs også: Kidnapning af data er den største trussel

Symantec mener dog, at situationen på tærsklen til 2013 er en anden end for fem år siden:

»Den type ”forretningsmodel" er blevet prøvet før, men den fungerede aldrig for de kriminelle, fordi de ikke kunne inddrive pengene. Det har de nu opdaget en løsning på, nemlig at bruge online-betalingsmetoder. Her vil de bruge yderst professionelt udseende skærmbilleder til at motivere deres ofre, og de vil tage metoder i brug, der gør det sværere at komme videre for virksomheden, når først de er hoppet i ransom-fælden,« skriver Symantec i deres årlige forudsigelse af, hvordan det kommende år rent it-sikkerhedsmæssigt vil forme sig.

Symantec henviser til deres rapport Ransomware: A Growing Menace, som siger, at en enkelt ransomware på en måned formåede at inficere 68.00 pc'er, hvoraf 1972 brugere endte med at betale 200 dollars, så den samlede indtjening løb op 394.000 Euro.

Ud fra denne case har Symantec beregnet, at it-kriminelle tjente mellem 750.000 og 1,5 millioner Euro på ransomware alene i tredje kvartal af 2012.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Birte Jensen

Jeg er så heldig at have en rigtig tålmodig bank medarbejder jeg ringede til da jeg fik problemer at han vejledte mig til den store guld medalje og det var en lettelse at få styr på det. Han starter med at slette alle java programmer fordi de gamle forhindre de nye i at fungere og nu virker det :-)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere