Jobportal fusket af penge-hvidvaskere

11. december 2007 kl. 10:346
Kriminelle har misbrugt data om jobsøgende fra jobportalen Jobindex.dk og efterfølgende forsøgt at lokke dem til at deltage i overførsler af penge.
Artiklen er ældre end 30 dage

En kriminel organisation - angiveligt fra Ukraine - har misbrugt Danmarks største jobhjemmeside Jobindex.dk, oplyser TV2 Nyhederne.

Via hjemmesiden har de skaffet sig adgang til oplysninger om jobsøgende, som efterfølgende har modtaget en mail, der lokker med en økonomisk gevinst for at modtage penge og sende dem videre til bankkonti i udlandet.

Jobindex advarer mod at medvirke i den type pengeoverførsler og har sendt en mail til de jobsøgende, der har modtaget den pågældende mail.

"Pengene er sandsynligvis stjålet af udenlandske hackere, der hacker sig ind på folks netbanker," skiver direktør for Jobindex.dk, Kaare Danielsen, i mailen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han oplyser endvidere, at det kan give op til 6 års fængsel at medvirke til sådanne ulovligheder - også selv om man blot overfører penge fra en konto til en anden.

Til TV2 Nyhederne siger han, at Jobindex ikke kan forhindre, at den type sager sker igen.

»Vi opdager den slags ved, at de jobsøgende kontakter os og siger, at det her firma, det ser useriøst ud, vil i ikke gøre noget ved det, og så blokerer vi selvfølgelig for det pågældende firma. Vi kan ikke forhindre, at de folk, der stå bag, så opretter sig igen under et andet firmanavn,« siger Kaare Danielsen.

Hos sikkerhedsfirmaet CSIS mener konsulent Mark Baumgarten, at Jobindex.dk og andre jobsites kunne gøre mere for at beskytte de jobsøgende.

Det kunne blandt andet ske ved eksempelvis at tjekke, om de oplysninger, som virksomhederne oplyser på sitet, stemmer overens med oplysningerne hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Ifølge Kaare Danielsen er det første gang i 10 år, at Jobindex' database er blevet misbrugt på den her måde.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
13. december 2007 kl. 07:07

Man kan sagtens checke om firmaet eksisterer i CVR-registret, men det forhindrer ikke folk i at kontakte CV'er og skrive at de skal skrive til f.eks. danskebank@gmail.com. Desuden findes der mange udenlandske firmaer og mange private der søger Au Pairs og ikke har et CVR-nummer. Så det vil ikke give ikke nogen ekstra sikkerhed, det vil kun gøre det mere besværligt for brugerne.

Kaare Danielsen, Jobindex

5
13. december 2007 kl. 02:04

Jeg modtog mailen fra spam-firmaet søndag den 9/12 kl 21:12 og underrettede jobindex.dk pr mail kl. 21:26

Det site som spam-firmaet "offshoresoftinc.com" havde oprettet så meget professionelt ud, men når man læste mailen igennem gav det jo ingen mening. De fleste folk er heldigvis i stand til at gennemskue at disse aktiviteter er ulovlige, og det er heldigvis meget få der falder for fælden.

Der var dog flere indikationer på at sitet var et Phishing site. Microsoft logoet, som jeg om mandagen henvendte mig til Microsoft Danmark om, virkede mistænksomt. Normalt når man klikker på et Microsoft Certified Partner logo så bliver man omdirigeret til en Microsoft side, men det var ikke tilfældet her. Phisherne havde kopieret microsoft´s partner side, og indlagt en tekst at serveren var ude af drift (eller sådan noget...)

Jeg vil dog forslå at man fra Jobindex.dk side laver et valideringsprogram der tjekker om firmaet eksisterer i CVR registret. Det kan ikke koste ret meget, og er sikkert meget simpelt at få programmeret.

Men om det strider imod jobindex.dk's principper, og ikke hænger sammen med målet som uden tvivl er at gøre det så simpelt og let som muligt at nå ud til jobsøgeren er jo en helt anden sag.

Uanset hvad, så er jobindex i mine øjne stadig det sted hvor man hurtigst kan finde interessante job.

4
11. december 2007 kl. 15:40

Der var ikke tale om et indbrud på Jobindex systemer eller om at nogen havde fået adgang til folks personlige oplysninger som TV2 fejlagtigt hævdede. Der er alene tale om at firmaet brugte systemet til det som det er designet til, nemlig at kontaktede CV'er gennem CV-databasen som ethvert andet firma kan gøre. Der var blot i dette tilfælde tale om et ret tvivlsomt jobtilbud.

Kaare Danielsen, Jobindex

3
11. december 2007 kl. 15:26

På hvilken måde blev jobindex misbrugt? Var der tale om et indbrud på jobindex's systemer? Eller havde omtale kreative gruppe held til at opslå et tvivlsomt stillingsopslag?

Jeg tror iøvrigt at forslaget om at checke firmaerne bedre inden deres annoncer bliver slået op nok skal blive imødegået. Præcist som det sker med spam.

2
11. december 2007 kl. 13:26

Jobindex er et annoncemedie, som ikke gøre sig til herrer over hvilke virksomheder, der har ret til at ansætte medarbejdere. Det er kun domstolene, der har ret til at gøre det. Firmaer der søger franchisetagere annoncerer også i aviserne, der i øvrigt også indeholder annoncer for Dansk Tipstjeneste, Carlsberg og mange andre produkter, uden at nogen mener der er noget galt i dette.

Kaare Danielsen, Jobindex

1
11. december 2007 kl. 12:35

Jeg synes at dette er et nyt eksempel på at Jobindex er lidt flossede i kanten. Da jeg gjorde dem opmærksomme på at en pyramidespils-agtig virksomhed reklamerede på forsiden fik jeg følgende svar fra salgschefen

"Så vidt jeg er orienteret, er der tale om, at ScandiConsult søger franchisetagere til at varetage salg af Aloe Vera produkter gennem Multi Level Marketing som f.eks. også kendes fra salg af Tupperware, kosmetik, telefonabonnementer og andet.

Multi Level Marketing er lovligt i Danmark, og det er det, vi forholder os til i relation til annoncerne hos Jobindex."

Jeg synes at en virksomhed som Jobindex bør tage mere ansvar, og ikke være medvirkende til at arbejdssøgende franarres deres, sansynligvis begrænsede midler.