Jigsaw plager stadig Java 9: Udskudt til juli 2017

14. september 2016 kl. 15:095
Jigsaw plager stadig Java 9: Udskudt til juli 2017
Illustration: Java.
Den næste udgave af Java bliver endnu en gang forsinket, og det er stadig det nye modulsystem Jigsaw, der spiller en væsentlig rolle i forsinkelsen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Udviklerdelen af Java 9 kommer tidligst i juli 2017. Det meddeler Oracles chef for Java-platformen, Mark Reinhold i en e-mail til JDK-9-mailinglisten.

Dermed er Java 9 nu to år forsinket, da det oprindeligt var planen, at Java 9 skulle frigives i 2015. Der er vel at mærke tale om udviklerdelen, Java Development Kit, JDK, som lige nu kan hentes i næsten færdige udgiver som en del af open source-projektet OpenJDK. Men den officielle Java 9 fra Oracle er altså udsat igen.

Det er stadig det nye modulsystem Jigsaw, som volder problemer.

Jigsaw skal gøre det muligt at bryde Java mere op, hvilket skulle gøre det lettere at distribuere Java til de mange forskellige platforme, Java bliver brugt på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemet med Jigsaw er imidlertid, at Oracle ønsker at bevare så meget bagudkompatibilitet med eksisterende Java-applikationer som muligt, og det har vist sig at være vanskeligt.

Java var helt fra begyndelsen tænkt som en platform til netop den slags små enheder, man nu taler om som Internet of Things. Men i mellemtiden er Java-platformen vokset i takt med, at der er tilføjet flere biblioteker og funktioner.

Der findes visse muligheder for at begrænse størrelse af det runtime-miljø, som man skal distribuere for at køre en Java-applikation, men Jigsaw skulle give mere fleksibilitet.

Forbedringer af biblioteker og JVM'en

Et af problemerne er, ifølge denne InfoQ-artikel fra 2005, at Java-applikationer ikke skilter med, hvilke dele af Java-miljøet de har brug for. Derfor skal der være et værktøj, der hjælper med at identificere, hvilke pakker der skal indgå i en distribution af et begrænset Java-miljø for at kunne afvikle koden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jigsaw endte med at blive droppet til lanceringen af Java 8, fordi teknologien ikke var klar i tide. Det vil nemlig også kræve en del arbejde at integrere Jigsaw med flere af de eksisterende værktøjer, som eksempelvis OSGi og Maven.

»Hvor Java 8 introducerede nye og længe ventede sprogfeatures, er der i Java 9 stort set kun forbedringer af biblioteker og JVM'en. Den største nye ting er Jigsaw, som skal erstatte det nuværende classpath-helvede med moduler, hvor modulopdelingen håndhæves af oversætter og ved køretid. Dette har været savnet længe, og endnu længere undervejs,« siger partner Jesper Steen Møller fra konsulenthuset Nine til Version2 i forbindelse med den danske Javagruppens konference JDK.IO.

For udviklerne er der få store nyheder planlagt til Java 9, der generelt mest er en opdatering af platformen på en række punkter, som for eksempel understøttelse af flere web-API'er som HTTP2 og SecureRandom.

»Jeg tor, at mange vil være lidt skuffede over manglen på egentlige nye features, der kan gøre det bedre at udvikle i Java. Succesen kommer til at afhænge af, om Java-økosystemet tager Jigsaw til sig,« vurderer Jesper Steen Møller.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
14. september 2016 kl. 17:46

Hvad med at starte helt forfra og droppe alle de der gamle ting.

Det Oracle kan gøre er at bibeholde version 8 til de gamle applikationer.

Dernæst burde de starte helt forfra, droppe version 9. Starte helt forfra for så at udgive det nye som version 10.

Kort sagt: ver. 8 bibeholdes til eksisterede applikationer ver. 10+ Bruges til nye applikationer til den nye standard.

4
14. september 2016 kl. 17:42

Jeg har meget svært ved at se et reélt alternativ.

Men så i stedet for, som MS at ødelægge det bestående,. og levere noget som ikke helt virker ret godt til det meste, men så til gengæld på det meste.

De steder som de gerne vil have Java hen, der findes der nu allerede gode alternativer, og derfor vil det nok ikke blive udbredt der.

I Stedet kunne man sørger for at det bestående, var fuldt sikkerheds opdateret og stabil, noget som måske synes vigtigere end at lave noget som måske ikke efterspørges. og forsinker det hele ?

Prøver igen. Min Pointe er, don't fix it if it ain't broken

Og ikke "dø" på at prøve at lave udvidelser som måske slet ikke bliver et must.

3
14. september 2016 kl. 17:16

Java platformen anvendes som middleware mange steder. Økosystemet omkring Java er enormt. Jeg har meget svært ved at se et reélt alternativ.

2
14. september 2016 kl. 15:38

Ender som med Microsoft og Windows i forsøget på at omklamre alting, og sikker bagudkompatibilitet.

Med hensyn til IoT så vil man nok holde sig fra noget som helst som Oracle har finger i, da de måske lige pludselig tror de ejer det hele. Desuden findes der allerede små gode varianter af Linux og lignende, som der bare køre.

Det var nok bedre at starte fra grunden med hensyn til udvikling, men det er jo ikke nødvendigt, her er der allerede andre nye standarder på plads når vi taler Hjemmesider og lignende.

Så java er vel bare ved at uddø, om man så bruger den ene eller anden version, så er det mere vigtigt at sikkerhedshuller lukkes. Noget som Oracle heller ikke har været for god til.

1
14. september 2016 kl. 15:25

Håber ikke at bruge Java til den tid :-)