Blæsebælg fra flymotor køler din bærbare pc næsten lydløst

En blot 4 millimeter tyk 'blæsebælg' kan erstatte blæseren i ultralette bærbare pc'er, støje mindre og bruge mindre strøm.

En supertynd bærbar pc eller tablet virker elegant, lige indtil den har fået lov til at arbejde så længe, at den bare må af med overskudsvarmen fra elektronikken. Når først det hundedyre bæst i ren aluminium begynder at minde mere om en Barbie-dukkes føntørrer, så forsvinder noget af charmen.

Det har den amerikanske industrigigant GE måske en løsning på med en kompakt 'blæsebælg', der kan erstatte den konventionelle ventilator, som i dag bruges i bærbare pc'er.

GE's blæsebælg består af to fleksible plader, som ved hjælp af den piezoelektriske effekt kan udvide sig og trække sig sammen.

Dermed kan der trækkes varm luft ind i en lomme mellem de to plader, når de udvider sig, og luften kan stødes ud igen med høj hastighed, når de trækker sig sammen. Den effekt er ifølge GE 10 gange mere kølende end konvektion uden mekanisk hjælp.

Blot 4 mm tyk

I forhold til en konventionel blæser med en ventilator, så bruger blæsebælgen blot halvt så meget strøm. Den største fordel er imidlertid størrelsen, da den blot er 4 millimeter tyk, hvilket gør det muligt at bygge den ind i endnu tyndere enheder, end det er muligt med en blæser.

Konstruktionen er også relativt simpelt, da der eksempelvis ikke er brug for mekaniske lejer, og derfor vil det ifølge GE også være muligt at bygge køleenheder ind i dele af udstyr, hvor det er sværere at komme til, fordi de kræver mindre vedligeholdelse.

GE har oprindeligt udviklet teknologien til brug i jetmotorer, hvor der er behov for køling af elektronikken, men har valgt at udvikle en særlig udgave til pc'er, som GE's udviklere har demonstreret ved at erstatte blæseren i en Lenovo Ultrabook med den piezoelektriske blæsebælg.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Johnnie Hougaard Nielsen

men hvorfor skal de have sikkerhedsbriller på når de bliver interviewet?

Det er sikkert bare en fast regel på laboratoriet, og hvorfor skulle de tage dem af?

Så mangler det jo blot at blive til et færdigt produkt, men det kunne kræve lidt omhu helt at undgå lyd fra sådan en bankende pumpe, og luftens bevægelser omkring den. Det var noget med at den skulle køre 100Hz, og derfra til lyd er der ikke så langt....

 • 0
 • 0
Jesper Høgh

... men den konstruktion, der vises i videoen, må vel kræve én eller anden form for ventil for at ensrette luftstrømmen (?)

Ville det ikke være muligt, at konstruere et pietzoelement, som udfører en bølgebevægelse? Dette kunne måske så delvist drives af energien fra et thermoelektrisk element indsat mellem varmeafgiver og varmeaftager.

Eller er dét bare for langt ude?

[edit]: En parallel til, at en stirlingmotor driver en køler til sin egen varmeaftagende del.

 • 0
 • 0
Jan Sørensen

Som jeg ser det, virker den ved at suge luft ind og derefter pressen den varmere luft ud samme vej. Det må da betyde at der er risiko for at den "indånder" sin egen opvarmede luft i næste "åndedræt".

Var det ikke bedre at lade den støde luften ud et andet sted, end hvor den sugede ind?

MVH
Jan - der interesserer mig for ventilation

 • 0
 • 0
Uffe Ravn

For 10-20 år siden anvendte enten JVC eller Pioneer, samme teknik til at få blæst luft forbi kølepladen på et minianlæg, det virkede faktisk forbløffende godt, og lydløst. Blot med den forskel at det japanske system var magnetisk drevet, og det amerikanske er piezodrevet.

 • 1
 • 0
Lasse Buck

Ideen med at efterligne en blæsebælg med piezo-teknologi er muligvis ny. Hvis man søger efter "piezo fan", vil man opdage at der findes adskillige produkter med et enkelt "blad" som fungerer efter vifte-princippet (også kaldet "flapping-wing".)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere