Jens Rohde går imod Venstre-støttet lov om Center for Cybersikkerhed

Venstres mand i EU Jens Rohde beder EU-kommissionen tjekke lovligheden af det danske lovforslag om Center for Cybersikkerhed.

Venstres medlem af Europa-Parlamentets civilretsudvalg, Jens Rohde, vil have EU-Kommissionen til at vurdere, hvorvidt den danske regerings forslag til en ny lov om Center for Cybersikkerhed er i overensstemmelse med EU-traktaten, og hvorvidt loven går imod en nylig afgørelse fra EU-domstolen.

Læs også: EU-Domstolen dømmer telelogningsdirektiv ugyldigt

EU-domstolen fastslog, at masseindsamling of borgeres privatdata uden konkret mistanke om ulovligheder, er i strid med borgernes retssikkerhed, hvilket nu udfordrer de danske krav til teleselskaberne om at logge danskernes telefonopkald og trafik på internettet.

Den nye lov, som blev stemt igennem folketinget den 9. maj – med et ’ja’ fra Venstre – giver det nationale beredskab mod cybertrusler, Center for Cybersikkerhed, videre beføjelser end tidligere.

»Masseovervågning hører ikke hjemme i et retssamfund. Det kan være fristende at gøre det i terror-bekæmpelsens navn. Men menneskets ret til privatliv og retssikkerhed er en grundpille i vort samfund. Og tryghed forudsætter jo også, at der ikke sidder forbrydere på den side af bordet, hvor data indsamles. Og det har vi efterhånden en del eksempler på, at man absolut ikke har sikkerhed for. Jeg er meget betænkelig ved regeringens udspil«, siger Jens Rohde i en meddelelse.

Med loven vil centret også juridisk blive placeret under Forsvarets Efterretningstjeneste og kan derfor overvåge den danske del af internettet mere omfattende, end hvis arbejde skulle foregå i civilt regi. Ved at blive en del af landets forsvar, skal Center for Cybersikkerhed ikke længere leve op til persondataloven, forvaltningsloven eller offentlighedsloven, og indsamlede oplysninger kan blive delt med andre landes efterretningstjenester.

Læs også: Sådan kan Danmark fortsætte telelogning med et juridisk trick

Det er denne manøvre, som Jens Rohde nu vil have regeringen til at stoppe, indtil EU har vurderet, om den nye lov lever op til EU’s regler for beskyttelse af privatlivets fred.

»Det er et underligt hasteværk, regeringen har. Lige netop når det handler om borgernes retssikkerhed, skal vi være ekstremt forsigtige. Derfor vil jeg gerne have Kommissionen til at vurdere regeringens forslag, så vi sikrer os, at det stemmer overens med såvel vores fælles retsprincipper og de initiativer, som vi i forvejen har i støbeskeen,« siger Jens Rohde i meddelelsen.

Rent juridisk kan det dog blive rigtig svært for Jens Rohde at få sit forslag igennem. I spørgsmål om national sikkerhed – som et cyberforsvar mod trusler fra udlandet må siges at falde under – har EU-retten nemlig ingen betydning. Det er faktisk føjet ind i EU’s traktater, at medlemslandene helt selv må forvalte juraen, når det handler om national sikkerhed.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere