Jens Rohde går imod Venstre-støttet lov om Center for Cybersikkerhed

14. maj 2014 kl. 06:292
Venstres mand i EU Jens Rohde beder EU-kommissionen tjekke lovligheden af det danske lovforslag om Center for Cybersikkerhed.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Venstres medlem af Europa-Parlamentets civilretsudvalg, Jens Rohde, vil have EU-Kommissionen til at vurdere, hvorvidt den danske regerings forslag til en ny lov om Center for Cybersikkerhed er i overensstemmelse med EU-traktaten, og hvorvidt loven går imod en nylig afgørelse fra EU-domstolen.

EU-domstolen fastslog, at masseindsamling of borgeres privatdata uden konkret mistanke om ulovligheder, er i strid med borgernes retssikkerhed, hvilket nu udfordrer de danske krav til teleselskaberne om at logge danskernes telefonopkald og trafik på internettet.

Den nye lov, som blev stemt igennem folketinget den 9. maj – med et ’ja’ fra Venstre – giver det nationale beredskab mod cybertrusler, Center for Cybersikkerhed, videre beføjelser end tidligere.

»Masseovervågning hører ikke hjemme i et retssamfund. Det kan være fristende at gøre det i terror-bekæmpelsens navn. Men menneskets ret til privatliv og retssikkerhed er en grundpille i vort samfund. Og tryghed forudsætter jo også, at der ikke sidder forbrydere på den side af bordet, hvor data indsamles. Og det har vi efterhånden en del eksempler på, at man absolut ikke har sikkerhed for. Jeg er meget betænkelig ved regeringens udspil«, siger Jens Rohde i en meddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med loven vil centret også juridisk blive placeret under Forsvarets Efterretningstjeneste og kan derfor overvåge den danske del af internettet mere omfattende, end hvis arbejde skulle foregå i civilt regi. Ved at blive en del af landets forsvar, skal Center for Cybersikkerhed ikke længere leve op til persondataloven, forvaltningsloven eller offentlighedsloven, og indsamlede oplysninger kan blive delt med andre landes efterretningstjenester.

Det er denne manøvre, som Jens Rohde nu vil have regeringen til at stoppe, indtil EU har vurderet, om den nye lov lever op til EU’s regler for beskyttelse af privatlivets fred.

»Det er et underligt hasteværk, regeringen har. Lige netop når det handler om borgernes retssikkerhed, skal vi være ekstremt forsigtige. Derfor vil jeg gerne have Kommissionen til at vurdere regeringens forslag, så vi sikrer os, at det stemmer overens med såvel vores fælles retsprincipper og de initiativer, som vi i forvejen har i støbeskeen,« siger Jens Rohde i meddelelsen.

Rent juridisk kan det dog blive rigtig svært for Jens Rohde at få sit forslag igennem. I spørgsmål om national sikkerhed – som et cyberforsvar mod trusler fra udlandet må siges at falde under – har EU-retten nemlig ingen betydning. Det er faktisk føjet ind i EU’s traktater, at medlemslandene helt selv må forvalte juraen, når det handler om national sikkerhed.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
15. maj 2014 kl. 00:28

Nej tak til Se og Høre overskrifter. Selv om de vil sikkeret synes det vil være guf med et Center for Cybersikkerhed. Og de enes der vil for gav af det ;)

1
14. maj 2014 kl. 09:39

Du kan jo gøre hvad som helst og hævde at det handler om "Nationens sikkerhed". Udgangsforbud fra solnedgang til solopgang, samt GPS-fodlænke til alle borgere ville også gøre nationen sikrere. Det gør det bestemt ikke til en god idé...