Jeg gravede i min spam-mappe og blev mødt med blinkende GIF'er!

Spam er stadig både en plage og et spændende indblik i vores kultur, men da jeg kiggede i min spam-mappe for nylig, var det mest de blinkende emojis, der fangede min opmærksomhed.

Prøv at tage et kig i din spam-mappe. Indholdet giver dig et interessant indblik i, hvordan de mere suspekte elementer på internettet opfatter dig og dine interesser. Men hvis du bruger Googles Gmail, så vil du muligvis opdage et fænomen, der leder tanken tilbage til Geocities anno 1996.

Både fup-dating-sider, clairvoyante, Obamacare og især en lidt underlig spammail med 'Child Predator Alert in your area' gjorde alt for at tiltrække sig opmærksomhed - med blinkende GIF'er.

Det, der især gjorde børnelokker-spammen bizar, var, at emnelinjen var suppleret med en animeret GIF af to, der kysser. Ja, en animeret GIF. I emnelinjen. Og endda en noget malplaceret én af slagsen.

Ud over at give flashbacks til Hamster Dance-dagene, så undrede jeg mig over, hvordan animerede GIF'er kunne dukke op i emnelinjen.

Svaret lå endnu en gang i internetkommunikationens nemesis: tegnsæt.

Nærmere bestemt i en udvidelse af Unicode, som Google i sin tid implementerede, før der var enighed om, hvordan alle disse livsnødvendige emojier skulle være som standard i Unicode.

Unicode indeholder nogle områder, som man kan udfylde med sine egne tegn, og det var dét, Google i sin tid gjorde, og det udnytter spammerne nu til at fange din opmærksomhed.

I princippet burde der ikke være en GIF i selve emnelinjen, men i Googles implementering af webmail-udgaven af Gmail findes der stadig Googles Unicode-udvidelse. Disse GIF'er kaldes åbenbart også også 'goomoji' - sandsynligvis fordi 'emoji' ikke var et tilstrækkeligt træls ord i forvejen.

Det betyder, at spammere dekorerer deres spammails med blinkende stjerner, bankende hjerter, glubske postkasser, og hvad der nu ellers findes af hovedsageligt unyttige goomojis.

Det er ikke så underligt, at spammerne prøver at skille sig ud fra alle de andre gode tilbud i spam-mappen. Problemet for spammerne er imidlertid, at det kun er spammails, der bruger de blinkende GIF'er.

Og det er interessant. Et kig i min spam-mappe afslører en del falske positiver i form af nyhedsbreve, jeg åbenbart ikke åbner ofte nok, eller som andre Gmail-brugere har stemplet som spam. Derudover er der mange suspekte tilbud på bilforsikring eller kuponer til en gratis burger hos Burger King.

Sidstnævnte var tilsyneladende stilet til 'Jennie', som er én af dem, hvis e-mails hyppigt havner hos mig. Ligesom mails til Jonathan og Jay. Nå ja, så var der Jamie, som gik glip af sin intropakke til Washington State University.

Det bemærkelsesværdige ved spam anno 2015 er, at det faktisk kan være svært at se forskel på meget af den kommunikation, legitime virksomheder udsender som reklame via e-mail, og svindlernes e-mails.

Så hvorfor bruge blinkende GIF'er? Ja, du får min opmærksomhed, men jeg modtager ingen legitime mails, hvor emnefeltet blinker som et omrejsende tivoli med en løs forbindelse.

Der er selvfølgelig nogen, der falder i, men når der nu er en overordnet tendens til at prøve at efterligne legitime mails, hvorfor så skille sig ud med noget, som meget hurtigt bliver en bogstaveligt talt blinkende advarselslampe?

Jeg er i øvrigt ikke sikker på, at det er spammerne, der efterligner de legitime mails og ikke omvendt. Er det eksempelvis sikkert at klikke på nedenstående link fra min indbakke?

http://tr.anpdm.com/track?t=c&mid=T_175423127&uid=850016701&trigger=true&&&http%3A%2F%2Fwww.rejsekort.dk

Det eneste hint, jeg har om, at det er en legitim mail, er fraværet af blinkende GIF'er.

(Jeg har ændret id-tallene blot for en sikkerheds skyld.)

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Peter Andreasen

Spammere prøver selvfølgelig at komme udenom automatiske filtre, men de har ikke derudover nogen interesse i, at det skal være svært at se, at der er tale om spam, da de mennesker, som er smarte nok til at identificere en spam mail, alligevel ikke er i målgruppen for det, de forsøger at sælge.

  • 0
  • 0
Ditlev Petersen

I en længere periode modtog jeg mails med danske tilbud fra alle mulige anstændige firmaer. En tilbudsmail jeg bestemt ikke havde tilmeldt mig og som i øvrigt skiftede afsender ganske hyppigt. For sjovs skyld skrev jeg til et af de anstændige firmaer, hvorfor de dog annoncerede hos en professionel spammer? Jeg husker ikke, hvilket firma det var, men svaret var noget i retning af: Vi har ikke entreret med xx om at udsende reklamer - og i øvrigt mener vi ikke, at det er ulovligt.
Så var min dag reddet.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere