Pirate Bay-brugere bidrog til JavaScript-mining af kryptovaluta som alternativ til reklamer

Bagmændene fra The Pirate Bay afprøver en alternativ form for moneterisering af deres side.

Besøgende på The Pirate Bay blev i fredags overrasket af, at deres CPU pludselig accelererede kraftigt, når de besøgte siden. Et hurtigt tjek af kildekoden viste, at siden lånte de besøgendes CPU til at mine kryptovalutaen Monero.

»Vi vil virkelig gerne af med reklamer, men vi har også brug for penge til at holde siden kørende,« skriver en administrator på sidens blog, efter at miningen blev opdaget.

Brugerne udtrykker i kommentarfeltet generelt en tilfredshed med at udlåne de 20-30 procent af deres processor, som mineren gør krav på, hvis de til gengæld slipper for reklamerne, som på siden ofte er relateret til pornografisk materiale.

JavaScript mining

Miningen foregår ved hjælp af et script kaldet coinhive.min.js, som indlæses på siden sammen med et simpelt API-call til udviklerne af scriptet, der kalder sig Coinhive. Så mines der simpelthen kryptovaluta i din browser.

Administratoren på The Pirate Bay måtte dog undskylde for en fejl, da de testede scriptet, som gjorde, at 100 procent af CPU’en blev brugt.

Coinhive tilbyder også mining gennem en captcha, der skal bruge et par sekunder af brugerens processor for at få lov at komme videre, samt shortlinks, der ligeledes kræver, at brugeren låner sin CPU til et par hashes, før de bliver sendt videre.

Udviklerne indrømmer dog blankt, at mining i de besøgendes browser ikke er noget, man bliver rig på, medmindre man kan fastholde brugerne på siden.

De opfordrer derfor streaming-sider og online-spil, hvor folk bliver på den samme side længere tid ad gangen, til at prøve markedsføringsmodellen.

Ny forretningsmodel?

Udviklerne påstår at have haft succes på den tyske billeddelingstjeneste pr0gramm.com. Her brugte de fleste besøgende adblock, fordi de ikke ville spores og ikke ville betale for et premium-abonnement. Sidens bagmænd forsøgte så at tilbyde dem premium-fordele for at køre mineren i et separat vindue, mens de brugte siden.

Forsøget virkede, og på to uger tjente de 38.000 kr. i Monero-kryptovaluta, hvor miningen toppede med 2.000 brugere på en gang, når der blev minet mest, skriver udviklerne af Coinhive. Hvis man tror dem, er det altså ikke uhørt at finansiere hjemmesider og måske endda nyhedsmedier med JavaScript-mining, hvis brugerne finder sig i det.

Omvendt kan man også bruge minerne til mere suspekte formål. En kode-kyndig Twitter-bruger skrev for et par uger siden, at hans CPU blev lånt til at mine en cryptovaluta via en reklame fra Yahoos reklamenetværk. Det har dog ikke været muligt for Version2 at verificere.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Christoffer Thomsen

Fordi jeg ikke vil eksekvere kode på min maskine fra alle websteder, som jeg besøger, samt alle de tredjepartsprogrammer som webstedet har indlejret. Det handler om sikkerhed, privatliv, ydelse og i øvrigt også strømforbrug – det koster at bruge energi på at udvinde kryptovaluta, både på elregningen og på opladningsniveauet på batteridrevne enheder. Det koster selvfølgelig også noget at drive f.eks. en netavis, men jeg vil ikke ofre sikkerhed og privatliv.

Med NoScript kan jeg selv vælge, hvilke domæner jeg vil give tilladelse til at eksekvere JavaScript i min browser. Jeg har tilladt version2.dk, men googletagmanager.com, chartbeat.com, tns-gallup.dk, cxense.com, userreport.com og emediate.dk har jeg blokeret.

Websteder kan sagtens vise reklamer uden brug af JavaScript, Version2s Jobfinder-reklamer og "sponsoreret indhold" er gode eksempler. Dem ser jeg, selvom jeg bruger NoScript. Hvis Version2 vil vise mig bannerreklamer, må de gøre det uden tredjepartsprogrammel. At vise en bannerreklame som et billede med et link svarer nogenlunde til en gammeldags avisannonce – nej, det er faktisk bedre for annoncøren, fordi jeg med det samme kan klikke videre til deres websted. Det er i mine øjne noget helt andet, at forvente at folk skal køre spywareprogrammer i deres browsere, bare fordi det er teknisk muligt.

  • 0
  • 0
Torben T. Nielsen

Det er da en god ide. Aviser på nettet og andre medier kan jo på den måde få betaling for brugere uden at man skal registrere sig hos dem.

Jeg gider da f.eks. ikke få abonnement hos Politiken.dk, Information.dk og andre aviser (jeg har faktisk på et af aviserne - men bruger det uden log-ind).

Jeg betaler via en smule ekstra strøm, og jeg slipper for at huske diverse log-ind's. Er forhåbentlig lidt mere anonym som bruger. Så nemmere at bruge for mig og med en smule bedre privat-beskyttelse. Super.

/Torben.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere