Java taber opbakning: Snart bliver C det mest populære sprog

Inden længe vil C overhale Java som det mest udbredte og populære programmeringssprog. Langsom fremdrift i Java får skylden.

Java er på vej til at miste den førerposition, som sproget i mange år har nydt i udviklerkredse.

En måling af udbredelsen af forskellige programmeringssprog viser nemlig, at Java mister opbakning og går fra 18,8 procent til 17,9 procent fra september til oktober. Fortsætter den tendens, vil førstepladsen om en måned gå til C i stedet. Det skriver Infoworld.com.

I den seneste måling har C nemlig 17,7 procents udbredelse og ligger altså bare et mulehår efter Java.

Tallene kommer fra det såkaldte Tiobe Programming Community Index, der bliver fastlagt ud fra en lang række ’følere’ i udviklerkredse. Blandt andet indgår antallet af udviklere, der tilbyder deres ydelser inden for hvert sprog, udbuddet af kurser i sprogene, antallet af søgeresultater på internettet og udbredelsen på medier som Youtube.

Og folkene bag Tiobe-indekset mener, at Java står over for en langsom, men sikker nedtur de kommende år. Der sker ikke nok udvikling af Java-sproget, lyder vurderingen, især ikke sammenlignet med andre, konkurrerende sprog.

Java fik i sommers en større opgradering med Standard Edition 7, men det var også den første store overhaling i fem år. Næste opgradering er planlagt til 2013.

Efter Java og C på første- og andenpladsen på Tiobe-indekset følger C++, PHP, C#, Objective-C, Visual Basic, Python, Perl og Javascript.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Torben Mogensen Blogger

Svaret ligger nok nærmere i, at Java har fået mange konkurrenter, der ligner, mens C ikke har nogle udbredte alternativer, der lægger op til samme type programmering. C's rivaler har (udover C++) ikke opnået nogen nævneværdig succes, mens C#, Python, Ruby og andre sprog har taget store dele af Javas markedsandele.

 • 8
 • 0
#2 Lars Tørnes Hansen

Sjovt nok så er Java ikke længere på min radar. Det er ikke rigtig interessant længere, og så har Oracle ikke kørt grønthøsteren* endnu.

Jeg vil iøvrigt give Torben Mogensen ret i hans observation.

*: refererer til en Poul-Henning Kamp artikel om Java.

 • 1
 • 0
#3 Casper Bang

Java fik i sommers en større opgradering med Standard Edition 7

Man kan diskuttere hvor stor dén opdatering var, de fleste interesante forslag blev jo taget af bordet igen. Fra et virksomhedssynspunkt (hvis man ser bort fra platform lock-in, der ofte er en følelesessag) så er .NET da også mere attraktivt simpelthen fordi dér er en masse beslutninger allerede taget for en.

 • 3
 • 1
#7 Peter Makholm Blogger

Der er en gammel tale måde der siger at "premature optimizations is the root of all evil". Med TIOBEs sædvanlige meningsløse statistikker kunne man næsten komme til at dreje den lidt: Premature data mining is the root of all evil.

Jeg har endnu til gode at se nogen forklare hvorfor TIOBEs fremgangsmåde leder til en interessant rangering.

 • 2
 • 0
#10 Jens Carsten Hansen

Java har altid været en gøgeunge, og nu er den endelig på vej ud i kulden.

Gad vide om alle dem, som har lært Java på universiteterne og datamatiker-udd. de sidste 10 år, nu skal til at omskole sig til et andet programmeringssprog?

 • 1
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere