Java skal befri nyt CPR-register fra mainframen

Det danske CPR-system skal flyttes væk fra teknologier, der er kontrolleret af en enkelt leverandør, til en platform, hvor der er bedre konkurrence og flere udviklere.

Det danske CPR-system er i færd med at gennemgå en omfattende renovering, som skal gøre systemet uafhængigt af en enkelt leverandør, sådan som det er tilfældet i dag.

CPR-systemet, som det ser ud i dag, er nemlig skrevet i programmeringssproget Natural, som ejes af Software AG.

»Vi har et system, som fungerer. Men i dag er vi bundet op på mainframen. Generelt vil vi væk fra leverandørejede teknologier. Vi vil over på teknologier, hvor der er bedre konkurrence,« siger kontorchef Carsten Grage fra CPR-kontoret til Version2.

Moderniseringen kommer til at ske i flere trin. CPR-systemet har allerede fået en webgrænseflade til søgninger, som er baseret på webteknologier og Java.

Det nuværende projekt gælder udviklingen af en ny ajourføringsdel til systemet. Det vil sige muligheden for at opdatere oplysningerne i CPR-systemet via web.

»Når vi har det på, så kan vi lukke for det gamle system,« siger Carsten Grage.

Der vil dog stadig være endnu et projekt på dagsordenen, før hele CPR-systemet er flyttet væk fra den gamle platform. Det næste projekt, som endnu ikke er planlagt, vil være en modernisering af det batch-system, som i dag står for at sende CPR-oplysninger ud til godt 400 myndigheder og private virksomheder som eksempelvis bankerne hver aften.

»CPR er et stort system, som fodrer hele myndigheds-Danmark med systemdata, og anvendelsen af data er massiv. Så det er en proces, som varer flere år at skifte teknologier,« siger Carsten Grage.

Ved at skifte fra programmeringssproget Natural til Java, vil CPR-systemet ikke blot kunne vælge mere frit mellem forskellige platforme. Det vil også gøre det lettere at finde udviklere til udvikling og vedligeholdelse.

»Der er ikke ret mange Natural-kompetencer på markedet. Udbuddet af Java-udviklere er større,« siger Carsten Grage.

Deadline for det igangværende udviklingsprojekt var oprindeligt sat til den 1. maj 2012, men lige nu er projektet ramt af den lockout, som leverandøren CSC har iværksat som led i den verserende overenskomststridighed med fagforbundet Prosa.

Læs også: Nu mærker kunderne konflikten: CSC-lockout forsinker nyt CPR-system

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk

Kommentarer (2)

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Pressemeddelelser

Big Data Lake Summit: Fast and Trusted Insights

If you want to outpace, outsmart and outperform your competition in a digital world, you need trusted data that can be turned into actionable business insights at speed.
24. apr 15:06

Welcome to Free course to learn about the combined power of Alteryx and Qlik!

Affecto invites to a free course, where we want to share our knowledge of this self-service analysis platform together with the power of Qlik.
20. apr 2017

Robotics Process Automation (RPA) changes the way organizations think about and perform work at a reduced cost, higher efficiency and greater productivity

Join us for this exiting seminar, which Affecto hosts with our business partner SmartRPA May 3rd, 2017 at 13.00 in Copenhagen.
30. mar 2017