Java-opdatering på engelsk spænder ben for NemID-brugere
Urimeligt og uacceptabelt.
Sådan lyder kritikken fra flere sider nu i forhold til det regelsæt, som følger med brugen af NemID.
Heri står der nemlig:
'Du skal sikre dig, at du bruger NemID på en computer, hvor operativsystem, internetbrowser og øvrige programmer løbende bliver opdateret med de seneste sikkerhedsopdateringer.'
Opdateringer, der er vigtigere end nogensinde før, fordi stadig mere kontakt med det offentlige bliver digitaliseret med brug af NemID som login., som forudsætter korrekt opdatering af Java, der i den senere tid har været plaget af sikkerhedshuller.
Men når opdateringen af computeren ud over en vis it-fingerfærdighed også kræver kendskab til fremmedsprog, står mange især ældre af:
»Brugerbetingelserne spænder ben for ældre og it-svage NemID-brugere, der skal forholde sig til vanskeligt forståelige opdateringer på engelsk«, mener formand for Rådet for Digital Sikkerhed Birgitte Kofod Olsen.
Hun mener, det er en helt reel hæmsko for digitaliseringen af Danmark:
»Reglerne for NemID er urimelige i forhold til at holde Java opdateret. Det er et yderst komplekst felt for rigtig mange borgere, der ikke er så gode til engelsk eller it. Derfor risikerer vi, at mange, især ældre, bliver koblet af den digitale vogn, fordi de mister tillid til løsningen,« siger Birgitte Kofod Olsen til Version2.
Hos Ældresagen, der har over 600.000 medlemmer, mener webredaktør Stine Glerup Søndergaard også, at formidlingen at nødvendige oplysninger om opdatering til ældre og it-svage bør strammes op.
»At formidlingen står på engelsk er ikke acceptabelt. Hos Ældresagens medlemmer er der efter de seneste sikkerhedshuller i Java opstået en vis frygt for at bruge NemID. Derfor skal oplysningen var lettere tilgængelig, end den er i dag,« fortæller Stine Glerup Søndergaard til Version2.
Der er oplysning nok
Hos Digitaliseringsstyrelsen, der har opstillet regelsættet for brugen af NemID, mener chefkonsulent Charlotte Jacoby, at kravene om opdatering af Java og andre programmer er nødvendig.
»Digitaliseringsstyrelsen gør rigtig meget for at oplyse brugere af NemID om sikker adfærd på nettet, hvordan man opdaterer Java og generelt fornuftig adfærd ved brugen af NemID. Ikke dermed sagt, at vejledninger ikke altid kan blive bedre,« siger Charlotte Jacoby til Version2.
Og hun følger op:
»Jeg mener, det er nødvendigt at stille visse krav til NemID-brugerne i forhold til sikkerhed. Men vi skal selvfølgelig hele tiden gøre, hvad vi kan, for at yde hjælp og vejledning i forbindelse med sikker adfærd på nettet - og det gør vi også,« forklarer Charlotte Jacoby til Version2.
Hægter for mange af
Birgitte Kofod Olsen fra Rådet for Digital Sikkerhed mener dog ikke, at der bliver gjort nok:
»Man kobler desværre for mange borgere af på grund af det her. Derfor må staten stille større krav til leverandøren, i det her tilfælde Nets DanID. Det skal være leverandørens ansvar, at de her løsninger er opdateret, og at de er nemme og sikre at benytte for borgerne. Det, som sker i øjeblikket, mindsker befolkningens tillid til digitaliseringsprocessen,« siger Birgitte Kofod Olsen til Version2.
Også Ældresagen mener, at leverandøren bør bære et større ansvar for opdateringsdelen.
»I Ældresagen gør vi en del ud af at afholde it-kurser, så de ældre får bedre styr på brugen af NemID, når de skal i kontakt med eksempelvis kommunerne. Men vi kan desværre ikke række ud til alle, så her bærer det offentlige og Nets DanID også et ansvar,« fortæller Stine Glerup Søndergaard til Version2.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.