Java-opdatering blokerer NemID

Har du endnu ikke opdateret til den nyeste Java? Så er du heldig. Den fungerer nemlig ikke med NemID.

Hvis du opdaterer din Java til den nyeste version, der blev tilgængelig i går, så virker dit NemID ikke. Det skriver dr.dk. Søren Winge, der er kommunikationschef i Nets DanID, bekræfter over for DR, at den nye Java-opdatering ikke spiller sammen med NemID, men han ved endnu ikke hvorfor.

»Det er svært at sige. Indtil videre arbejder vi selvfølgelig på at løse problemet så hurtigt som muligt. Og vi prøver og har hele natten forsøgt at løse dette her,« siger Søren Winge til dr.dk.

Søren Winge anbefaler alle, der ikke allerede har opdateret, til at undlade at opdatere til nyere Java-versioner end 7.40, og han fortæller, at der findes værktøjer til at nedgradere, hvis skaden allerede er sket.

NemID kommer, for dem der har opdateret, sandsynligvis til at være nede resten af dagen og måske endnu længere.

»Jeg tvivler på, at det er noget vi kan nå at løse i løbet af dagen. Så det er nok noget, man bliver nødt til at væbne sig med tålmodighed i hvert fald til i morgen,« siger Søren Winge til DR.

Version2 følger sagens udvikling.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (48)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jesper Jepsen

Hvorledes så med folk der skal bruge NemID til f.eks. at tjekke jobforslag på jobnet? Hvis idag er deres sidste dag i 7 dags perioden og de teknisk er forhindret hvem er så ansvarlig? Kan det virkelig passe at vi som grund tanke skal gå udfra at systemet ikke virker og være permanent mistroisk overfor om det nu koster os penge eller ej? Der nævnes værktøjer til at nedgradere, må mit gæt være på Windows maskiner og IE, sikkert ingen hjælp når der tales om andre systemer eller browsere og hvorledes med hovedparten af brugerne som ingen teknisk indsigt har?

 • 16
 • 0
#4 Claus Jensen

Det har jeg jo så lige spildt en del tid på, inden jeg så denne artikel - nu har NemID lige fået banket ind i hovedet på os, at vi skal sørge for altid at holde vores Java opdateret, og nu skal man så til at nedgradere for at det virker. Det er ikke nemt at være "kunde" ved NemID.

 • 21
 • 0
#5 Sune Foldager

Næ... det er hvad der sker, desværre. Fx på mit arbejde havde vi også flere problemer med .NET 4.0 til 4.5, som er en "highly compatible update". Problemet kan være fejl introduceret af Oracle, eller kode der afhænger af en bestemt, men udokumenteret, opførsel af den specielle Java-version.

 • 1
 • 4
#9 Adam Tulinius

Brugbarhed over sikkerhed.

Det er i hvert fald hvad bankerne vælger, når de anbefaler ikke at opdatere Java.

Det her er jo fuldstændig forrykt; det er noget virkelig lort hvis folk bliver bange for at opdatere Java, af frygt for at NemID (nem? hvilken ironi lige pt.) stopper med at virke.

 • 11
 • 0
#10 Ebbe Hansen

This application will be blocked in a future Java security update because the JAR file manifest does not contain the Permissions attribute. Please contact the Publisher for more information.

Det er tilsyneladende nets, der har sovet i timen.

Ovenstående tekst er fra tilladelsen til at køre applet.danid.dk omendskønt teksten ikke siger noget om her og nu.

 • 12
 • 0
#11 Peter Hansen

Meldingen med 7.45 er stadig Genstart Browser eller Afbryd. Igen dåglig eller ingen information på bankernes sider om "lad være at opdatere"

og NemID skriver blot følgende under driftsstatus:

 1. okt. 23:08 Problemer med seneste java opdatering Der meldes om problemer med login med NemID efter opdatering til java 7 opdatering 45, vi anbefaler derfor at man ikke opgradere til højere end java 7 version 40

Absolut ingen information om, hvordan man nedgraderer fra ver. 45 til 40 og heller ingen information om at det overhovedet er muligt at nedgradere.

Det er simpelthen under al kritik, de skulle fyres på stedet.

 • 9
 • 0
#17 Jens Schumacher

Manden fra SlemId tåger. Hvad så hvis min netbank hacket som følge af kendte sikkerheds huller i java 7 update 40??? Som jeg læser deres regler om brug af SlemId er jeg forpligtet til at instalere sikkerheds opdateringer. Jeg kan vel ikke bare set bort fra de regler jeg sagde ja til da jeg fik oprettet SlemId bare fordi en eller anden kommunikations gut pludselig opfordre alle danskere til ikke at sikkerheds opdatere deres pc? Tæller det her som nedetid for SlemId? For systemet er vel nede for alle som følger reglerne for brug af SlemId...

https://www.nemid.nu/dk-da/om_nemid/regler/regler_for_nemid/ 3.3 Sikkerhed ved brug "du bruger NemID på en computer, hvor operativsystem, internetbrowser og øvrige programmer løbende bliver opdateret med de seneste sikkerhedsopdateringer."

 • 9
 • 0
#19 Martin Storgaard Dieu

Min Firefox blokere min login side til netbanken, da mit Java ikke er opdateret. Hvis jeg fjerner blokeringen for siden, bliver jeg henvist til en Java 7 Version 45 opdatering.

Den eneste måde jeg (umiddelbart) kan få login boksen frem er ved at opdatere, men så virker det ikke, eller hva'?! Det er lidt op af bakke... Heldigvis er det ikke strengt nødvendigt for mig at bruge NemID i dag, men kan forestille mig andre er i samme situation.

 • 9
 • 0
#22 Ebbe Hansen

Mon der er noget i nets kontrakt med staten, der giver dem en ordentlig bod i forbindelse med en sådan svipser? I givet fald gerne noget de kan mærke :-)

Og har de forsikringen i orden til at erstatte skader sket som følge af den nedgradering, de anbefaler?

 • 5
 • 0
#25 Michael Falstrup

Nu har Nets jo mere eller mindre indrømmet, at det nok er dem der har sovet i timen, så måske JAVA kritikerne, har været lidt for hurtige på aftrækkeren, som sædvanligt.

Når vi har med et udviklingshus af Nets' størrelse, der arbejder på så kritiske systemer som NemID, så er det simpelthen for ringe, at man ikke tester bedre. Desuden er de, eller burde være det, helt sikkert tilmeldt de udviklingsudgivelser af Java, som som giver dem mulighed for at teste og tilrette deres løsning til kommende versioner, hvilket gør den manglende test endnu mere kritisk.

Så,

Java - go go go, keep improving Nets - DET ER EN OMMER!!!

 • 5
 • 1
#26 Deleted User

Altså, når man bruger NemID forpligter man sig vel til at holde sin java opdateret fordi ellers overtræder man reglerne for brug af NemID.

Kunne være fedt hvis hackere aktivt udnyttede nogle af hullerne i 7.40 til at hacke sig vej og stjæle en MASSE penge fra bankerne.

Så kunne de måske endelig lære at man ikke bygger sin sikkerhedsløsning på sådan noget skrammel som Java.

Kunne alle disse problemer da så bare blive starten på enden for SkodID og vi så kunne få noget ordentligt så er det ikke helt spildt.

 • 5
 • 0
#28 Hans-Christian Mose Jehg

Når vi har med et udviklingshus af Nets' størrelse, der arbejder på så kritiske systemer som NemID, så er det simpelthen for ringe, at man ikke tester bedre.

Det er vist endnu mere kritisk at den software de har lavet tilsyneladende ikke er skrevet på en måde som er sikker i dens arkitektur... for hvis den var det ville det her jo slet ikke være et problem? Det ser jo ud til at man lavet usikker kode som kun virkede på grund af en usikkerhed i Java... Det burde da ikke forekomme i en sikkerhedskritisk applikation....

Hvad mener I?

PS: Java er på ingen måde perfekt, og bør naturligvis hele tiden forbedres og holdes opdateret til den sidste nye version.

 • 4
 • 0
#29 Claus Jensen

Nu har danske Bank heldigvis aktiveret deres backup-løsning, så man kan logge ind uden nemID. Det var vist det eneste, jeg havde brug for at logge ind på i dag, så jeg fortsætter med den opdaterede Java... :)

 • 1
 • 0
#33 Casper Bang

Søren Winge anbefaler alle, der ikke allerede har opdateret, til at undlade at opdatere til nyere Java-versioner end 7.40, og han fortæller, at der findes værktøjer til at nedgradere, hvis skaden allerede er sket.

Jeg tror Søren blander NetBeans versionen sammen med JRE'en. Seneste JRE version hedder 1.7.0 update 45, i daglig tale Java 7 update 45.

 • 2
 • 2
#40 Jesper Lund

Ha, god pointe. Men man skal vel bare foretage en vurdering, om man stoler på kilden, ligesom man gør hver eneste gang, at man klikker på et link.

Det er ikke helt sammenligneligt. Jeg forventer at min browser beskytter mig mod installation af malware når jeg klikker på et link (passende sandboxing), og jeg er villig til at klikke på stort set hvad som helst.

Når jeg installerer software kan jeg ikke have samme forventning. Her er "all bets off" da det foregår med root rettigheder. Du har selvfølgelig ret i at man altid skal stole på kilden, men hvad skulle få mig til at stole på et tilfældigt Dropbox eller Wordpress blog link?

 • 3
 • 1
#41 Hans Schou

Hvorledes så med folk der skal bruge NemID til f.eks. at tjekke jobforslag på jobnet?

Digitaliseringsstyrelsen om NemID-nedbrud: Du kan altid ringe Nedetid og andre problemer for NemID, som onsdagens Java-bøvl, har generelt været så begrænset, at det ikke har givet problemer med digital selvbetjening, siger Digitaliseringsstyrelsen.

Og for der alligvel er ramt af det, er det bare ærgerligt. Det er deres eget problem. Både Margrethe Vestager og Trine Bramsen har sagt at NemID er fantastisk, og så er NemID det.

 • 4
 • 0
#42 Lars Skovlund

Har et famililemedlem der oplevede at det var umuligt at anmelde fund af rotter telefonisk. De havde ganske vist et telefonnummer, men damen i den anden ende sagde at det var for at vænne borgerne til de nye løsninger.

 • 3
 • 0
#43 Christian Nobel

Har et famililemedlem der oplevede at det var umuligt at anmelde fund af rotter telefonisk. De havde ganske vist et telefonnummer, men damen i den anden ende sagde at det var for at vænne borgerne til de nye løsninger.

Hvis det virkelig er tilfældet, så står samfundet over for nogle meget, meget store problemer, for hvad bliver resultatet?

Og hvad bliver det næste, man skal logge på med "NemID" hvis man skal kontakte 112 i forbindelse med en ulykke?

 • 3
 • 2
#44 Jesper Lund

Har et famililemedlem der oplevede at det var umuligt at anmelde fund af rotter telefonisk. De havde ganske vist et telefonnummer, men damen i den anden ende sagde at det var for at vænne borgerne til de nye løsninger.

Kræver det virkelig NemID at anmelde rotter?

Det er lidt svært at se hvilken rolle personidentifikation skulle spille her, da den efterfølgende "sagsbehandling" retter sig mod rotten.

 • 1
 • 0
#48 Rasmus Rask

Med al respekt for dit ønske om at hjælpe, synes jeg det er dårlig sikkerhedspraksis, at installere software fra tilfældige mirrors. Med mindre Oracle har publiceret checksums på de forskellige installers, så man kan verificere at der ikke pillet ved filen.

Det er jeg ikke bekendt med de har (ret mig gerne), så jeg ville personligt foretrække at downloade fra http://www.filehippo.com/download_jre_32/ (højre side), selvom det selvsagt ikke er nogen garanti :-)

Edit: Ser først nu at Jesper Lund allerede har ytret samme betænkelighed.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere