Java får kæmpe renæssance: Derfor skiftede Twitter fra Ruby on Rails til Java
Twitter-ansatte kæmpede i 2010 med at holde sammen på teknikken, for succesen med at sende korte beskeder ud i det offentlige rum havde belastet it-systemet til bristepunktet.
Det var så galt, at Twitter måtte bygge en ’falsk’ Twitter-side, der kørte for sig selv, da Ruslands daværende præsident Medvedev i sommeren 2010 besøgte hovedkvarteret i San Fransisco og skulle tweete for første gang. Sådan en banebrydende foto-mulighed skulle ikke ødelægges af et af de mange nedbrud, som ramte Twitter dengang.
Oven på den oplevelse måtte der ske noget radikalt, og svaret blev Java. Det skriver Ars Technica, i en gennemgang af, hvordan Java de senere år er blevet meget populært som platform for de store tjenester på nettet.
Da Twitter blev skabt i 2006, blev systemet kodet i Ruby on Rails, som gjorde det nemt og hurtigt at skabe den slags og blev det foretrukne værktøj for mange web-iværksættere. Men den voldsomme trafik, som Twitter fik med årene, var ikke til at håndtere med Ruby on Rails-platformen. I stedet begyndte Twitters programmører helt forfra i Java.
Også hos Google, Linkedin, Tumblr og andre populære tjenester har Java fået en sand renæssance. Og en af hemmelighederne er, at Java-platformen også er åben for andre sprog. Med Java Virtual Machine på serverne kan et firma kombinere mange forskellige sprog og køre det hele på én gang.
Hos Twitter er systemerne således bygget i en blanding af Java, Scala og Clojure, mens Linkedin primært bruger Java, men også har lidt Scala i mikset.
Sådan et setup gør det også muligt at distribuere arbejdet. Hvor Twitter indtil 2010 kørte som ét enkelt system, skiftede man med den nye Java-platform over til omkring 200 selvkørende services, der så er forbundet. Dermed er det muligt at håndtere store mængder trafik, for eksempel de 143.199 tweets på ét sekund, der blev sendt den 3. august. Gennemsnittet ligger på 5.700 tweets i sekundet.
Også Google har taget Java til sig, om end det meste hos Google stadig er skrevet i C, ligesom hele Android-platformen er funderet i Java.
Facebook holder omvendt fast i PHP, men det sker så til gengæld med alverdens tricks for at få systemerne til at køre hurtigt nok, blandt andet en hjemmelavet virtuel maskine med just-in-time-kompilering.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.