Java EE 8 lever endnu - men kommer først til næste efterår

Serverudgaven af Java 8 har voldt store problemer for Oracle, som flere gange har måttet udsætte den, og i Java-miljøet frygtede flere, at den helt var lagt i mølposen.

Flere måneders stilhed på mailinglisten for udviklingen af Java EE 8 fik bekymrede medlemmer af Java-udviklermiljøet til at starte en indsamling for at lægge pres på Oracle for at få svar på, hvad der skete med Java EE 8.

Nu lyder den seneste udmelding fra Oracle, at Java EE 8 nok skal komme, men det bliver først til efteråret 2017, formentligt i oktober 2017 i forbindelse med JavaOne, skriver The Register.

Java EE 8 er den udgave af platformen, der bruges til serverapplikationer. Bortset fra Android, der også kører Java-applikationer, så er serverdelen det primære anvendelsesområde for Java i dag, og derfor er udviklerne interesserede i at vide, hvornår de kan forvente de nye funktioner, der skal komme i Java EE 8.

»De fleste Java-udviklere skriver software til servere, så Java EE er kritisk for Java-platformen,« sagde Java-udvikler Ryan Cuprak på den danske Java-konference jdk.io umiddelbart inden den store Oracle-konference JavaOne.

Java EE 8 har længe voldt problemer for Oracle. Det var meningen, at denne udgave blandt andet skulle inkludere en lang række projekter, der har været under udvikling som selvstændige open source-projekter, men det har været sværere end forventet. Derfor er lanceringen blevet udskudt flere gange.

Læs også: Oracle frigiver serverudgaven af Java 7 i skyggen af forsinket Java 8

I foråret 2016 blev der stille fra Oracles side om forløbet, og det fik en gruppe udviklere til at stifte gruppen Java EE Guardians, som har til formål at holde interessen for Java EE ved lige og holde Oracle til ilden.

»Alting gik fint lige indtil omkring JavaOne i 2015, hvor der var en diskussion om, hvad der skulle med i specifikationen. Derefter gik tingene i stå. Det er vigtigt, at miljøet blander sig og hjælper med at sætte tingene i bevægelse,« sagde Ryan Cuprak.

Forsinkelsen betyder, at Java EE 9 formentligt vil komme i slutningen af 2018, altså blot ét år efter Java EE 8. Planen er at inkludere en række af de projekter, som ikke når at blive klar til Java EE 8 i efterfølgeren.

En del af forsinkelserne skyldes, at Oracle blev nødt til at udsætte standardudgaven af Java 8 for at gennemgå sikkerheden. Java EE 8 vil således også komme til at omfatte en række sikkerhedsforbedringer.

Samtidig er Java EE-udgaven imidlertid nødt til at sikre størst mulig bagudkompatibilitet for at fungere i store driftsmiljøer, og derfor har udviklingen af Java EE 8 altså taget længere end forventet.

Sideløbende med Oracles arbejde med Java-platformen, så sker der også en udvikling i Java-miljøet, og derfor har Oracle været nødt til at tilpasse visse af de planlagte funktioner, så de bedre var i tråd med, hvad der foregik uden for Oracle.

Oracle har blandt andet gerne ville gøre Java til en platform, der appellerede til udvikling på cloud-platforme og opbygning af micro-service-miljøer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere