Java 9 er på gaden med moduler

Efter store forsinkelser er den nye udgave af verdens mest populære programmeringssprog færdig.

Efter megen ballade er den nye version 9 af Java endelig på gaden.

Den nye udgave er ét år forsinket.

Den store nyhed handler om at skære koden i bidder, eller rettere sagt i moduler, som er et begreb, der ligger et trin højere en Javas medfødte modularisering ved hjælp af pakker.

Det giver en række fordele. Det kan gøre kørselsmiljøet mindre, ved kun at kræve de klassebiblioteker som rent faktisk benyttes i koden.

Det gør det også muligt at 'skjule kode' på et højere plan, end hvad Javas adgangsmodifikatorer (private, public mv.) tillader, en facilitet, JDK-udviklerne kalder for 'stærk indkapsling'.

Der var ellers tale om en svær fødsel, da store spillere i Java-verdenen som Red Hat og IBM i første omgang i maj sagde nej til forslaget om modularisering. Men i juli gav Red Hat sig og modulerne blev vedtaget af Javas styregruppe.

Læs også: Kæmpe omlægning i Java 9: Sådan bliver koden skåret i bidder

Christian Damsgaard, som er freelance-udvikler og mangeårig bestyrelsesmedlem i brugerklubben Javagruppen, er overvejende positiv overfor den nye modularisering:

»Jeg synes det er godt: gennemarbejdet og meget veldokumenteret, i forhold hvad man ellers møder,« har han tidligere udtalt til Version2.

»Som biblioteksudvikler kan man meget bedre sige: De her klasser må brugeren anvende, og de her klasser er private. Så bliver det nemmere at ændre i den private kode, uden at knække afhængighederne til brugerne.«

Læs også: Udvikler: Derfor skal du bruge Javas moduler

Ifølge Tiobe-indekset er Java stadig det mest populære programmeringssprog, med en udbredelse på 13 procent.

Tiobe vurderer programmeringssprogs popularitet ud fra en formel, som inddrager antal søgeresultater på søgemaskiner.

Ifølge indekset er Java på vej ned af bakke, og har tabt seks procentpoint i popularitet i løbet af det seneste år.

Det meste af Java er open source, og resten af miljøet er på vej. Således bliver Javas enterprise-udgave, som retter sig mod serverprogrammering, snart open source i Eclipse-organisationens regi.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere