Java 14 er på gaden

Illustration: Julius Schorzman
Records, pattern matching og masser af andre nyheder i den nye udgave af Java.

En ny udgave af Java er på gaden. Den har versionsnummeret 14, og til forskel fra de sidste par slanke versioner er der en større mængde nyheder og to nyskabelser i selve sproget.

Som Version2 tidligere har skrevet, er den store nyhed records, eller poster, der ligner structs og records i andre sprog som for eksempel C og Pascal.

Læs også: Poster til tiden: Her er nyhederne i Java 14

Den nye facilitet kan udmøntes således:

record Punkt(int x, int y) {}

Pattern matching er den anden store nyhed i Java 14. Det findes i mange sprog, såsom Haskell og C#. I første omgang udvides Javas allerede eksisterende instanceof-operator. Senere skal faciliteten bygges sammen med den nye switch-facilitet, der kom i Java 12.

Blandt andre nyheder er et værktøj, der understøtter platformsspecifikke installations-pakker. Byte-buffere kan nu skrive til såkaldt ‘non-volatile memory’ (NVM), hvilket vil sige flash-ram og andre slags lagringsmekanismer. I samme genre er et api til tilgang af hukommelse udenfor JVM’ens heap, som eksempelvis biblioteket Memcached.

Den eksperimentelle garbage collector ZGC kommer nu til Windows og Mac. Den har som mål, at skralde-indsamlingen aldrig tager mere end 10 millisekunder, og at pauserne ikke øges i takt med hukommelsesforbruget. Samtidig skal den også kunne håndtere heaps på op til flere terabytes.

OpenJDK-udgaven kan downloades fra projektets hjemmeside.

En række producenter fremstiller open source-aftapninger af Java, og en oversigt kan findes på Wikipedia.

Java 14 er ikke en long-term support-udgave. Den næste af den slags bliver version 17, der efter køreplanen skal udkomme i efteråret 2021.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Torben Mogensen Blogger

"Over time, any language evolves to look more and more like Standard ML".

Denne gang er det pattern matching og records. Tidligere har det været bl.a. parametrisk polymorfi og lambda-funktioner (closures).

Lambda-funktioner og records er dog en del ældre end ML: Records kom med COBOL i 1959 og lambda-funktioner med LISP i 1957. Men parametrisk polymorfi og pattern matching stammer fa ML.

Det er bestemt ikke en dårlig ting, at sprog lader sig inspirere af Standard ML, så jeg klager ikke.

Jeg bliver en gang i mellem spurgt om, hvorfor funktionelle sprog ikke har overtaget verden, når de nu er så gode. Dertil kan jeg svare, at de HAR overtaget verden ved at blive integreret i mainstreamsprog, som ikke fra starten har været funktionelle.

"Resistance is futile. You will be assimilated".

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere