Java 13 rammer hylderne

Illustration: Julius Schorzman
Den næste udgave af programmeringssproget er officielt udgivet.

Oracle har sendt en ny udgave af Java på gaden. Den har versionsnummer 13 og kommer som sædvanlig i open source og licens-baserede udgaver.

Den store nyhed er ‘text blocks’ – streng-konstanter, der løber over flere linjer, som det kendes fra mange andre sprog. Men der er tale om en såkaldt ‘preview’-udgave, hvor compileren skal udstyres med et flag, for at faciliteten kan benyttes.

Læs også: Her er Java 13: Ny tekst på blokken og nem og hurtig opstart

En anden nævneværdig nyhed er Dynamic CDS Archives, som bygger videre på Application Class-Data Sharing (CDS), der kom til i Java 10.

Den facilitet gør det muligt at gennemtygge en applikations klasser, så opstartstiden nedsættes. Specielt i forbindelse med 'serverless' sky-systemer skulle dette nedsætte opstartstider og give en reduktion af hukommelsesforbrug på op til hundredvis af megabytes pr. JVM-proces.

Nemmere at vedligeholde koden

Blandt andre nyheder er en nyskrivning af Socket-api’erne, som er Javas netværksgrænseflade på det lave niveau. De er skrevet om fra bunden af med Javas nio-biblioteker til ikke-blokerende ind- og uddata, blandt andet for at gøre det nemmere at vedligeholde koden.

Udover Oracle udgiver Adoptopenjdk, der har IBM, Microsoft og andre i ryggen, også en open source-aftapning af Java 13, der bygger på den alternative virtuelle maskine Openj9. Linux-distributioner som Red Hat, Debian og Ubuntu plejer sædvanligvis også at give adgang til open source-udgaven i deres pakke-biblioteker.

Næste udgave af Java fastfryses ved årsskiftet og udkommer i marts måned næste år. Der er en fyldig liste af forslag til dén udgave, men mange af dem er overliggere fra sidste omgang, og man skal ikke regne med, at alle kommer med i Java 14.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere