Java 13 rammer hylderne

18. september 2019 kl. 10:24
Java 13 rammer hylderne
Illustration: Julius Schorzman.
Den næste udgave af programmeringssproget er officielt udgivet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Oracle har sendt en ny udgave af Java på gaden. Den har versionsnummer 13 og kommer som sædvanlig i open source og licens-baserede udgaver.

Den store nyhed er ‘text blocks’ – streng-konstanter, der løber over flere linjer, som det kendes fra mange andre sprog. Men der er tale om en såkaldt ‘preview’-udgave, hvor compileren skal udstyres med et flag, for at faciliteten kan benyttes.

En anden nævneværdig nyhed er Dynamic CDS Archives, som bygger videre på Application Class-Data Sharing (CDS), der kom til i Java 10.

Den facilitet gør det muligt at gennemtygge en applikations klasser, så opstartstiden nedsættes. Specielt i forbindelse med 'serverless' sky-systemer skulle dette nedsætte opstartstider og give en reduktion af hukommelsesforbrug på op til hundredvis af megabytes pr. JVM-proces.

Nemmere at vedligeholde koden

Blandt andre nyheder er en nyskrivning af Socket-api’erne, som er Javas netværksgrænseflade på det lave niveau. De er skrevet om fra bunden af med Javas nio-biblioteker til ikke-blokerende ind- og uddata, blandt andet for at gøre det nemmere at vedligeholde koden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover Oracle udgiver Adoptopenjdk, der har IBM, Microsoft og andre i ryggen, også en open source-aftapning af Java 13, der bygger på den alternative virtuelle maskine Openj9. Linux-distributioner som Red Hat, Debian og Ubuntu plejer sædvanligvis også at give adgang til open source-udgaven i deres pakke-biblioteker.

Næste udgave af Java fastfryses ved årsskiftet og udkommer i marts måned næste år. Der er en fyldig liste af forslag til dén udgave, men mange af dem er overliggere fra sidste omgang, og man skal ikke regne med, at alle kommer med i Java 14.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger