Java 12 skæres ind til benet

13. december 2018 kl. 12:56
Java 12 skæres ind til benet
Illustration: Bigstock.
Strenge, der løber over flere linjer, droppes fra den kommende Java. Dermed er sprog-nyhederne skåret ned til halvdelen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det bliver tilsyneladende en historisk slank kommende opdatering af Java, der løber af stablen til foråret.

Java 12 var nede på to nyheder i forhold til til selve sproget.

Den ene nyhed er en ny switch-sætning, der på et senere tidspunkt skal munde ud i 'pattern matching,' som det kendes fra funktionelle sprog.

Den anden nyhed var 'raw literals,' som er streng-konstanter, der løber over flere linjer, som det kendes fra mange andre sprog. Nyheden var programsat til Java 12, men i en såkaldt 'preview feature'-udgave, hvor der åbnes en kattelem for, at api'et kan ændres i kommende udgaver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Denne funktion er især god til Oracles nye GraalVM, der kommer med understøttelse af sprog som Python og Javascript, men i C-baserede udgaver, i modsætning til JVM-implementeringer af sprogene. Med Graal kan kode i disse sprog kaldes fra Java-kode uden yderligere krumspring, og det ser pænest ud, hvis det kan gøres med en facilitet, hvor en streng kan løbe over flere linjer i kildekoden.

Men nu beder facilitetens bagmand, Oracles top-Java-guru Brian Goetz, om at tage en pause, og undlade at tage den nye funktion med i tolveren.

I et indlæg på udviklernes mailingliste skriver han:

»Preview feature-mekanismen er beregnet til faciliteter, hvor der er stor tiltro til, at faciliteten er færdigudviklet, og at sandsynligheden for at væsentlige ændringer ville blive foretaget, før den tilføjes i en permanent form, er lav. På dette tidspunkt tror vi ikke længere, at dette er tilfældet, og vi mener at det nuværende forslag vil være til skade for sproget. Vi er selvfølgelig skuffede over, at det betyder, at det vil tage lidt længere tid at føje denne facilitet til sproget, men vi synes det er det bedste valg.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

De øvrige nyheder i Java 12 har at gøre med JVM'en, som eksempelvis en ny garbage collector, hvor de pauser, som opstår i programmet ved genindvinding af hukommelse, er meget små.

Java 12 fastfryses mere eller mindre med udgangen af december. Version2 kigger nærmere på nyhederne i det nye år.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger