Japanske banker skaber ny digital valuta, der skal gøre op med kontant-afhængighed

Illustration: Bigstock
Der er millioner at spare, hvis flere betalinger bliver digitale, mener japanske banker.

En gruppe japanske banker vil – med opbakning fra landets centralbank – lancere en ny digital valuta klar til brug i 2020.

Det skriver Financial Times.

Læs også: Seks af verdens største banker vil samarbejde om ny digital valuta

Bank-konsortiet tællet landets største banker og er ifølge finans-mediet et modsvar på, at den kinesiske handelskæmpe Alibaba for nyligt lancerede mobilbetalingstjenesten AliPay i Japan.

Valutaen, der har fået navnet J Coin, minder da også mest af alt om et mobilt betalingssystem. Det er endnu ikke klart, om løsningen skal baseres på blockchain.

Til gengæld vil det digitale betalingssystem ikke have det transaktionsgebyr, som i dag er forbundet med kreditkortbetaling.

Læs også: WhopperCoin: Burger-kæde lancerer egen kryptovaluta i Rusland

Håbet er, at J Coin – der i værdi skal svare en til en til den japanske yen, vil mindske landets afhængighed er kontanter. Omkring 70 procent af finansielle transaktioner i Japan foregår i dag med kontanter, og det er en langt højere andel end i de fleste andre udviklede lande. Her er andelen i snit på 30 procent.

»Vi kan lide kontanter, fordi Japan er et meget sikkerhedsbevidst land,« siger Yasuhiro Sato, der er CEO i Mizuho Finaciel Group, som leder samarbejdet.

Læs også: Samsung bliver første internationale 'pay' i Norden: Lancerer mobilbetaling i Sverige

»Men kontanter er ikke så produktive, som vi er nødt til at ændre strukturen fra kontanter til elektroniske penge.«

Bankerne estimerer, at J Coin kan frigive ti milliarder yen – over en halv milliard kroner – ved at nedbringe omkostninger til at håndtere betalinger.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Peter Olsen

Jeg har svaert ved at se den reelle forskel fra dankortet , der nu har en del aar paa bagen. Eller mobilepay for den sags skyld. At de kalder "valutaen" for noget andet end Yen eller Kroner goer vel ingen praktisk forskel!?

  • 1
  • 0
#2 Henning Wangerin

Jeg har svaert ved at se den reelle forskel fra dankortet , der nu har en del aar paa bagen.

Jeg kan ikke modtage penge fra Dankort uden at det koster en bondegård. Med lidt held koster det det "kun" 3000 kr/år. Og som privat er det helt udelukket.

Eller mobilepay for den sags skyld.

Her er det gratis for person-til-person, men koster det koster stadigvæk 75 øre pr transaktion at modtage penge som firma.

Og ja. Jeg er helt klar over at håndteringen af kontanter i forretninger og koster penge. De skal jo tælles ved lukketid, sikres og bæres i banken.

/Henning

  • 1
  • 0
#4 Gert Madsen

og det ender med at blive forbrugerne for der er ikke andre i sidste ende.

Og desværre er det meget ugennemsigtigt hvad prisen er. Prisen fordeles mellem bankerne, butikkerne og forbrugerne. I visse tilfælde omfordeles der så efterfølgende med gebyrer, som ikke nødvendigvis afpejler den reelle omkostning. Umiddelbart vil jeg tro at det optimale er at lægge det direkte på butikkerne, som så kan sikre overlevelse af de bedste/billigste muligheder. Det kan selvfølgeligt også lægges på forbrugeren direkte. Jeg tror bare at det vil få indkøb af et USB-stik til at ligne bestilling af en billet med Ryan Air.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere