Japan står overfor kejserligt Y2K-problem

8 kommentarer.  Hop til debatten
Japan står overfor kejserligt Y2K-problem
Illustration: Bigstock.
Ny kejserlig æra kan give problemer med gammel software.
25. juli 2018 kl. 10:35
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Japan kan næste år stå med sit helt eget Y2K-problem. Ved overgangen til dette årtusind var der stor frygt for globale computerproblemer, på grund af programmer, der ikke kunne håndtere årstal på 2000 og fremefter. En del fejl blev der fundet, men den globale nedsmeltning udeblev.

Nu kan de samme problemer opstå i Japan, når den nuværende kejser trækker sig til april næste år.

Den japanske kalender er baseret på navngivne æra, der falder sammen med den herskende kejser. Siden Japans nuværende kejser, Akihito, tog tronen i 1989 har landet været i æraen Heisei eller 'fred overalt'. Den periode har dækket en stor del af den moderne computertid, så meget Japansk software har aldrig haft behov for at kunne ændres til en ny æra.

»Datoer er virkelig vigtige i edb-systemer og den måde, vi behandler information på,« siger Chris Weston, en teknologikonsulent, der arbejdede som computerprogrammør i løbet af årtusindskiftet, til tidsskriftet New Scientist (kræver login).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom de fleste systemer overlevede nytårsnat i 2000, skyldtes det dog omhyggelig forberedelse og kampagner, der gjorde opmærksom på problemet.

»Det var et problem, men det var godt forstået og godt kommunikeret,« siger Chris Weston.

Der er allerede taget foranstaltninger i brug for at imødegå problemet. Japans online-skattesystem fortsætter med at bruge Heisei-æra-datoen, men indeholder en note om, at dokumentet er officielt certificeret, indtil problemet er løst. Bystyret i Tokyo er gået et skridt videre: Det vil bruge vestlige datosystemer på officielle dokumenter, ved siden af den traditionelle japanske stil.

Næsten alle dele af det japanske samfund, fra lønninger til parkeringsbilletter, afhænger af nøjagtigtige datoer, så ændringen kan ødelægge systemer, der er afhængige af den japanske æra-navngivningskonvention.

Anne-Léonore Dardenne, som er en uafhængig analytiker af japanske indenlandske og internationale anliggender, advarer om, at de edb-systemer, der drives af postvæsenet, banker og registeret over boligadresser, der opretholdes af lokale myndigheder, kan gå i sort. Dette skyldes, at nogle systemer er afhængige af at kigge efter æradatoen for at fungere. Hvis et program leder efter et æranavn, der ikke findes, kan systemet holde op med at virke.

Ifølge et nyligt blog-indlæg er Microsoft også begyndt at forberede sig på æra-ændringen. Windows 10 indeholder eksempelvis nu en pladsholder til den nye æra i registreringsdatabasen. Derudover har firmaet også skrevet, at det meste software ikke er testet for at sikre, at det vil opføre sig normalt med en yderligere æra.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
26. juli 2018 kl. 12:21

Hvis solen skal blive ved med ad stå højst på himlen 1200 så er skudsekunder nødvendige

7
26. juli 2018 kl. 12:06

Vi har stadig problemer med skudsekunder, da servertiden stilles (og har samme klokkeslet 2 sekunder i træk), og ikke bare retter et offset med et sekund.

6
26. juli 2018 kl. 00:55

Lyder som Gangnam Style problemet

3
25. juli 2018 kl. 16:38

For de interesserede kan jeg kaste lidt lys over japanske datoer og hvorfor deres problem minder om Y2K.

De japanske datoer er faktisk baseret på de vestlige - de bruger de samme måneder og dage som i Danmark, inklusiv skuddage osv.

Men for årstal kan man vælge mellem internationale årstal og japanske årstal.

De japanske årstal består af dels en periode (f.x. Heisei), dels et tal. Så Heisei 12 vil være det 12. år, hvori Akihito var kejser. Det fungerer nogenlunde, så længe man gemmer begge dele.

Men Akahitos far sad længe på tronen - 63 år. Så da man begyndte at bruge computere i Japan, behøvede man ikke at gemme æraen. Alle vidste jo, at år '48 måtte være Shōwa 48. Præcis som vi ved, at når nogen er født i '72, så er det nok 1972.

Da Akahito så kom til magten, så kunne man fortsætte. Hvis nogen taler om år '60, så er det jo nok Shōwa 60, men hvis de taler om år '12, så er det sandsynligvis Heisei 12.

Men det ville naturligvis være bedre, hvis man også gemte æraen, ligesom det er bedre for os at gemme århundredet.

Især når man tænker på, at de to seneste kejsere har siddet ualmindeligt længe. Den foregående sad 14 år, så der har det været ret uklart, hvad man mente med år '12.

Som ekstra krølle vil et år med kejserskift have to årstal. Hirihito døde d. 7. januar 1989, så dagen efter 6/1 Shōwa 64 hedder 7/1 Heisei 1.

Eftersom man ikke ved, hvornår kejseren dør, er det også svært at kende årstallet på en fremtidig dato.

1
25. juli 2018 kl. 13:09

Fatter ikke hvorfor man ikke bare kører en stardard tid, og så når man vil vise tiden, kalder en konverterings rutine, der tager højde for skudår, skudsekunder, tidszoner, osv, og her kejser-æra.