Janus Friis tjener 2,8 milliarder på Skype-salg til Microsoft

Microsoft ventes at købe Skype for over 40 milliarder kroner. Den danske medstifter af Skype, Janus Friis, tjener i omegnen af 2,8 milliarder kroner på salget.

Microsoft er i slutforhandlinger om at købe den dansk-udviklede internettjeneste Skype i en handel, der står til at blive Microsofts allerstørste nogensinde.

Svenske Niklas Zennström og danske Janus Friis, de to stiftere af Skype, ejer stadig 14 procent af aktieposten i Skype, som er 1,12 milliarder dollar værd, ifølge gigaom.com. Det bliver til 2,8 milliarder kroner til hver af de to iværksættere, når handlen går igennem.

Prisen for Skype vil ifølge Wall Street Journal og New York Times komme til at ligge på 8,5 milliarder dollar ? altså godt 43 milliarder danske kroner. Opkøbet bliver det største i Microsofts historie.

De to iværksættere solgte selskabet til amerikanske eBay i 2005 for cirka 16 milliarder kroner. EBays ville dengang anvende Skype til kommunikation mellem eBays mange brugere, men løsningen vandt aldrig indpas.

Selv om Skypes funktionalitet ikke længere er enestående ? Microsoft har services med samme funktionalitet - er Skypes bruger-base og sociale netværk helt unik.

Hvis Microsoft får succes med at integrere Skype med Exchange og Microsofts andre kommunikationsværktøjer inklusiv Windows Phone 7, kan de give brugerne et større incitament til at blive ved med at bruge deres produkter, skriver Businessinsider.com.

Ifølge Wall Street Journal har også Facebook, Google og Cisco været i drøftelser med Skype om en mulig overtagelse, ligesom selskabet har overvejet en børsnotering.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (45)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Flemming,

de har Lync , Messenger og nu køber de så et produkt mere til en sindsyg pris hvis den er rigtig.

Det er ikke produktet, der er interessant - det er dets brugere, som Microsoft køber.

Det er samme sang som med Google.

"If you're not paying for it - you are not the customer. You are the product being sold."

 • 0
 • 0
#5 Deleted User

Har Skype nogensinde givet overskud?

Nej.

Men igen, Microsoft ville købe det for brugerne. Og fordi at de mangler en voice/video chat mulighed.

Hvis Google købte det, og tilføjede det til deres stack i Android og GMail, ville det ramme Microsoft hårdt på deres forretning.

Skype integration med Lync ville blive rigtig godt.

 • 0
 • 0
#6 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Michael,

Gad vist hvor mange skype-brugere der findes, som gider blive fedtet ind i exchange og hvad microsoft ellers finder på af overflødigt fedt.

MSN Messenger er jo Microsofts "kerneprodukt", og det er jo ikke overvældende bloated i dag. Jeg tror ikke at man vil smække det over på Exchange eller lignende - de køber det for reklamegrundlaget.

Og hvad er så den egentlige grund til købet? Det er naturligvis et angreb på Google.

 • 0
 • 0
#7 Deleted User

I mine øjne er der to muligheder: 1. MS forsøger at stoppe konkurrencen ved at købe (og lukke??) en konkurrent til egne produkter 2. MS vil gerne have fingre i et produkt der ikke har så dårligt et ry som MS Messenger. Successen i forbindelse med mulighed 2, er at de ikke fedter Skype ind i et eller andet Exchange/Outlook/Sharepoint helvede som ingen har behov for.

 • 0
 • 0
#12 Jesper Poulsen

Dårligt ry hos hvem?

Hos dem der bruger det. Den eneste grund til at der er så mange brugere er, at det følger med en Windows-maskine.

Skidtet er samtidig den største kilde til spam.

Jeg har en account på den IM-protokol. Den er oprettet til formålet. Mail-adressen benyttes ikke til andet og ligger på mit eget domæne, på min egen mailserver. Det er samtidig den adresse der modtager mest spam af dem alle.

Selv den adresse jeg bruger til diverse tilmeldinger på nettet får mindre spam - langt mindre spam.

At bruge en mailadresse som ID til en IM er et fejldesign.

 • 0
 • 0
#13 Deleted User

Hos dem der bruger det. Den eneste grund til at der er så mange brugere er, at det følger med en Windows-maskine.

MSN Messenger, og Windows Live Messenger, har ALDRIG fuldt med Windows.

Og der er estimeret 300 millioner brugere af Windows Live Messenger i dag.

At bruge en mailadresse som ID til en IM er et fejldesign

Men også langt det nemmeste. Nick-names (Name colission go!), eller IRQ numre er bare ikke særlig brugervenligt.

 • 0
 • 0
#17 Sune Rentow

Brugerne er selvfølgelig interessante, men Skypes teknologi er også god.

Lydkvaliteten i Skype er væsentlig bedre en Lync og andre voip løsninger. Primært pga. deres Silk audio kodeks og deres infrastruktur. Så forhåbentlig vil at opkøb betyde bedre lyd i messenger og lync

 • 0
 • 0
#19 Martin Cording

Nok er der stor gæld i dette køb, men virksomheden er i det mindste clean. Der er ikke flere juridiske problemer, som der var dengang Silver Lake overtog.

Microsofts intention må jo være at integrere med Windows Live (og dertilhørende), hvilket nok fører til en udfasning af Lync og Messenger - eller omvendt?

Uanset om de migrerer databaser og laver en samlet klient, eller beholder alle deres klienter (som de godt kunne finde på), så vil Skype blive UI'zied(?) af Microsoft. Også tror jeg at de kan vinke farvel til +100 millioner af deres brugere - og hvis de tvinger adgang kun fra deres eget OS, så er det lige +200 mere :)

 • 0
 • 0
#20 Jesper Jepsen

Mener nu at MSN Messenger fulgte med XP, hvordan ville de ellers have skubbet ICQ af pinden i sin tid.

er det 300 milioner konti eller aktive brugere? og hvor aktive?

Største frygt er at skype bliver Win only nu, hvilket vil give plads til et nyt program der arbejder på tværs af OS'er.

 • 0
 • 0
#21 Niels Hartvig

Det kommer an på hvilket UI team der står for en evt. overhaling. Med Metro (som ventes at gå videre til Win8) har de et af markedets mest spændende og reneste UIs. Skypes egen UX afdeling har gjort hvad de kunne det seneste år for at skræmme brugere væk (og det ellers rene look på Skype til OSX står også til at blive 'unifiet' :-/).

Bottom line; det er ikke sikkert at det er så slemt endda. Som på mange andre punkter er MS ved at løbe fra sit rygte som onde, ligeglade og gammeldags (det gælder ikke hele biksen - bare så MS trolls kan spare deres kræfter, ikk' ;-)).

 • 0
 • 0
#23 Deleted User

Det er da bedre at Microsoft får Skype end at Facebook gør det. Enhver der har købt en computer er jo allerede kunder hos Microsoft, men Facebook har man i det mindste en reel mulighed for at undgå. Jeg ville godt nok blive ked af det hvis jeg pludselig havde en Facebook-bruger med hele min venneliste, fordi Zuckerberg købte Skype og kørte et importscript.

 • 0
 • 0
#25 Martin Juhl Jørgensen

Kan ikke helt forstå din begrundelse, du vil heller have at MS får adgang til alle dine venner end FB gør?

Som du selv siger; nu er der ingen vej uden om Skype, men hvis FB købte dem så kunne man vælge det fra.

Er lidt tvedelt omkring hvad opkøbet kommer til at betyde for programmet i sin nuværende form.

 • 0
 • 0
#27 Peter Jespersen

Først sælger han Skype til eBay og får i omegnen af DKK 7 mia.

Så sælger han samme produkt til Microsoft for 2,8 mia.

Et eller andet siger mig, at Janus har spillet sine kort HELT rigtigt! :-)

Var der ikke yderligere noget med at eBay yderligere betalte dem et millionbeløb for at blive - for senere at betale dem et millionbeløb for at skride.

Hvorefter det gik op for eBay at de rent faktisk ikke havde fået købt hele produktet ?

 • 0
 • 0
#29 Jesper Poulsen

Windows Messenger (2001-2008) fulgte med Windows XP, men MSN Messenger (1999-2005) og Windows Live Messenger (2006-) har ikke fulgt med noget OS.

Windows Messenger blev udfaset på et tidspunkt hvor man have fået hele kloden hooked på protokollen. MSN Messenger og Windows Live Messenger er "naturligt" tilbehør som følge af det lockin MS sikrede sig med Windows Messenger.

 • 0
 • 0
#31 Kenn Nielsen

Eftersom det er en realistisk mulighed at MS helt overtager Nokia, så kunne man forestille sig, at en telefon der virker ens for brugeren uanset om den kører Skype næsten gratis over WLAN, eller benytter en anden teleoperatør, kunne blive et 'hit'.

K

 • 0
 • 0
#34 Deleted User

Windows Messenger (2001-2008) fulgte med Windows XP, men MSN Messenger (1999-2005) og Windows Live Messenger (2006-) har ikke fulgt med noget OS.

Rigtigt.

Og Windows Messenger havde altså intet med MSN Messenger at gøre. Grundlaget for den høje brug af MSN Messenger var fordi at det virkede med en Hotmail konto -- noget som var meget populært, dengang gratis email stort set kun var Yahoo og Hotmail.

Messenger har opnået 300 millioner brugere fuldstændig legalt, selvom jeg godt ved at visse trolls herinde aldrig vil acceptere det faktum.

Windows Live Essentials er blevet pushet som Important Update. Det er vel næsten lige så godt som at "følge med".

Gennem Microsoft Update, ikke Windows Update.

 • 0
 • 0
#35 Deleted User

Til gengæld har man rigtig svært ved at forestille sig at Microsoft skulle lave et sådant produkt, de giver ikke noget væk gratis som de kan se en måde at tjene penge på.

Consumer markedet er ret vigtigt for Microsoft, så at skabe et produkt der beholder, eller tiltrækker, kunder til deres consumer platform, er også en måde at tjene penge på.

Derudover vil de tjene penge på salg af abbonomenter til pc2phone opkald, ligesom Skype gør i dag.

Og sikkert kunne markedsføre det mere som voice-phone til virksomheder, end det er lykkeds for Skype.

Med integrationen i Lync (Erstatningen for Microsoft Communicator), ville de sikkert også kunne tjene penge der.

Så vi snakker nok samme forretningsmodel som med Windows Live, og som mange af deres produkter har i dag -- Gratis/billigt for consumers, "dyrt" for virksomheder.

 • 0
 • 0
#37 Kenn Nielsen

de giver ikke noget væk gratis som de kan se en måde at tjene penge på.

Nej, men dette kunne være løftestangen der behøves, for at vinde kunderne over til MsNokia, og set på den måde giver det mening.

Hvis nogen skal negligere hvad teleoperatørene mener herom, så tror jeg at det lige netop er MS.

Kunne de lave sådan en telefon, ville jeg da alvorligt overveje den.

K

 • 0
 • 0
#38 Nikolaj Brinch Jørgensen

Jeg synes også perspektivet er godt. Men en telefon som laver flat-rate samtaler på 3G nettet er der vel intet nyt i. Det gør min iPhone allerede med abonnement hos 3. Ja jeg bruger Skype for at benytte WiFi til det samme, når 3G er for dyrt (udlandet). Men der er der adskillige Apps der allerede tilbyder (Viper mv.).

Teleoperatøren tjener jo fortsat på 3G forbindelsen. Det er først når han kan bypasses som mellemmand (det varer alligevel nok rigtig lang tid), at det bliver virkelig interessant, til den tid har Apple, Google osv. nok en løsning i ærmet der klarer den sag.

 • 0
 • 0
#39 Nikolaj Brinch Jørgensen

Jeg synes også perspektivet er godt. Men en telefon som laver flat-rate samtaler på 3G nettet er der vel intet nyt i. Det gør min iPhone allerede med abonnement hos 3. Ja jeg bruger Skype for at benytte WiFi til det samme, når 3G er for dyrt (udlandet). Men der er der adskillige Apps der allerede tilbyder (Viper mv.).

Teleoperatøren tjener jo fortsat på 3G forbindelsen. Det er først når han kan bypasses som mellemmand (det varer alligevel nok rigtig lang tid), at det bliver virkelig interessant, til den tid har Apple, Google osv. nok en løsning i ærmet der klarer den sag.

 • 0
 • 0
#40 Leonard Kramer

Og Windows Messenger havde altså intet med MSN Messenger at gøre.

Windows Messenger's protocol var kompatibel med MSN/Windows Live Messenger's i hvert fald indtil 2008 (dog i de senere aar med reduceret funktionalitet).

Mens jeg stadig brugte Windows, var den min fortrukne version da MSN/Live versionen havde alt for meget ligegyldigt skrammel.

Fra Wikipedia:

Windows Messenger is a client by Microsoft that is included in the Windows XP operating system. Designed for use by corporate users as well as home users, it was originally created as a streamlined and integrated version of MSN Messenger. After its initial release in 2001, it was later upgraded in 2004, when it was made available for Windows 2000 and Windows Server 2003.

 • 0
 • 0
#44 Björn Sveinbjörnsson

Skype kører hele deres backend på Linux. Jeg ved at deres VoIP er P2P men der ska laves en hel del på Skypes servere.

Se her f.eks. http://skypecareers.com/jobs/548-senior-software-engineer-backend

Jeg vil være den første at byde Microsoft velkommen til den varme Linux familje :)

Her en kommentar fra minimsft http://minimsft.blogspot.com/2011/05/skype-steve-ballmer-discovers-way-t...

Det her bliver meget interessant.

Mvh,

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere