Jagten på it-folk fører til Cairo: Egypten sprøjter 50.000 specialister ud om året
Den store mangel på it-specialister får mange it-chefer og -organisationer til at søge mod udlandet for at finde arbejdskraft. Tendensen har bølget gennem Asien og videre til Østeuropa og er nu så småt nået til Mellemøsten – nærmere bestemt Egypten.
Der er måske ikke tale om en decideret tendens endnu, men allerede i 2016 blev Egypten udnævnt til bedste outsourcingdestination af European Outsourcing Association.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Mon ikke, at dette eksempel er værd til efterfølgelse, som SAS m.fl. allerede gør det i dag for at undgå diverse begrænsninger indenfor EU og DK af arbejdskraftens fri bevægelighed og løndumping andet end EU's minimumsløn og den danske arbejdsmodel, hvor fagforeningerne er arbejdsgivernes håndlangere eller er bange for at sige dem for meget i mod.
Den evige jagt på billig arbejdeskraft har forlængst sat ind. Dette er bare toppen af isbjerget. Allerede omkring årtusinde-skiftet blev jeg tilbudt lønninger langt under gængs markedspris og blev derved udkonkurreret af billig udenlandsk arbejdskraft, som kan klare alt. Det gælder også statens opgaver. Jeg tror, at mange af statens opgaver indirekte bliver varetaget af arbejdskraft, hvis side de er på, man kan betvivle. Men, hvad gør det? Bare arbejdskraften er dygtig, billig og villig!
Hvad er arbejdsgivernes næste hittepåsomhed? Det er "remote working", hvor arbejdskraften arbejder fra det land, som de nu er borgere eller bosiddende i. Altså en total omgåelse af EU's og de danske arbejdsmarkedsregler m.fl.!
Hvordan har de selvsamme virksomheder tænkt sig, når vi alle er blevet lige fattige/rige, at vi som forbrugere skulle have råd til at købe deres alt for dyre produkter?
Mon ikke dette er EU's kernemål, at gøre os alle lige fattige/rige. Ren maxisme. Mon, de liberale har fanget den eller har de?
Jamen er dette ikke en oplagt mulighed for alle de andre virksomheder til efterfølgelse, lige som SAS m.fl. allerede gør og opretter datterselskaber, som står for rekrutteringen af den bedste, og billigste, arbejdskraft rundt om i verdenen for at undgå lønninger til, som sjovt/mærkeligt nok er, os, som forbrugere, der i sidste ende skal købe deres alt for dyre produkter...
Og, mærkeligt nok, så bekæmper EU ikke dette cirkus andet med minimumsløn og dansk arbejdsmarkedsmodel, hvor fagforeningerne er arbejdsgivernes håndlangere.
Hvad mon de ikke finder på? Opfindssomheden skorter det da ikke med i den liberale konkurrences navn... Det sidste nye er "remote working". Her kan man direkte hyre arbejdskraften ude fra verdenen uden begrænsninger for arbejdstageren ift EU eller DK regler om arbejdskraft m.m...
I sidste ende bliver verdenen lige fattig/rig og det tror jeg er EU's kernemål... Ren maxistisk tankegang. Tænk, at de neoliberale ikke har fattet den eller har de?
Hvor er det ulækkert, at læse om disse outsourcing virksomheder, som kynisk omgår solidariten med oprindelseslandets ledige (her DK) eller EUs ledige borgere.
Men, de er der jo straks som i straks, når vi skal stemme om ophævelse af forbehold indenfor EU. Men, om de "grådige" virksomheder vil arbejdskraften i EU eller DK. Nej, der kan vi hoppe i havnen. Så hellere spare en trediedel inden de rykker til næste billige område.
Om jeg begriber, hvordan V2 uden blussel kan sige "I takt med, at it-specialister bliver dyrere og sværere at få fat på" som om det var en universel sandhed. Nej, det er brancheforeningernes påstand, men ingen har checket, om den påstand har rod i virkeligheden. Jeg kender ledige IT-folk/ingeniører herhjemme med 30 års erfaring, som aldrig nogensinde får svar på deres ansøgninger. Hvorfor?
Jo, jeg ved godt, hvorfor brancheforeningerne fremfører deres påstand. De har en interesse i at fastholde arbejdsgivers marked med overskud af arbejdskraft, så hverken ansatte eller ledige begynder at tro, at de er noget. Men hvorfor V2 hopper med på den vogn?
Er det fordi V2 har rod i ingeniørforeninger, og de foreninger ser en interesse i at signalere arbejdskraftmangel? Det kan de ansatte jo bruge til at presse løn- og ansættelsesvilkår i vejret.
Jamen så ved vi hvor vi har crossworkers.Desuden er 60 procent af befolkningen under 30, så talentpuljen er rigtigt interessant
Engang (måske endnu) var en specialist en"mand" der var 100 km fra hjemmet, sådan er det måske også blevet for IT specialister.
Er der en generel misforståelse i det omgivende samfund om at IT er ét speciale?
Det virker ikke kun til at være en misforståelse i det omgivende samfund. Jeg har mødt flere i branchen som tydeligvist mente at en udvikler var en udvikler var en udvikler. Til gengæld, så virker til at HR betragter os "ressourcer" som et spil bilkort. Begge dele er ca. lige forkerte, og kan nok forklare en ting eller to.
Nej, man kan ikke blive IT-specialist på 6 uger uden en masse forudgående (punktum). Det er ikke en beskyttet tittel. Man gør ikke nogen som helst en tjeneste, ved at løbe ned af det spor.
Det er korrekt. Virksomhederne "opgradere" kun medarbejdere ift. MUS. Andre skal mindst have 2 års praktiske erfaringer og komme fra en stilling med netop de krævede erfaringer/kompetencer. Alt andet tæller ikke! Det samme gælder også for den udenlandske arbejdskraft! Virksomhederne ønsker kun "plug-and-play" medarbejdere, som kan starte med at løse deres problemer/udfordringer fra dag et!
Man skal have erhvervserfaring fra IT branchen for at blive specialist på 6 uger.
Og specialist er en der kan gå dybt i et område, ikke en der er bred i sit område. Så med passende forudsætninger kan man vel godt blive en snæver specialist på 6 uger.
Er der en generel misforståelse i det omgivende samfund om at IT er ét speciale?
Så er der da noget som vi på en eller anden måde skal informeret samfundet om.
Underligt at de i Egypten har +4600 ledige IT specialist job.https://www.naukrigulf.com/it-specialist-jobs-in-egypt
Nu er IT-Specialist ikke en beskyttet titel, og heldigvis kan Dansk Metal uddanne IT-specialister på 6 uger: https://www.danskmetal.dk/feed/sider/bliv-it-specialist-p%C3%A5-6-uger.aspx/