Jagtede Apple-tyve på Nørrebro: Software førte politi til shawarmabar

27. marts 2012 kl. 10:4414
Efter en time og ti minutters jagt i det københavnske natteliv fik et offer sin stjålne Macbook og iPad tilbage. Overvågningssoftwaren Find my iPhone ledte offer og politi til shawarma-bar på Nørrebro.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er slet ingen dum idé af udstyre sin telefon eller bærbare pc med software, der kan spore maskineriet, hvis det bliver stjålet.

Det viser endnu et aktuelt tilfælde, hvor det er lykkedes offeret at skaffe sit stjålne computer-grej for tusindvis af kroner tilbage i løbet af få timer.

Det skete i sidste uge for Morten Philipps, der til daglig er pædagogisk it-vejleder ved en læreruddannelse på Frederiksberg.

Han var torsdag aften på bar i nærheden af Rundetaarn i København. Ved 22-tiden blev hans taske med en Macbook Pro og en iPad til samlet over 15.000 kroner stjålet, mens han var på toilettet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Fem minutter efter jeg er kommet tilbage, opdager jeg, at tasken er væk,« fortæller han til Version2.

Hændelsen er den anden historie på Version2 på mindre end en uge, hvor bærbare pc'er for tusindvis af kroner skaffes hjem til ejermanden i løbet af få timer på grund af overvågningssoftware.

Efter hurtigt at have spejdet rundt i barlokalet efter tasken tog Morten Philipps sin iPhone frem fra jakken og startede funktionen Find min iPhone, som også var aktiveret på hans stjålne iPad med 3G.

Med den i hånden kunne han derefter følge iPad'ens position – og dermed tyvene – på et kort rundt i byen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klokken 22.25 – cirka et kvarter efter at have opdaget tyveriet – beslutter Morten Philipps sig for at sætte efter tyven.

»Jeg får lov at låne en cykel og begynder derefter at følge pletten fra GPS-trackingen på kortet,« siger Morten Phillipps.

Han kommer første gang tæt på 'pletten' ved H.C. Andersens Boulevard, men kan ikke få øje på hverken taske eller tyv i nærheden.

Herefter ringer han til politiet og anmelder tyveriet:

»De meddeler, at der er røveri for tiden og ikke kan sende en vogn, men at de nok skal komme, hvis jeg kan se gerningsmændene,« forklarer Morten Philipps til Version2.

Hans jagt på 'pletten' gennem byen ender i nærheden af en shawarma-bar på Frederikssundsvej ved Nørrebro Station klokken cirka 23.

På det tidspunkt kan Morten Phillips for første gang se, at to personer går ind på shawarma-baren med hans taske under armen.

Han ringer til politiet, der dukker op i en patruljevogn få minutter efter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg kan se, at de står derinde og skal lige til at spise deres shawarma, da politiet går ind. De snakker med politiet i cirka 20 minutter og bliver så lagt i håndjern og taget med på stationen,« siger Morten Philipps til Version2.

Efter at have fortalt den ene betjent om indholdet fik Morten Philipps sin taske med Macbook Pro og iPad igen cirka 23.20 - blot en time og ti minutter efter, tasken forsvandt fra baren.

»Da jeg åbner tasken sammen med betjenten, ligger der faktisk en ekstra Macbook dernede, som ikke er min. Den åbner vi og kan med det samme se, hvem der ejer den, ud fra navnet på en Skype-konto. Så det var dejligt også at kunne hjælpe en anden person,« siger Morten Philipps.

Var du på noget tidspunkt bange, mens du fulgte efter tyvene?

»Jeg tænkte da helt sikkert, at det kunne ende med en ubehagelig konfrontation. Man kan jo aldrig vide, hvem der står i den anden ende. Så jeg besluttede mig for at bevæge mig frem med forsigtighed og holde mig i baggrunden,« siger Morten Philipps til Version2.

Har du noget godt råd til andre, der kommer i en lignende situation?

»Man skal gøre noget for det selv. Vær aktiv, men sørg for at undgå konfrontationen med gerningsmændene,« siger Morten Philipps.

Onsdag i sidste uge kunne Version2 fortælle historien om et københavns softwarehus, der fik stjålet bærbare pc'er og Macbooks for samlet 55.000 kroner.

En af maskinerne havde installeret overvågningssoftwaren Prey, og derfor kunne politiet blot otte timer efter tyveriet hente de bærbare hos en mand på Amager.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
28. marts 2012 kl. 01:45

Hej Morten, godt at høre du fik den igen !

Snakkede for nyligt med en kammerat, om hvorfor software tyverisikringer ikke kommer med som standard udstyr på stationære, bærbare, tablets og telefoner. Han mente det var fordi at de sælge mere ved ikke at have tyverisikring, hvis folk får den stjålet, så har de oftest en forsikring og købe måske den sidste nye model, totalt Win for producenten, eller hvad ?

13
27. marts 2012 kl. 23:53

Sjovt at høre at softwaren kan bruges!

8
27. marts 2012 kl. 13:20

På den ene side gir jeg de andre ret, aldrig lad sådan noget udstyr stå alene.. men så igen, når man kan spore det og fanger nogen så synes jeg det er super.. Men jeg vil dog påpege at politiet godt må kunne samarbejde især når man selv kan spore ens udstyr.. Følgende kunne have endt skidt for offeret og så er jeg da glad for at høre om at en ekstra ejer fik sit udstyr retur :)

5
27. marts 2012 kl. 12:27

.. om politiet også havde været behjælpelige, hvis varerne havde befundet sig på Christiania? Og hvor lang tid kan der gå, før selv de dumme kriminelle lærer at slukke for det udstyr, de stjæler?

3
27. marts 2012 kl. 11:46

Min datter fik stjålet sin iPod Touch fra vores hotelværelse den første dag på ferien. 6 dage senere, da vi har glemt alt om at finde den igen, aktiveres den i nabobyen og jeg får en en email omkring det. Med min iPad i hånden og bag på en motorcykel med en betjent for turistpolitiet går vi på jagt efter den, nu hvor vi kan se hvor den nogenlunde befinder sig. Det skal siges at GPS på Koh Chang ikke er lige så opdateret som i København, så derfor var der en del afvigelser i geografien og vi måtte gætte os frem flere steder. Til sidst finder vi iPod'en i lommen på en butikansat i en elektronikbutik, som sælger brugte (og åbentbart også stjålne) varer. Efter noget tovtrækkeri med Thailandsk bureaukrati får vi iPod Touchen et par dage efter, selv om det sikkert havde gået hurtigere med lidt penge i deres "tip-box" som stod ved indgangen til politistationen. Anyways - sikke en oplevelse omkring en situation man helst er foruden.

4
27. marts 2012 kl. 12:17

Øhhh, kan en Ipod Touch sende data ??

9
27. marts 2012 kl. 13:28

IPod Touch kan sende data og dermed sporingssignal via GPS til andre Apple devices med Find my Iphone App. Vi fandt jo frem til den :-)

2
27. marts 2012 kl. 11:35

Men helt ærligt, han fortjente det ikke. Offentlige toiletter er godt nok små, men der er altså plads til lidt elektronik.

12
27. marts 2012 kl. 19:38

@Malte Hold da kæft du er da godt nok en nar at høre på. Hvordan fanden kan du sige at en person ikke fortjener at få sit stjålne udstyr tilbage?!? Du synes altså det er fint at blive straffet så hårdt for at man "dummer" sig ved at stole lidt på sine medmennesker.. Håber sq der er nogen der stjæler fra dig næste gang du selv er uopmærksom i 5 minutter..

1
27. marts 2012 kl. 11:08

Jeg har et godt råd: Lad være med at tage din MacBook Pro og din iPad med i byen, og hvis du gør, så lad dem ikke stå alene, mens du går på toilettet.

6
27. marts 2012 kl. 13:00

Hej Palle Jeg kan jo kun give dig ret, men jeg kom lige fra arbejde og var ude at spise med nogle kollegaer og fik sidenhen en øl. Tasken stod lige ved mine kollegaer, og jeg havde set efter "skumle" personer på stedet inden jeg gik.

Toilettet er lidt lille til en stor mand som mig med taske på ryggen ;)

Grunden til at jeg selv synes at historien er god er, at det hjalp at gøre noget selv, og at jeg formentlig aldrig havde set mine ting igen, hvis ikke jeg selv havde handlet aktivt.