Jagtede Apple-tyve på Nørrebro: Software førte politi til shawarmabar
Det er slet ingen dum idé af udstyre sin telefon eller bærbare pc med software, der kan spore maskineriet, hvis det bliver stjålet.
Det viser endnu et aktuelt tilfælde, hvor det er lykkedes offeret at skaffe sit stjålne computer-grej for tusindvis af kroner tilbage i løbet af få timer.
Det skete i sidste uge for Morten Philipps, der til daglig er pædagogisk it-vejleder ved en læreruddannelse på Frederiksberg.
Han var torsdag aften på bar i nærheden af Rundetaarn i København. Ved 22-tiden blev hans taske med en Macbook Pro og en iPad til samlet over 15.000 kroner stjålet, mens han var på toilettet.
»Fem minutter efter jeg er kommet tilbage, opdager jeg, at tasken er væk,« fortæller han til Version2.
Hændelsen er den anden historie på Version2 på mindre end en uge, hvor bærbare pc'er for tusindvis af kroner skaffes hjem til ejermanden i løbet af få timer på grund af overvågningssoftware.
Efter hurtigt at have spejdet rundt i barlokalet efter tasken tog Morten Philipps sin iPhone frem fra jakken og startede funktionen Find min iPhone, som også var aktiveret på hans stjålne iPad med 3G.
Med den i hånden kunne han derefter følge iPad'ens position – og dermed tyvene – på et kort rundt i byen.
Klokken 22.25 – cirka et kvarter efter at have opdaget tyveriet – beslutter Morten Philipps sig for at sætte efter tyven.
»Jeg får lov at låne en cykel og begynder derefter at følge pletten fra GPS-trackingen på kortet,« siger Morten Phillipps.
Han kommer første gang tæt på 'pletten' ved H.C. Andersens Boulevard, men kan ikke få øje på hverken taske eller tyv i nærheden.
Herefter ringer han til politiet og anmelder tyveriet:
»De meddeler, at der er røveri for tiden og ikke kan sende en vogn, men at de nok skal komme, hvis jeg kan se gerningsmændene,« forklarer Morten Philipps til Version2.
Hans jagt på 'pletten' gennem byen ender i nærheden af en shawarma-bar på Frederikssundsvej ved Nørrebro Station klokken cirka 23.
På det tidspunkt kan Morten Phillips for første gang se, at to personer går ind på shawarma-baren med hans taske under armen.
Han ringer til politiet, der dukker op i en patruljevogn få minutter efter.
»Jeg kan se, at de står derinde og skal lige til at spise deres shawarma, da politiet går ind. De snakker med politiet i cirka 20 minutter og bliver så lagt i håndjern og taget med på stationen,« siger Morten Philipps til Version2.
Efter at have fortalt den ene betjent om indholdet fik Morten Philipps sin taske med Macbook Pro og iPad igen cirka 23.20 - blot en time og ti minutter efter, tasken forsvandt fra baren.
»Da jeg åbner tasken sammen med betjenten, ligger der faktisk en ekstra Macbook dernede, som ikke er min. Den åbner vi og kan med det samme se, hvem der ejer den, ud fra navnet på en Skype-konto. Så det var dejligt også at kunne hjælpe en anden person,« siger Morten Philipps.
Var du på noget tidspunkt bange, mens du fulgte efter tyvene?
»Jeg tænkte da helt sikkert, at det kunne ende med en ubehagelig konfrontation. Man kan jo aldrig vide, hvem der står i den anden ende. Så jeg besluttede mig for at bevæge mig frem med forsigtighed og holde mig i baggrunden,« siger Morten Philipps til Version2.
Har du noget godt råd til andre, der kommer i en lignende situation?
»Man skal gøre noget for det selv. Vær aktiv, men sørg for at undgå konfrontationen med gerningsmændene,« siger Morten Philipps.
Onsdag i sidste uge kunne Version2 fortælle historien om et københavns softwarehus, der fik stjålet bærbare pc'er og Macbooks for samlet 55.000 kroner.
En af maskinerne havde installeret overvågningssoftwaren Prey, og derfor kunne politiet blot otte timer efter tyveriet hente de bærbare hos en mand på Amager.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.