Iværksættere har udviklet mini-pc til studerende i udviklingslande

Illustration: ecompx
100 dollar pc fra norske iværksættere skal give studerende i udviklingslande billig adgang til at software.

Et norske iværksætterfirma Ecompx har udviklet en prototype på en Arm-baseret mini-pc med uddannelsesprogrammer, som er designet til brug i udviklingslandene.

PC'en har fået navnet ePC, skriver digi.no.

Iværksætterne mener, at mini-pc'en skal konkurrere med større og mere velkendte pc'er og tablets - men den har dog den fordel, at den kan fungere selv i områder med sporadisk internetdækning.

»Vi satser på en pris på 100 dollar. Så tjener vi penge, får dækket alle omkostninger, og kan levere en maskine som er konkurrencedygtig«, siger administrerende direktør Sami Lazreg i Ecompx til digi.no.

Når PC'en er endeligt klar til markedet, vil den få en skærm på mellem 5 og 5,5 tommer, et nyudviklet patenteret tastatur og en lille touchpad.

Den bliver lanceret både i plast og i en version i aluminium.

Operativsystemet er Linux-baseret og bliver kaldt Ecompx OS. Iværksætterne har også udviklet deres egen grafiske brugergrænseflade, GUI.

Når man starter computeren vil man blive guidet til fx at etablere en brugerkonto. En AI-baseret chatbot, Zora, som er udviklet i Python og AIML-script, vil kunne besvare spørgsmål.

Al software på pc'en er open source-baseret, fx LibreOffice, Firefox Lightweight Browser, og kan anvendes uden internetadgang.

Testudgaven kører på en Arm-processor, som man også vil fortsætte med i den endelige udgave, på 2 GB RAM. Desuden en 64 GB harddisk.

Minipc'en strømfødes af et batteri og en 20 W solcelle.

Udviklerne er nu på jagt efter investorer, som vil finansiere det videre forløb mod en markedsføring af computeren.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere