Iværksætter: It-talenter skyr det offentlige
Vores generation bedste it-folk arbejder ikke i det offentlige for at gøre vores samfund bedre.
Sådan lyder meldingen fra serie-iværksætter Thomas Madsen Mygdal, der har medstiftet virksomheder som Socialsquare og 23. Fra scenen til konferencen ‘Bedre grunddata på vej’ revsede han tirsdag det offentliges evne til at tiltrække it-talenter.
»De sidder og nørkler med algoritmer i startups, og overlader i stedet den offentlige it-udvikling til indere i CSC,« forklarede han.
Årsagen er det rigide system, som it til det offentlige udarbejdes under, mener Thomas Madsen Mygdal.
»Det er systemisk,« siger han til Version2 og fortsætter.
»Det offentlige benytter sig af store konsulent virksomheder, som opererer på den måde, man nu gør med kravspec’s og så videre. Der er ikke nogen af vores generations bedste folk, der gider at arbejde under det regime. «
Designperspektivet mangler
Oven i kommer det faktum, at meget kodearbejde er blevet outsourcet og ikke længere laves i Danmark, tilføjer Thomas Madsen Mygdal, der startede sin første virksomhed som 17-årig.
I 2009 blev han investor i virksomheden Podio, som i 2012 blev solgt til amerikanske Citrix for over 300 millioner. Lige nu er iværksætteren direktør for videoplatformen 23video.
Modus operandi for startups er væsentlige anderledes end i det offentlige, når det kommer til it-udvikling, forklarer han.
»Det offentlige handler om featurecreep, det handler om kravspec’, og det handler om ikke at tage designbeslutninger. Hvis du kigger på alle offentlige it-systemer, så har de jo 47 knapper og mærkelige funktioner - i stedet for at man også omlægger sine arbejdsgange og indser, at noget, der var vigtigt for tyve år siden, måske ikke er vigtigt mere,« siger Thomas Madsen Mygdal.
Hundrede gange mere effektivt
I startup-virksomheder satser man på de mennesker, som kan udrette noget helt særligt. Den indbyggede logik er, at 2-3 virkelige dygtige mennesker kan bygge hvad som helst, understreger iværksætteren.
»Jeg kigger på nogle offentlige produkter og tænker, det kunne vi bygge på 6-9 måneders tid, hvis vi var en tre-fire gode folk, der satte os det for,« siger Thomas Madsen Mygdal.
»Så hvis du lagde alle de her ting sammen, så kunne man nok gøre det hele hundrede gange mere effektivt og økonomisk. Jeg synes, det er et problem,« bemærker han, og tilføjer, at han ikke forestiller sig at det offentlige nødvendigvis skal hyre startupsvirksomheder til at levere store it-produkter.
»Det er ikke, fordi man skal sætte tre-fire drenge i en kælder til at gøre det her. Der findes masser af folk, der har en trackrekord, og kan de her ting. Men vi har ikke en måde, hvorpå de to ting kan mødes, fordi vi endnu er underlagt det her kontraktregime.«
Inspiration fra England
Danmark kan med fordel se på Storbritanniens Digital Service, som hjælper det offentlige med at udvikle bedre digitale tjenester og dele information hurtigere, pointerer iværksætteren.
‘Vi sætter brugerens behov foran det offentliges behov,’ lyder det blandt andet på hjemmesiden.
»Digital service blev etableret som et internt konsulenthus. De har hyret de bedste 200-300 mænd og blandt andet stjålet dem fra startups med videre. Og så har de opbygget deres egen innovationskultur, hvor de pludselig kunne flytte en masse ting enormt hurtigt,« fortæller Thomas Madsen Mygdal, der betragter diskussion som ideologisk snarere et teknisk eller organisatorisk.
»Det digitale er ideologi,« fastslår han på konferencen om fri tilgang til dansk grunddata.
»Det er en populær diskurs, at data skal være værdiskabende og effektiviserende. Men for mig handler det her om en ideologisk diskussion om, hvilket samfund vi gerne vil leve i,« siger Thomas Madsen Mygdal.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.