ITU-undersøgelse gør op med myte om Facebooks ekkokamre

Næsten en tredjedel af danskerne ændrer af og til holdning som følge af en politisk diskussion på Facebook.

En ny undersøgelse fra forskningsgruppen DECIDIS på IT-Universitetet gør op med forestillingen om, at de sociale medier gør brugere med forskellige politiske holdninger usynlige for hinanden.

Det skriver itu.dk

Næsten en tredjedel af danskerne ændrer for eksempel af og til holdning som følge af en politisk diskussion på Facebook.

Og næsten en fjerdedel af de adspurgte danskere oplyser, at de ofte støder på indhold, de er uenige i, når de diskuterer politik eller nyheder på Facebook.

Det er der flere forklaringer på, fortæller Luca Rossi, lektor på IT-Universitetet og medforfatter af undersøgelsen.

»For det første følger vi ikke kun venner på Facebook, men også aviser, tv-stationer og så videre, som kan levere indhold, vi ikke er enige i. For det andet forbinder sociale netværk ganske vist folk, der har noget til fælles, for eksempel familiemedlemmer, men vi ved alle sammen, hvor store politiske uenigheder der kan være i en familie. Man er ikke nødvendigvis enig med sine Facebook-venner rent politisk, selvom man har andre ting tilfælles,« siger han ifølge itu.dk.

Danskerne er forholdsvis åbne

Mest opsigtsvækkende viser rapporten, at danskerne faktisk er forholdsvis åbne, når de konfronteres med holdninger, der adskiller sig fra deres egne. 62 procent angiver, at de lærer noget nyt i hvert fald en gang imellem, og næsten en tredjedel oplyser tilmed, at de en gang imellem ændrer holdning efter en Facebook-diskussion.

Det billede udfordrer tidens bekymringer om, at sociale medier er ekkokamre, hvor folk færdes uden at blive konfronteret med modsatrettede synspunkter og kun forstærker de holdninger, de allerede har.

»Undersøgelsen tyder på, at der findes en vis grad af åbenhed i det danske samfund, og det er et sundt tegn for debatkulturen. Det betyder ikke, at ekkokamrene ikke eksisterer, men det ville være forsimplet at bebrejde Facebook for samfundsforandringer som en øget politisk polarisering,« siger Luca Rossi.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017